Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Maximum zdraví a dlouhověkost     (str. 8 z 13)
Sekce: Zdraví a příroda - Různé
   |   Rolovat dolů
Maximum pro naše zdraví a jak dosahovat co největší vitality a dlouhověkosti  Str.: 1, ... 6, 7, 8, 9, 10, ... 13  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poslední příspěvek z předchozí strany:
Poota  Klidně si ho založ a hrň tam, co uznáš za vhodné

Ilem   
24.08.2017 09:17
Bydliště: Hradec Králové
451 67 523 
Rád bych se vrátil ke stravě, protože se tím již dlouhodobě zabývám. Byla tu debata o vláknině. Jsem toho názoru, že se to nedá zobecňovat. Záleží na tom, v jakém je organizmus stavu. Při léčbě některých nemocí může být nezbytné jíst stravu bez vlákniny, ale jinak je vláknina ve stravě přirozená. Jako primáti jsme na světě zhruba 50 miliónů let. Za tu dobu se naše zažívání na vlákninu nepochybně adaptovalo. Možnost odšťavňovat máme necelých sto let. Není nejmenší důvod se domnívat, že za tuto dobu se nějak výrazně změnilo naše zažívání. Takže pokud jde o nejlepší odšťavňovač - má 32 zubů ( někdy méně) a každý si ho neustále nosí sebou. Problém je v tom, že v dnešní uspěchané době ho málo kdo pořádně používá a strava putuje do žaludku neodšťavněná.
Mimochodem, můj strýček, který byl dvě třetiny svého života přísný vegetarián a jogín ( dokonce vyučoval jógu - v léte ve Francii a v zimě ve Švédsku), zemřel na rakovinu. To o něčem vypovídá, jen nevím o čem.

A ještě k tomu cvičení. Házení písku do míchačky je sice tělocvik, ale není to cvičení. Navíc je to tělocvik velmi špatný. Nepochybně nezatěžuje rovnoměrně všechny svalové partie. Cvičení, na rozdíl od tělocviku cvičí nejen tělo, ale i ducha. Pochybuji, že se někdo při okopávání brambor, nebo házení lopat do míchačky soustředí například na svůj dech. A v tom je rozdíl.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
24.08.2017 15:04
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...budou vegetariáni konzumovat ..."umělé maso" ?

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/maso-si-vyrobime-z-bunek-zabijeni-zvirat-ma-skoncit-do-nove/r~be752db288c511e7a42a002590604f2e/
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

kutil    Schval. r.
04.09.2017 21:25
Bydliště: Prostějov
148 38 243 
  Ilem napsal(a):    Rád bych se vrátil ke stravě, protože se tím již dlouhodobě zabývám. .... Mimochodem, můj strýček, který byl dvě třetiny svého života přísný vegetarián a jogín ( dokonce vyučoval jógu - v léte ve Francii a v zimě ve Švédsku)

Ilemku ahóój a všichni ostatní též :-))
Tuto sobotu jsme se ženuškou oslavili zlatou svatbu při relativně dobrém zdraví. Když sem se po přečtení tvého příspěvku zamyslel, tak je všechno trochu jinak.
Jsem zklamán komerční medicínou protože léčí důsledky a ne příčiny grrr. Například sem měl záchvat dušnosti a když sem byl na vyšetření tak oficielní nález zněl že snížená kapacita plic odpovídá mému věku :-((( To vím taky že už nésu žádné jura !
Mě spíše zaskočilo že to bylo od odborníků vše !!!, prostě nezájem, žádné rady do života.....
Z alernativní medicíny vím, že existuje déchací syfon který dokáže zvýšit kapacitu plic, ale musí se používat. (Zatím to flákám - stydim).
Cituji:
Mimochodem, můj strýček, který byl dvě třetiny svého života přísný vegetarián zemřel na rakovinu. To o něčem vypovídá, jen nevím o čem. 

