Zdravím, nemá tu někdo zkušenosti z uskladněním cuket? vím že se dá ruzně zavařovat, sterilovat a tak, ale já bych ji chtěl jen tak třeba nakrajet na platky či kostky, dát do sklenic a zalit třeba jen olejem, případně ještě nějak dochutit. Je to možné, takhle bez tepelné úpravy?
0
0
farkas 01.08.2017 22:55 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Mastičkář napsal(a):Zdravím, nemá tu někdo zkušenosti z uskladněním cuket?
Urodily se, že?
Cukety, které nestihneme spotřebovat čerstvé, nastrouhám na hrubém struhadle a zamrazím v balíčcích po 350g. Peču z nich pak celou zimu bábovky a různí perníky a přidávám je do mletého masa, když dělám špagety nebo musaku. Hmotou jde obohatit i různé polévky.
Recept na cuketovou bábovku (velká forma), která se vždycky povede:
350 g nastrouhané cukety smíchám s 1 dcl stolního olejě
3 vejce ušlehám s 400 g pískového cukru a kůrou z poloviny citronu
do ušlehaného přidám cukety s olejem a 540 d polohrubé mouky prosáté s práškem do pečiva.
část hmoty lze před plněním vymyzané a moukou vysypané formy obarvit kakaem
peče se 6 minut na 200 stupňů a dalších 50 minut na cca 160 stupňů
0
1
Mastičkář 01.08.2017 23:27 Bydliště: Brno
35
6
40
Jak se říká, "hloupej sedlák, má největší brambory"
moje "starání se-nestarání," přináší ovoce (zeleninu)
I pár rostlin tabáku co sem ještě hodně pozdě doma vyseval, tuším až někdy v dubnu, se teď pěkně rozjelo.
Jen ty cukety sem nějak podcenil, vzal sem pět sazeniček aby jako nebylo málo, ale když ted na každé rostlině je třeba pět cuket jak noha od slona tak přemejšlím co s tím, zkusím tedy něco zamrazit a něco asi udělám nějakou zeleninovou směs a zavařím si...
0
0
farkas 02.08.2017 05:50 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Mastičkář napsal(a):...když ted na každé rostlině je třeba pět cuket jak noha od slona tak přemejšlím co s tím, zkusím tedy něco zamrazit a něco asi udělám nějakou zeleninovou směs a zavařím si...
Přerostlé cukety už jsou jen hmota kolem semen.
Cukety se sklízejí, když mají délku kolem 20 cm. Jemné, křehké. křupavé. S nimi se dá dělat cokoliv. Letos jsem nevysela okurky nakladačky, zato mám hodně beraních rohů. Zkusím naložit řezy z cuketek s paprikami do okurkového láku. Díky za inspiraci.
Sloní nohy raději rozdej.
E_man 02.08.2017 12:28 Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217
84
1820
Zkusil jsem kdysi cukety i sušit. Jde to, ale nic moc i když jako zavářka do polévky v zimě to jde.
Nejvíce se mi osvědčily cukety v koprovém těstíčku:
Nakrájím plátky, nasolím a nechám potit.
Vajíčko, malý jogurt, mléko, hladká mouka, trochu soli a hrst nasekaného kopru vytvoří těstíčko vhodné konzistence. V utěrce osušené plátky cukety namáčím do těstíčka a kladu na pánev do horkého oleje.
Zapíjím bílým.
Moje letní "boží" jídlo.
0
2
farkas 02.08.2017 14:12 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Taková řecká musaka spolyká klidně 3 cukety najednou.
Mám originál koření na musaku z Kréty a to nasypu ve větším množství do dusící se směsi mletého masa, česneku a cibule. Místo vody k masu přidávám strouhanou cuketu.
Další neloupané cukety nakrájím na plátky, odvodním solí a protáhnu grilem.
Do zapékací misky pak vrstvím plátky brambor na loupačku, maso, cukety a pak ještě jednou. Před druhou polovinou zapékání naliji na povrch směsi 3 vejce rozšlehaná v bílém jogurtu.
Je toho kopec, ale tahle mňamka vždycky brzy zmizí.
martin11 09.08.2017 08:07 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
...hm, a kdo by řídil???..a navíc osobně okruhy moc nemusím, není nad prašné cesty, stromy kolem trati, bláto a kamení, úzké silničky a fans kteří dělají tu správnou atmosféru...Rally je Rally...
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
0
0
milda 09.08.2017 08:51 Bydliště: Milky Way
1830
18
1262
martin11 napsal(a):...hm, a kdo by řídil???..
..pár dní testování a člověk by se naučil vodit i takovýhle auto...
Fakt, je že Rally má jedinečnou atmosféru s ničím nezaměnitelnou.
Zase je to rozbíječka na auta..no ale Trabi drží, tak ať drží dál
0
0
martin11 09.08.2017 11:08 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
milda napsal(a):..pár dní testování a člověk by se naučil vodit i takovýhle auto...
...no to si myslí většina lidí co má řidičák...jezdit rychle není problém...do první zatáčky...proto je také tolik bouraček...osobně se v běžném provozu docela courám, protože mám vyzkoušeno na 150 km rychle " po okreskách" za 2 hodiny, a "rekreačně za 2,40 minut...ale spotřeba místo 6,5 skoro 10l. 180kč za benzin navíc za 40 minut a vytřeštěný oči...to mě za to nestojí....
...jo a pokud se chceš svézt, tak se asi takovéto "pouťáky" dělají i na autodromu v Sosnové nebo v Mostě....
p.s. Mildo, někdy se u mě zastav ahoj martin
martin11 09.08.2017 13:20 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
...to je tvůj záběr...sedíš za řídítky...??? jestli ano tak
0
0
minsc 09.08.2017 13:25 Bydliště: Příbram
619
51
669
Ale kdepak já
To je nějaký John McGuinness
0
0
martin11 09.08.2017 14:18 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
...no proto....v neděli jsem hleděl na moto z Brna....božský Valentino naklonil motorku 55° při rychlosti 120km/h
0
0
milda 13.08.2017 13:03 Bydliště: Milky Way
1830
18
1262
Ještě k cuketám:
U nás na zahradě rostou zřejmě zásadně jen velké a staré cukety! Mladou nenajdete...
Čím starší cuketa, tím víc se hodí na cuketové zelí. Oloupe se, vyhodí střed se semínky a nahrubo nastrouhá.
Další postup jako při kedlubnovém zelí, i chuť je skoro stejná.
0
1
farkas 13.08.2017 13:34 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
milda napsal(a):Ještě k cuketám:
Také něco přihodím.
Letos jsem vynechala okurky nakladačky, zato se mi ale urodil dostatek kozích rohů.
Nakrájím neoloupané mladé cuketky na osminky, proložím těmi červenými rohy, prázdná místa ve sklenici zaplním stroužky česneku, oloupanými šalotkami a zaliji lákem na okurky.
Možná rozpářu jedno hokaido, aby byl obsah sklenic pěkně barevný. Cukety v láku jsem ještě nevyzkoušela, ale dýně v něm umí pěkně ztvrdnout.
Pokus je naplánovaný, ještě tak ho zrealizovat.