Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
 
 
 
Superpotraviny, jejich látky a účinky     (str. 1 z 2)
Sekce: Zdraví a příroda - Různé
   |   Rolovat dolů
Potraviny našlapané prospěšnými látkami pro naše zdravíStr.: 1, 2  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Adam   
27.09.2015 22:20
Bydliště: Praha
5793 563 5842 
Kustovnice čínská (Goji)
 
Plody kustovnice jsou zajímavé především tím, že obsahují:

18 aminokyselin
• ≈ 500x více vitamínu C než pomeranče (na váhu)
• ≈ 11 mg železa na 100 g hmotnosti
• beta-sisterol, cyperon, solavetivon, zeaxanthin, physalin, betain
• kyselinu linolovou

Dále obsahují
beta-karoten, vitamíny B1, B2, B6, E, dále 21 stopových minerálů (zinek, měď, vápník, germanium, selen, fosfor, ...) a polysacharidy upevňující imunitní systém

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
28.09.2015 03:24
Bydliště: Praha
5793 563 5842 
Aristotelia chilensis - Borůvka Maqui
 
"Maqui berry" lze dobře sehnat v prášku - speciální cestou vysušené a následně rozemleté plody rostliny Aristotelia chilensis (chilská borůvka).

Zdá se, že borůvky (a řada dalších rostlin borůvkám podobných) vykazují unikátní vlastnosti a účinky na člověka. Například, české borůvky jsou v naší zemi nejmocnějším antioxidantem, ale chilská borůvka Maqui má hodnotu ORAC (antioxidační kapacitu) téměř 10x vyšší. Zatím nebyly nalezeny žádné jiné plody, které by měly vyšší antioxidační kapacitu než chilská borůvka.

Borůvka Maqui vhodným způsobem stimuluje náš organizmus (a v něm především metabolizmus). Zjednodušeně lze říci, že metabolizmus zrychluje a "učí" naše tělo efektivněji hospodařit s některými látkami - především s cukrem. Kromě jiného tedy může pomoci třeba při hubnutí. Zároveň spouští procesy detoxikace organizmu.

Toto ovoce je bohaté především na flavonoidy a antokyany.

Osobně užívám prášek Maqui berry tak, že si dávám jednu čajovou lžičku na 1 dcl čisté vody. Koktejl dostává okamžitě tmavě modrou až tmavě fialovou barvu. Několik minut to nechám odstát, aby se ty kouzelné látky lépe vymacerovaly do vody a aby velmi drobné tvrdší kousky drtě klesly na dno. Pomalu vypiju, ale nechávám tam sedlinu, kterou lze ještě využít - doleju znovu vodu a Maqui pořád skvěle barví. Dokonce i třetí opakované nalití ještě slušně barví. Běžně dojdu až ke čtvrtému nalití a využití té samé sedliny. Přitom chuťově to není nijak nepříjemné. Chuť není nijak výrazná. Velmi snadno jsem si na ni zvykl, že už mi v současné době chutná.

Maqui berry objednávám například v e-shopu Salvia Paradise.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
07.03.2016 13:16
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Česnek medvědí
 
Cibuloviny mají v letošním předjaří asi neobvyklý náskok. Včera jsme při cestě z Hlohovic přibrzdily u lesního potoka a namísto průzkumu nás čekalo překvapení. Lístky česneku medvědího už tam rostou v hojném počtu i rozumné velikosti. Tak jsme odstartovali jarní očistnou kůru, která bude trvat až do doby, než česnek nasadí květy. To bývá koncem dubna a hlavně v květnu.
Živé čerstvé listy plné vitamínu a minerálů rozproudí metabolismus úplně každému.
Prokazatelně funguje na očistu krve od přebytečného cholesterolu.
Stačí si nechat zjistit množství cholesterolu v krvi, pak 14 dní jíst denně několik syrových listů čerstvě utrženého medvědího česneku a poté si nechat udělat kontrolní odběr. Znám dva lidi, kteří to absolvovali a v jejich krvi po absolvování "medvědí jarní očisty" byl cholesterol v normě a ostatní markery zlepšené.
A pak ještě znám hodně lidí, kteří si krev zkoumat nedali, ale bez česneku medvědího si jaro neumí představit už po celá desetiletí.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
První lístky
První lístky
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 
Kvetoucí česnek medvědí
Kvetoucí česnek medvědí
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
07.03.2016 13:37
Bydliště: Praha
5793 563 5842 
Váhám, jestli přímo mezi superpotraviny zařadit také jednu rostlinku, o které jsem před chvílí napsal v jiném vlákně. Kouzelná a blahodárná je velmi, takže si určitě alespoň zmínku zde zaslouží:

Pupečník asijský (Gotu kola)
http://www.omforum.cz/p.php?idx=6559
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
07.03.2016 19:21
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Adame, dali jsme to sem skoro současně a i já zaváhala o správnosti vlákna a teď mám dilema, co je rostlina a co superpotravina
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
05.05.2016 08:31
Bydliště: Praha
5793 563 5842 
Superpotraviny lokální vs. exotické
 
Článek níže vyzdvihuje lokální superpotraviny (pro nás tedy ty středoevropské, evropské) proti potravinám vyloženě cizokrajným. Obecně je to dobře a dává to smysl. Jen zmíním, že v některých případech bych klidně sáhnul po exotice, když je to třeba zrovna nějaký slušný grál zdraví. Jako například kustovnice.

http://ona.idnes.cz/ceske-superpotraviny-0ua-/recepty.aspx?c=A160503_215133_recepty_haa
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

čučo    Uživatel je zablokován
05.05.2016 11:06

306 44 
Predtým než som nadobro prešiel na inediu https://en.wikipedia.org/wiki/Inedia mi dosť pomohli informácie z téjto knihy - http://www.lahodnosti.cz/divoke-a-jedle-sergei-boutenko . Nie len experimentátorom na tomto poli poznania ju vrele doporučujem...
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
05.05.2016 12:02
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Než vám ta knížka za těch pět stovek přijde - tak si zatím můžete v klidu a zdarma počíst o množství jedlých a chutných "plevelů" na stránkách Ivany Paukertové, dával jsem na ně dokaz v "Zajímavých stránkách" http://www.omforum.cz/p.php?idx=7771
Ty stránky jsou
http://www.paukertova.cz/search.php?rsvelikost=sab&rstext=all-phpRS-all&rstema=45&stromhlmenu=7
a má tam nejen popsané rostliny i léčivky, ale i Divokou kuchařku s recepty na jídla z nich, navíc tam má i kalendář kdy co sbírat.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

čučo    Uživatel je zablokován
06.05.2016 08:25

306 44 
  Poota napsal(a):    zatím můžete v klidu a zdarma počíst

V klude možno no zadarmo celkom určite nie. Už pri prvéj doporučovanéj divorastúcej rastlinke (šťavel) pani Mgr.Ivany Paukertovéj jéj na téj stránke chýba dosť podstatná informácia a tou je že ho vobec nesmú konzumovať ludia ktorý majú problémi s ladvinamy a revmou. A to sme prosím pekne je len na začiatku tej stránky čo nám tie informácie ponúka zadarmo...
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
07.05.2018 07:05
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Vojtěška
 
Vloni jsem na původní starou zahrádku zasela vojtěšku.
Po stoletém obdělávání je půda vyčerpaná tak, že už tam nic pořádného nenarostlo.
První úrodu jsem před rokem přejela sekačkou a podzimní vojtěšku si posekal kamarád pro králíky.
Zkoumala jsem, na co se vojtěška hodí a našla tento článek: https://www.prodetox.cz/vojteska-zapomenuty-lek/
Nastříhala jsem včera dopoledne pytlík vrcholků rostlinek a dcera je navečer protáhla odšťavňovačem.
Se sebezapřením, přemáháním a zavřenýma očima jsme ten hnus vypily. Ještě nikdy jsem nezakusila tak odpornou chuť ani křeče mimických svalů krabatících obličej do
nikdy nepoznaného šklebu. Naskakovala nám husí kůže, neustávala hořká chuť v ústech ani pálení v krku, ale žaludek se kupodivu neobvyklému obsahu nebránil.
Nevím, zda do bylo únavou z náročného dne nebo tím koktejlem, ale kolem osmé
večer jsem dokázala jen vlézt pod sprchu a pak zalehnout. V noci mě 3x probudila žízeň a nucení na močení. Už po tom druhém jsem měla pocit, že se tělo čistí.
Je ráno a zjišťuji, ze ucpaný nos se nekoná a celkově je mi nějak lépe.
Masochisticky jsem se právě rozhodla, že možná celý útrpný proces ještě někdy absolvuji.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
07.05.2018 08:56
Bydliště: Praha
5793 563 5842 
  farkas napsal(a):    ... Ještě nikdy jsem nezakusila tak odpornou chuť ani křeče mimických svalů krabatících obličej do nikdy nepoznaného šklebu. Naskakovala nám husí kůže, neustávala hořká chuť v ústech ani pálení v krku, ale žaludek...

Tolice vojtěška je velmi mocná bylina, což dává najevo právě tak obtížně zvladatelnou chutí. Je to zároveň i upozornění, že vhodnější je dávkovat jí střídměji - dávat si jí po troškách delší dobu. Rozředit jí docela hodně třeba v jablečné šťávě, to je pak lahodné popíjení a když se s ní místo absolvování útrpných křečí v obličeji víc skamarádíte, může pak fungovat ještě líp. V té jablečné šťávě je to dobrota.
 