No vo tom to je ! Já začal na netu hledat co to vlastě ta rakovina je a zjednodušeně řečeno jsou to normální buňky které ztratily schopnost sebedestrukce. Jedny buňky po oddělení od nové buňky nezaniknou a imunitní systém je nevyloučí protože je považuje za vlastní tělu. Zůstávají dále v organismu a Mudrci tomu říkají nezhoubný nádor.
Ta horší varianta je ta, že tyto nezničené buňky s porušenou DNA se dále dělí a dělí bez možnosti sebelikvidace. Tak vzniká zhoubný nádor grr. Pokud se tento nádor naruší vnějším zásahem například odebráním vzorku, tyto buňky se krví rozšíří po celém těle a vznikají tzv. metastázy na které umírá většina "vyléčených" pacientů. (tolik názor laika)

Příčin je mnoho a strava na to asi nemá ten zásadní vliv. Proto sem se zaměřil co je schopno obnovit normální funkci buňky která má porušenu DNA toxíny, oxidací atd... jak je nám podsouváno nezdravým životním stylem.
Dle mého názoru je nejdůležitější prevence a dle výše uvedeného je to vše co zabraňuje porušování DNA případně co dokáže DNA obnovit - opravit.
To je opravdu na velice dlouhé povídání, ale základ je
zabránit překyselení organismu ( tady má vliv strava)
zabránit oxidaci buněk antioxidanty
atd... nějak mě to dnes přestalo myslet
Shrnuto:
Bral sem prášky na tlak, na cholesterol, na prostatu atd. Začal sem jíst lněné semínko, konopný olej a zaměřuji se na neutralizaci org. antioxidanty jako citron, meloun, okurek atd..... a v poslední době konopí které údajně dokáže obnovit DNA!
Dnes již neberu žádné léky, tlak 120/80. Hlavní zásada je udržovat v pořádku zažívání, tj. tlusté střevo. Čisté véfuk prospívá chodu každého motoru :-)) (HCl terapie, klyzmata atd.)
Tatíček Google a matička Wikipedie dokáží poradit, važme si toho :-))
H.v.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
03.10.2017 11:08
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...za tento výzkum je Nobelova cena...

https://magazin.aktualne.cz/veda/jak-funguji-biologicke-hodiny-cloveka-prizpusobuji-se-obihan/r~7e040f8ea78111e7a7000025900fea04/?utm_source=atlasHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=editor1&utm_term=position-1
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Apas   
03.10.2017 16:32
Bydliště: Sev. Morava
451 75 723 
Biologické hodiny jsou dobře známy celá staletí (či dokonce tisíciletí) ...
https://ulozto.cz/!S9TFq268/biologicke-hodiny-pptx
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
30.10.2017 13:40
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
Pitný režim
 
Překvapivě docela dobrý článek o pití vody.
Co v článku považuji za podstatné a správné:

• nejzdravějším nápojem je čistá voda
• vhodné denní množství konzumované vody je individuální, a to třeba podle hmotnosti jedince (a podle mnoha dalších faktorů),
jen není dostatečně zdůrazněno, že třeba z pití džusů nebo čajů mnoho vody v těle nezůstane
• alkohol a káva se do pitného režimu nepočítají (mělo by být rovnou řečeno, že jsou pro pitný režim nevhodné - tělo odvodňují)
• vhodně se upozorňuje na cukr a slazené nápoje - cukr je mocný nenápadný mor 20. a 21. století
• perlivé nápoje pryč a minerálů ani moc, ani málo
• et cetera

Když budeme dodržovat vhodný pitný režim, podstatně tím zvyšujeme šanci, že se naše tělo s různými problémy vypořádá samo a nenechá je propuknout.


https://www.womanonly.cz/pitny-rezim-opravdu-je-zdrave-vypit-denne-25-litru/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
31.10.2017 01:33
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
  Adam napsal(a):    • nejzdravějším nápojem je čistá voda

K tomuto bodu jsem zapomněl poznamenat, že nejde jen o nejzdravější nápoj, ale o zcela nepostradatelnou složku správného pitného režimu.

