Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Domácí kvašení a pálení     (str. 2 z 8)
Sekce: Praktické záležitosti pro všední dny
   |   Rolovat dolů
Vlákno o možnostech výroby přírodních alkoholických nápojů v domácích podmínkách  Str.: 1, 2, 3, 4, ... 8  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poslední příspěvek z předchozí strany:
Poota  Život mě naučil chytré věci nevynechávat. Ony totiž většinou umí něco, co jejich existenci os...

E_man    Schval. r.
13.04.2016 16:16
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
Ono, když jsem tehda nad tím přemýšlel, došel jsem k názoru, nejen jak píše Poota "Deflegmátor vrací část par zpátky do zákvasu, takže výstupní destilát je "silnější", ale hlavně že tam vrací všechny ty těžší i pravděpodobně rakovinotvorné fenoly s vyšší teplotou odpařování. Mám potvrzeno od věrohodného kamaráda z podhůří Jeseníku, že jen pouhou destilaci kvasu (lutru) bez jakékoliv kontroly kondenzační teploty, vůbec nelze docílit přijatelného výsledku.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
13.04.2016 16:22
Bydliště: Praha
9069 603 7583 
  E_man napsal(a):    ... pouhou destilaci kvasu (lutru) bez jakékoliv kontroly kondenzační teploty, vůbec nelze docílit přijatelného výsledku.

Jsou i tací, kterým lavorovice vyhovuje a na rakiji si leckteří i pochutnají.

Inu, lidi jsou různé
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
13.04.2016 16:29
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
Nevěř tomu, že by si "někdo" pod názvem "rakije" dovolil prodávat "jen pohou lavorovici" vyrobenou bez kontroly destilační teploty.!
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
13.04.2016 16:31
Bydliště: Praha
9069 603 7583 
Mám dojem, že kvas a lutr Ti jaksi v jedno splývají.
Abychom si ujasnili pojmy, tak já používám pro materiál zkvašením připravený k destilaci termín "zákvas" - je to vhodné i pro odlišení od kvasů, určených k přímé spotřebě.
Lutrem označuji výsledek prvního pálení, kterým se docílí jen nevalného procenta alkoholovitosti a většinou se u něj ani neprovádí oddělování úkapu (hlava) ani dokapu (ocas). Lutr z vinného zákvasu se prodává běžně jako "rakije".
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
13.04.2016 16:46
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...no něco jsem již z technologie pochytil....teploměr na výstupu je nutný proto, aby se zachytávalo...pilo...jen to co je nad 78°C a max cca 90°C...předek..Hlava i ocas...t.j nad 90°C je hnusný....takže proto se asi destiluje 2x ...Finská 5x.. ...zajímavé je že Lavorovice stačila jen jednou...martin11
p.s. pokud to potřebuji jen na vyluhování a mazání...pokožky...tak je mě jedno jak to chutná....no konečně Fernet také někomu nechutná....
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
13.04.2016 17:44
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
  Poota napsal(a):    Mám dojem, že kvas a lutr Ti jaksi v jedno splývají. Abychom si ujasnili pojmy, tak já používám pro materiál zkvašením připravený k destilaci termín "zákvas" - je to vhodné i pro odlišení od kvasů, určených k přímé sp

Pro "Přímá spotřeba" je u mne víno, zatím co "lutr" je u mne vše, co potřebuje přepálit, i kdyby to byla jen pouhá zkažená zavařenina.
Samozřejmě že si nedělám nárok na věcný výklad názvoslovi, to jen opravdu pro upřesnění vzájemných pojmů.

Pro Martina
I když "předek" alias "předkap" (okolo pod 70°C) obsahuje hlavně metylalkohol, netřeba se jej až tak při běžném ovocném kvašení bát. Samozřejmě jej nesmíme ochutnávat, ale smíchaný s celkovým vydestilovaným množstvím alkoholu nebezpečný není. Vpodstatě jej obsahuje jakýkoliv kvasný nápoj.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
13.04.2016 19:22
Bydliště: Praha
9069 603 7583 
  E_man napsal(a):    I když "předek" alias "předkap" (okolo pod 70°C) obsahuje hlavně metylalkohol, ...