 
07.05.2018 09:12 Editace moderátorem. Oprava překlepu
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
07.05.2018 11:34
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
Zdravý koktejl je možné udělat jednoduše v mixéru. Voda + citronová šťáva +výborný je banán, nebo jablko a v tom rozmixovat hrst kopřiv, přítuly, bršlice, popř. vojtěšku a další.

Pak je to možné přelýt přes sítko, aby tam nebyla vlákna z rostlin.
Chutné a velmi zdravé.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
07.05.2018 21:20
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
  Adam napsal(a):    Tolice vojtěška je velmi mocná bylina, což dává najevo právě tak obtížně zvladatelnou chutí.

Pokud to stihnu, vezmu půl litru toho vojtěškové šťávy na velký sraz a namíchejte si to do čeho chcete . Fotky grimas budou jedinečné
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
09.05.2018 08:26
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
První řetězec v Česku začíná prodávat chleba ze cvrčků. Zájem roste, farma se zvětšuje

"Praha - Penny Market jako první řetězec v Česku začíná prodávat chleba z cvrččí mouky. Pečivo s hmyzím přídavkem nabízí ve všech 347 tuzemských prodejnách.

Chléb pečený z mouky ze sušených a rozdrcených cvrčků a pšeničné mouky obsahuje daleko víc proteinů a bílkovin než normální chleba. Jedno balení stojí 49,90 koruny a obsahuje téměř dvě stovky cvrčků. Vedle pečiva nabízí řetězec i fitness tyčinky z cvrččí mouky."

https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/prvni-retezec-v-cesku-zacina-prodavat-chleba-ze-cvrcku-po-pe/r~f92867b0522011e8bacfac1f6b220ee8/?utm_source=atlasHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=editor1&utm_term=position-2


 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

kalyp   
28.05.2018 16:39
Bydliště: Sev.Slovensko
312 41 556 
Dám to sem...
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Jiřka   
29.05.2018 12:41
Bydliště: Praha
365 382 
  milda napsal(a):    První řetězec v Česku začíná prodávat chleba ze cvrčků. Zájem roste, farma se zvětšuje "Praha - Penny Market jako první řetězec v Česku začíná prodávat chleba z cvrččí mouky. Pečivo s hmyzím přídavkem nabízí...

Ježiššš - dáš s tim pokoj!? Jenom to ne..
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
29.05.2018 13:55
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
  Jiřka napsal(a):    Ježiššš - dáš s tim pokoj!? Jenom to ne..

Ještě, žes mi to připomněla!

V Penny končí akce na Svijanskou 11° večer, až se ochladí, tak tam zajedu a jestli ten chleba najdu, tak dám vědět.....

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Jiřka   
29.05.2018 21:50
Bydliště: Praha
365 382 
  milda napsal(a):    Ještě, žes mi to připomněla! V Penny končí akce na Svijanskou 11° večer, až se ochladí, tak tam zajedu a jestli ten chleba najdu, tak dám vědět.....

Jako k pivu ať Ti slouží a na zdraví!

Ale s tim chlebem z bdoučků na mě nechoď! e e
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
29.05.2018 22:28
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Obávám se, že láce spojená s průmyslovým pěstováním různého hmyzu způsobí, že se nám bude nabízet jako výborná krmě stále častěji, tedy bohužel.
Že je to dost odporné, tak o tom žádná - a kdyby to bylo tak úžasné jídlo, jak se nám snaží nakukat, tak bychom to v našich krajích jedli už odedávna a taky doteď. Ovšem ničeho takového jsem si nějak neměl příležitost povšimnout.
Proti pojídání hmyzu, larev a červů nemám námitky jen proto, že jsem už dlouhá léta vegetarián, ale taky proto, že se veškerá tahle žoužel usmrcuje vařením, pečením a smažením. Nejde jenom o to, že je to surové a otřesné, ale taky o to, že při takto zdlouhavém umírání produkuje každý živý tvor maximální dávku stresorů, kterou s takovouto stravou přijmeme a musíme odbourávat.
Pokud to ovšem někomu nevadí, tak přeju dobrou chuť - ovšem já se nepřidám
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Antony   
30.05.2018 07:05
Bydliště: Praha
73 99 
Nejen že se pečením, vařením, vytváří nějaké ty stresory.. Navíc se tim ničí ony přírodní "výživné" látky. Takže co se "zdravé výživy" týká je to stejně na dvě věci. Za prvné na nic a za druhé na h...o.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Str.: 1, 2  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License