Měli bychom denně průběžně vypít minimálně půllitr úplně čisté vody. A pokud si rádi dopřáváme třeba černé čaje nebo kávu, mělo by to být ještě o dost víc.

Lidé dnes bývají zatíženi skrytou dehydratací, kterou si neuvědomují, nebo nemají dostatečně velký zájem s tím něco dělat, dokud to fyzicky nebolí. Pak se divíme, že u nás propukají ty tzv. civilizační choroby, nebo jiné zdravotní problémy.

Kdo se domnívá, že "nesnese chuť" čisté vody, může si jí mírně dochutit třeba špetkou práškového vitamínu C, kapkou citronu, nebo nějak jinak.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
31.10.2017 03:27
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
Článek: Jedlá soda odstraní 96 procent pesticidů z ovoce a zeleniny

,,...dokáže odstranit šestadevadesát procent pesticidů za pouhých patnáct minut. Stačí plodiny do roztoku jedlé sody namočit na patnáct minut. ..."

Sice nevím, jestli to třeba nějak nepříznivě neovlivní chuť, nebo zda to nepřináší nějaké jiné nevýhody, ale každopádně mi to přijde zajímavé a třeba je to střípek, který může být inspirativní pro rozvoj metod, jak efektivně z plodin pesticidy dostat.

https://www.bety.cz/zdravi-a-zivotni-styl/clanky/23863/Jedla-soda-odstrani-96-procent-pesticidu-z-ovoce-a-zeleniny
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
09.11.2017 16:07
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
Máslo
 
Mnoho let probíhající kampaň, která tvrdí, že margaríny (a jiné podobné náhražky másla) jsou zdravější, než "obyčejné" máslo, začíná být konečně znatelněji na ústupu a stále častěji vyskakují závěry, že klasické máslo je skutečně rozumnější variantou. Tedy, pokud se to s ním nepřehání, ale přehánět by se to přece nemělo s ničím.

Další rovinu úvah může tvořit otázka, nakolik je kupované klasické máslo kvalitní. Někdy bývá na tržištích kvalitní utlučené máslo od kravičky (chuťový a konzistenční rozdíl oproti kupovanému je znát) a nebo se dá zkusit v obchodě koupit takové máslo, které má třeba punc od dTestu, pokud této instituci stále ještě důvěřujeme. Víc toho asi pro úsilí koupit kvalitní máslo udělat nemůžeme.

S cenou se čachruje jak to jen jde, ale nenechal bych se tím odradit. Inu, když by pro mě bylo zdražení příliš neúnosné, dám si vždy u Jeffa o jedno pivo méně, nebo se naučím úsporněji splachovat záchod.

Téma másla mi připomněl článek, k němuž vede níže uvedený odkaz. Co mi z článku přišlo nejpodstatnější a na co rád přikývnu:

Máslo je čistě přírodní a přirozeně vyrobený produkt oproti vysoce průmyslově zpracovaným produktům, jako jsou margaríny z rostlinných olejů...

Velkým benefitem másla je, že se řadí k bohatým zdrojům takzvaných MCT tuků čili mastných kyselin se středním řetězcem.

Pozn.:
MCT tuky se rychleji vstřebávají a fungují pro momentální dodání energie - mají nízkou tendenci se v těle ukládat. Mají málo kalorií a zřejmě také pomáhají v těle spalovat ukládané tuky a mohou prospívat k regulaci hladiny cholesterolů a také k předcházení nebo zmírňování známé cukrovky 2. typu. Současně jsou vhodnou energetickou výživou pro mozek a začínají se používat i v souvislosti s některými mozkovými poruchami.

