Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Domácí kvašení a pálení     (str. 1 z 8)
Sekce: Praktické záležitosti pro všední dny
   |   Rolovat dolů
Vlákno o možnostech výroby přírodních alkoholických nápojů v domácích podmínkáchStr.: 1, 2, 3, ... 8  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

farkas   
10.04.2016 09:31
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Uprostřed zimy jsme se rozhodli vyzkoušet výrobu domácího rýžového vína.
Ve Vietnamu jsem rýžové víno ochutnala, připadalo mi mdlé, a tak jsme do demižónu založili vermut:

1 kg poctivé a kvalitní jasmínové rýže
kousek pravé vanilky
6 cm pravé skořice
20 křebíčků
2 hvězdičky badyánu
3 celé velké větvičky tymiánu
4 dobře omyté a rozkrájené citrony
3 kg cukru svařeného v 7 l vody
droždí
Kvasilo to 6 týdnů a po slití do finálního demižonu jsem do zbylé rýže, citrónů a koření nalila dalších 7 l vody s 3 kg cukru a tentokrát tam přidala lahvičku tekutých kvasinek. Druhák už se čistí a je chuťově výraznější. Příště použiji rovnou kvasinky.

Hotové víno z první várky z lahví pomalu mizí. Pomalu proto, že opít se tímto velice pikantním mokem je sice rychlé a příjemné, ale ranní kocovina za to fakt nestojí. Vermut je prostě vermut
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
10.04.2016 20:22
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...tak do tohoto vlákna budu časem největší přispěvatel.... ...těším se na diskuzi... martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
11.04.2016 13:59
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...tak a je to tady...
kolega vinař vylisoval hrozny...a odpad že vyhodí do kompostu...nenene...odpad mě dej...šťávy bylo vylisováno 20l tak jsem vzal 20l vody dosladil na 22% cukernatosti a asi 4-5 dnů loužil...za občasného míchání...poté vylisoval 20l šťávy, dal dávku kvasinek co měl vinař...a začlo to bublat....bublalo asi 10 dnů, pak se to začalo "vařit"...tak dobrej burčák jsem v životě nepil....i vinař si pomlaskával....druhou várku výlisků mě už nedal...udělal si vlastní burčák...
druhé kolo....vylisoval 20kg jablek....šlupky že vyhodí.....já nenene...situace se opakovala....výsledek...výborný jablečný burčák....
...jo ten z vína měl 18% alkahooolu ten z jablek asi 16%...napadlo mě...až posléze udělat třeťák.letos bude pokus...myslím, že to je jen o tom nešetřit na tom cukru, a mít nádoby v čistotě martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
11.04.2016 15:31
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...a což teprve prohnat kvas tímto... martin11

http://www.domaci-palirny.cz/Destilacni-pristroje-NEREZ-c1_0_1.htm
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
11.04.2016 19:58
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Cukr je za hubičku, v původní podobě je pro nás nesladivce i ničemu, tak proč z něj
nevytvořit něco zdravějšího a chutnějšího

Za bolševika, kdy byla výroba domácí pálenky trestným činem koloval dobrý vtip.
Policie obvinila občana z vlastnictví pálicího zařízení.
On jim navrhl, aby ho ještě obvinili ze znásilnění.
Na jejich otázku, zda někoho znásilnil, odpověděl: "Zatím ne, ale přístroj mám".
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
12.04.2016 08:44
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...jojojo, cukr je levný...litr 100% alkahooolu vyjde i s energiema asi na 50.- ...ale zákon o tomto je nekompromisní je dobré si ho přečíst, aby jeden byl v obraze...takže max pro vlastní potřebu a ještě omezeně...je to stejné jako s trávou....menší nežli minimální množství...
...tady je dobré připomenout ...viz Poota.. ...alkoholové vařiče...je mě jasné, že se líh dá koupit...nevím kolik stojí, ale vlastní je vlastní...a dá se i ve vánici v horách usrkávat....na rozdíl od dřevního denaturovaného....
...jinak alkohol mě moc neříká, ale některé bylinky se jinak využít nedají nežli vymáchané ve zmíněném...a ve finále....takový alkohol je na úrovni volné energie...v podstatě nám ho příroda naděluje zadarmo...jako sluníčko, magnetizmus nebo gravitaci... martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
12.04.2016 10:25
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Docela jednoduchou cestou je využití poměrně běžné služby většiny palíren, které vám váš vlastní zákvas za nějaký obnos vypálí.
Některé to řeší i tak, že za přijatý zákvas rovnou vydají už jejich hotový destilát.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
12.04.2016 10:54
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
jednoduché to sice je ...ale za peníze....takže litr 100% tak za 500.-
..a navíc ve vlastním destiláku je možné destilovat i např. bylinky naložené ve vodě, popř. destilovat již v lihu naložené. Receptář to také často radí....jojojo...jen mít "přístroj"...ten co jsem zmínil výše má i vlastní kvasnou zátku - bublák...takže se do hrnečku naloží....vykvasí. přiklopí a destiluje....žádné přelévání a při výtěžnosti cca 16-20% / podle kvasinek, tj jejich odolnosti přežít ne vlastním odpadu/ to je z 25l obsahu hrnce 4,5 litru na jedno naložení....
kalkulace. 20% roztok cukr á 16/kg = 5x16=80 + energie...cca 20.- =100.-..1l 22.-
...je pravda že přístroj stojí 13 700.- na jednom litru ušetřím 480.-
...na 28litrech mám přístroj zaplacený....a je antikoro, při slušném zacházení je téměř nesmrtelný ...má někdo jiný názor??? martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
12.04.2016 11:19
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
  martin11 napsal(a):    ...má někdo jiný názor???

Pálí se většinou 2x a na to druhé pálení je dobré mít hrnec opět plný, takže "výsledek" předchozích "prvních" asi třech až čtyřech pálení.
Takže na kvašení jsou vhodnější plastové barely.
Hrnec na pálení může být jakýkoli, který lze těsně uzavřít.
Proti nerezu nic nemám, jenom u toho zobrazeného přístroje jaksi postrádám deflegmátor, který je dost důležitý. Tradičním materiálem pro domácí přístroje jsou měděné trubičky, profesionálně vyráběné používají sklo.
Na domácí občasné pálení menšího množství úplně stačí i větší papiňák a "improvizovaný" destilák z trubičky nebo hadiček.
Cukr je kromě ceny na kvašení ideální a má největší "výtěžnost".
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
12.04.2016 13:53
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Soběstačnost a lenost jsou dvě neslučitelné veličiny.
S vyprodukováním domácího lihu je práce jak na kostele a podobné je to s tabákem.
Profitem je úspora domácího rozpočtu, 100% kontrola kvality a hlavně pocit, že dotuji žádný nenasytný xindl mizivou přidanou hodnotou DPH a nulovou spotřební daní.
Z mého pohledu je cena vlastnoručně vymazlených produktů nevyčíslitelná a následný prodej nepřipadá v úvahu. Vložený čas v těchto případech nejsou peníze, ale zúročení vlastní životní energie k vlastnímu prospěchu.
Pořád mi vrtá hlavou, že prastaré tradice a národní zvyky přetrvávají v lokalitách, kde se pěstuje víno a pálí slivovice. Něco na tom bude. Těmhle lidem se totiž dlouhodobě daří vyhybat se konzumaci neviditelné devastující chemie, která v mnohých lahvích s alkoholem na pijáky jistojistě číhá. Pijí tam jak o závod a přesto zůstávají zdraví.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

čučo    Uživatel je zablokován
12.04.2016 14:28

306 44 
  farkas napsal(a):    Soběstačnost a lenost jsou dvě neslučitelné veličiny.

"Sväté" slová, z mojéj strany bez aḱýchkolvek výhrad +1. Smutné na tom je len to že s touto pravdou si i medzi miestnou pospolitosťou túžiacou len po tom ako mať všetko zadarmo, maximálne za hubičku si naozaj moc nesplhneš...
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
12.04.2016 21:34
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Čučo opět nezklamal - souhlas a hned k němu přidá rejpanec.
Ani nemusíme moc dlouho přemýšlet, co z toho pro něj bylo důležitější.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