Nedostanete po něm hned hlad (po klasickém másle)

... když denně sníte zhruba 30 gramů másla, dá se to považovat za optimální množství ...

https://www.prozeny.cz/clanek/prestali-jste-kvuli-cene-kupovat-maslo-5-duvodu-proc-byste-zase-meli-zacit-39524
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

ourel   
12.11.2017 09:31
Bydliště: Praha
627 79 1078 
Ještě k té Ramě, tady je to hezky popsáno. Nevim, jstli je to pravda na sto procent, ale základní podsatu věci to vystihuje.


http://karolinaloskotova.blog.cz/1103/rama-umela-hmota-ktera-rozhodne-nepatri-do-jidla
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
12.11.2017 11:25
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Ono to zas není tak moc jednoduché. Hlavní potíž je v tom, že každý článek na nějaké téma je rovnou psán s nějakým konkrétním úmyslem, tedy chce o něčem čtenáře přesvědčit. Tím pádem prezentuje a akcentuje všechny argumenty "pro" a velice velkoryse pomíjí všechna "proti".

" Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků."

Co je vlastně hydrogenace?
Pouhé přidání vodíku, které dokáže tekutému oleji dodat konzistenci, která se dá namazat na chleba.
Tak nějak mi uniká, proč by se měl "rostlinný olej a živočišný tuk" považovat za umělou hmotu jenom proto, že došlo k jeho "ztužení" hydrogenací.
Rozhodně nechci něčemu stranit, ale třeba rostlinný olej nebude na rozdíl od mléka obsahovat hormony a antibiotika. Neříkám, že se nějaké krávy nepasou na horských loukách, ale jejich mléko se prodává za drahé peníze jako "bio" a na máslo se zpracovává mléko z velkochovů, kde je to úplně jiná písnička.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
12.11.2017 13:04
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Ještě k těm ztuženým tukům - používám běžně Floru Gold a chutná mi.
To že mi chutná zdůrazňuji hlavně proto, že mám napevno naprogramované, "že mi bude chutnat pouze to, co mi prospívá", díky tomuhle naprogramování jsem třeba přestal jíst jakékoli maso.
Nicméně jsem považoval za vhodné ověřit si kvalitu té Flory ještě i jinou cestou, aby se nejednalo jenom o moji osobní konfiguraci, takže jsem ji nabídnul i kočkám, které ji jedly s chutí a dokonce opakovatelně. Za rozhodující považuji to "opakovatelně", protože například Whiskas produkty taky jedí s chutí, ale pouze napoprvé! Jedná se totiž jenom o "navoněný" sajrajt, takže kočky naletí na "vůni" a skutečnou kvalitu posoudí až podle reakce svého zažívání a nekvalitní potravu už příště odmítají.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
12.11.2017 18:01
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
  Poota napsal(a):    ... Co je vlastně hydrogenace? Pouhé přidání vodíku, které dokáže tekutému oleji dodat konzistenci, která se dá namazat na chleba. ...

To ale není nic pouhého. Druhotným jevem hydrogenace je "překroucení" molekul tuků z rozložení cis do rozložení trans - vznikají transmastné kyseliny, které jsou dost nezdravé. Například, zatímco tuky v másle zrychlují odbouráváni lipoproteinů LDL, tedy "zlých cholesterolů", transmastné kyseliny oproti tomu naopak podporují celkové zvyšování hladiny cholesterolu a tvorbu svinských aterosklerotických plátů v krevním řečišti.

Mé dojmy jsou spíš v souladu s již řečeným, že hmyz a zvířata se většinou margarínů nedotknou. Kdysi velmi dávno, by se toho asi nedotkl ani člověk. Ale ve 21. století jsme už taky pěkně deformovaní a lze se povšimnout, že s námi se občas v něčem vezou i zvířata, bohužel.

Pokud Tobě a Tvé kočičce margarín nevadí, může to mít různé důvody, ať už zmíněnou deformaci, nebo nějakou individuální dispozici metabolizmu. Pokud budeš chtít deformaci vyloučit, třeba konkrétně vašemu metabolizmu margaríny skutečně moc nevadí. Ale většina z nás asi takové štěstí nemá.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
20.11.2017 02:21
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
Odstraňování chemikálií z ovoce a zeleniny
 
Nedávno jsem tu zmiňoval postřeh, jak údajně vytáhnout pesticidy z ovoce a zeleniny jedlou sodou - viz http://www.omforum.cz/p.php?idx=18005

Nyní jsem zaznamenal další tip, jak se u těchto potravin zbavit chemikálií.