čučo    Uživatel je zablokován
12.04.2016 21:58

306 44 
  Poota napsal(a):    Čučo opět nezklamal

Ten čo prirodzene nechce to čo je prirodzené (nič zadarmo) nesklame...
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
13.04.2016 07:36
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
Poota napsal... jenom u toho zobrazeného přístroje jaksi postrádám deflegmátor, který je dost důležitý...
...také jsem o tom přemýšlel....tak prosím dotaz...k čemu ten deflagmátor slouží a technicky, musí být vždy svisle-vertikálně...když se pálí systémem "lavorovice", tak tam také žádný není...děkuji za technickou odpopvěď martin11
p.s. stále se učím, a někde začít musím...
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
13.04.2016 08:33
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Laická poznámka
 
Deflegmátor asi slouží k tomu, aby byl vyloučen flegmatický přístup vedoucího palírny k destilačnímu procesu. Něco jako budík, který zazvoní, pokud je vedoucí procesu znaven koštováním vzorků a usíná.......
Poota nám ale určitě pravý účel deflegmátoru odborně vyjasní
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
13.04.2016 09:30
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Hezky jste to na mě ušili
Deflegmátor vrací část par zpátky do zákvasu, takže výstupní destilát je "silnější".

Na Netu "žije" zajímavý páreček, totiž strýček Google který všechno najde - a tetička Wikipedie, která skoro všechno ví
Ani jeden z nich se neurazí, když se ho zeptáte
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
13.04.2016 11:09
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
V dobách "Před Volno-Energetických" jsem se touto problematikou též intenzivně zabýval. Vyústilo to koupí dvou nerezových hrnců pro dvouplášťový ohřev kvasu Menší nádoba vnořená do větší se dvěma topnými tělesy. Poklička menšího má otvor pro nasazení deflegmátoru o průměru 50mm asi metr dlouhého (SIMAX) s nařezanými skleněnými trubičkami. Na tom je nasazená hlavice s teplotním čidlem pro odkapávání a nad tím profesionální průtokový chladič ze kterého to odkapává v hlavici.
Jenže můj čas plně pohltily další aktivity, takže jsem tento přístroj stále ještě nevyzkoušel.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
13.04.2016 13:09
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Teploměr je docela dobrý, protože se dá sledovat, který že z alkoholů se právě odpařuje.
Ovšem praxe ukazuje, že i alkohol, který už je odpařený, se stále ještě v chuti dalšího či dalších vyšších alkoholů projevuje. Organoleptická analýza, jak se vznešeně nazývá to přerušované postupné ožírání, je stále ještě nejdůležitější částí celého destilačního procesu a nejspolehlivěji ze všech vede ke kvalitnímu výsledku.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
13.04.2016 14:49
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
fajn, jsouc poučen rovnou dvakráte...strejda od Gůglů i tetka Wiki....
ale Poota je Poota a je jistější...a jednodušeji pro mne pochopitelný
...k věci....co se bude dít, když tam defla nebude....budou kondenzovat i jiné páry nežli alkoholové, odpovím si sám, myslím že ne...max bude ve výpalu více vody, nebo by šlo tam defla doplnit....jak píše E - mann nalámat nějaké sklotrubičky...a nebo flegmaticky deflagmátor vynechám...bude to kapat automaticky - flagmátorsky.../ předložka de..asi znamená zrušení něčeho....bordel...debordelizece ...např.... martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
13.04.2016 15:27
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Život mě naučil chytré věci nevynechávat.
Ony totiž většinou umí něco, co jejich existenci ospravedlňuje.
Samozřejmě celý proces se dá zjednodušit - pálit můžeš třeba jenom jednou a pít rovnou lutr. K oddělování hlavy a ocasu Tě taky nikdo nenutí. Dokonce nemusíš vůbec pálit - a pít ten zákvas. I když ani to není bezpodmínečně nutné - můžeš dlabat i to syrové ovoce a nebo se cpát cukrem.
Záleží jenom na tom, čeho chceš dosáhnout - a jestli k tomu dojdeš ověřenými postupy a nebo nějakou vlastní zkratkou. A jestli Ti jde o maximální láci a úsporu, tak nejlevnější je se na všechno vykašlat.

Prvotním impulzem byla nepochybně snaha nějak uchovat ovoce, kterého bylo po sklizni víc, než se dalo rozumně zkonzumovat.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Str.: 1, 2, 3, ... 8  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License