,,Nejprve ovoce typu jablka hrušky omyjte teplou vodou, aby se odstranil vosk, kterým je toto ovoce stříkáno proti vysychání.

Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa. Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa a přidejte lžičku mořské soli.
Nechte zeleninu nebo ovoce ve vodě namočenou po dobu 15 - 20 minut a poté ji omyjte pod tekoucí vodou."


http://hobby.denikplus.cz/ostatni/254-jak-se-nejlepe-zbavit-chemie-z-ovoce-a-zeleniny-poradime-vam-jednoduchy-a-levny-zpusob.html
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
20.11.2017 08:57
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...ocet a sůl...nějak se mě to chemicky nezdá...
ze života...kdysi se prodávali slanečci...byli ukrutně slaní, máčeli se různě, aby se sůl vyplavila. Nejúčinější ale bylo slanečky proložit kysaným zelím/ přírodně kysaným/ a za dva dny byla rybka mňam mňam./ azelíčko jako bonus/..prostě sůl a kyselina se zneutralizovali...
...tak nevím, proč se má solit octová voda...co na to chemici???
p.s. no ale na omývání se to hodit může, tímto se určitě nic nezkazí...
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cimirek   
20.11.2017 09:10
Bydliště: Střední Čechy
833 78 1045 
  martin11 napsal(a):    ...ocet a sůl...nějak se mě to chemicky nezdá... ze života...kdysi se prodávali slanečci...byli ukrutně slaní, máčeli se různě, aby se sůl vyplavila. Nejúčinější ale bylo slanečky proložit kysaným zelím/ přírodně kysaným/ a z

Nejsem chemik, ale myslím si, že v tomto případě ocet "žere" různé brebery na povrchu, kdešto sůl roztok zahušťuje, tím se zvýší osmotický tlak z ovoce ven a "fujtajblíci" se tak mohou stěhovat do toho roztoku. Podobně jako když si dáš sůl do vany. Netrval bych na mořské.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
20.11.2017 11:10
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
  cimirek napsal(a):    Netrval bych na mořské.

To je jenom takový módní trend, který u vaření používá jenom "to nejlepší" - takže ovoce, zeleninu a maso jenom "bio", olej olivový a ještě navíc "panenský" a když sůl, tak určitě jenom "mořskou" a nebo "himálajskou".
A když už jsem to načal, tak nejlepší vzduch je "lesní" a voda "pramenitá"
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
20.11.2017 12:14
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...a voda jen pramenitá...
...můj tatínek jezdil v Praze do Šárky / pro mimopražské výletní místo pražáků/ k nějakému prameni pro vodu...že je zázračná...po několika letech, kdy ji pil jako svátost a velebil ji více nežli plzeňské od Sojků/ hospoda na Letné v Praze/...mu známej udělal chemický rozbor...
...vícekráte pro vodu nejel...tolik dusičnanů ve vodě, že by se s tím dalo dláždit....a pak se řekné "posvátná studánka"....
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
20.11.2017 12:50
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
  martin11 napsal(a):    ... prostě sůl a kyselina se zneutralizovali ...

Nevím, jestli se Ti bude sůl a kyselina neutralizovat, ale (v návaznosti na cimirka) půjde o přeměny různých chemických látek (ne nutně solí) pomocí octa a soli na jiné, zřejmě méně škodlivé látky.

Chuť bych do toho už vůbec nemíchal. Obával bych se naopak, jestli pak ty potraviny nenasáknou nějakou nepřirozenou chutí. Primárně tu ale jde o odstranění chemických látek, a ne nutně o změnu chuti.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
20.11.2017 12:52
Bydliště: Praha
5803 563 5846 
  martin11 napsal(a):    ... tolik dusičnanů ve vodě, ...

To je ještě ta lepší varianta.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

  Str.: 1, ... 6, 7, 8, 9, 10, ... 13  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License