Upřesním: kdyby obsahoval metylalkohol, tak ten by se destiloval pod 70tioC
Jenže: běžným kvašením metylalkohol nevzniká a jeho výroba je mnohem složitější, dá se to dohledat. Metylalkohol je jenom oblíbené strašidlo, které má od domácího pálení odrazovat.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
14.04.2016 00:49
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
  Poota napsal(a):    .... Jenže: běžným kvašením metylalkohol nevzniká a jeho výroba je mnohem složitější, dá se to dohledat. Metylalkohol je jenom oblíbené strašidlo, které má od domácího pálení odrazovat.

Jenže v tom sudu s kvasem nám nekvasí jen cukry, ale také šlupky, nejrůznější dřevní zbytky a jádra i listí.
Nejsem sice biochemik, ale důrazně nedoporučuji podcenit možnost parazitních kvasných procesů.
Předkap nepit!!
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
14.04.2016 06:50
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Co když se destilační přístroj připojí k hrnci se zákvasem až v okamžiku, kdy má teplota suroviny cca 80%.?
Nevím, zda je to technicky proveditelné, ale hlava by se pak řešit nemusela.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
14.04.2016 07:25
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
Musíš si uvědomit mechanismus odpařování lihu ve směsi s vodou (to je ten lutr).
Při dosažení odpařovací teploty lihu se ti (při normálním tlaku) zastaví zvyšování teploty směsi, a veškerá přidávaná energie jde na vytváření páry lihu (má nižší bod varu než voda). Teprve po odpaření lihu se začne opět zvedat teplota směsi.
Jenže tam jsou ještě další jemné mechanismy s tlakem, který potřebuješ, aby ti ty páry prošly deflegmátorem až do chladiče.
Ten deflegmátor, to jsou takové "minikolony" v sérii nad sebou, které ti dělají jakési frakční destilace. Dobře sladěný příkon (teplota lutru) se správně voleným okamžikem, kdy odebíráš "výsledek" z odkapávací hlavice ti určuje výslednou kvalitu.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
14.04.2016 12:38
Bydliště: Praha
9069 603 7583 
  E_man napsal(a):    Předkap nepit!!

On taky není vůbec chutný, takže to nehrozí.

K těm šlupkám a dalšímu - kvasinkám je výchozí materiál lhostejný, při lihovém kvašení si z něj "vezmou" jenom cukr, z kterého vytvoří alkohol.

K těm škodlivinám a případné otravě.
Uvědomte si, že zákvasem je tekutina, která se v mnoha případech běžně přímo konzumuje. Například pro výrobu koňaku nebo brandy je zákvasem kvalitní víno, které kdokoli ochotně vypije bez jakýchkoli obav z nějaké otravy. Přitom při destilaci se z toho ještě oddělí úkap a dokap, takže výsledný produkt je jenom "ještě čistší".
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
15.04.2016 14:04
Bydliště: Praha
9069 603 7583 
Ještě taková maličkost ke kvašení.

Kvasinky ukončují kvašení pouze ze dvou důvodů:
- dojde jim potrava, to znamená že už zpracovaly veškerý cukr
- v zákvasu je už tolik alkoholu, že v tom nemůžou žít

V tom druhém případě ještě není veškerý cukr využit, což je škoda. Napravit se to dá docela snadno - odebrat třeba polovinu zákvasu a ten zbytek naředit vodou. Menší "alkoholovitost" zákvasu nevadí, protože procenta alkoholu výsledného produktu se docilují destilací, která je stejně aspoň dvojí.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
15.04.2016 16:48
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
Sestra v mé rodné vísce již přes 40 let pálí v blízkých palírnách severomoravského kraje. Vždy je to vypáleno jediným procesem, bez dvojího přepalování.
Jak jsem uvedl, dobře zvládnutá technologie pálení může i v amatérských podmínkách být provedená jen v jednom pálícím cyklu.
Právě k tomu slouží ten vysoký deflegmátor, který by měl nahradit několika-stupňové pálení (několik frakčních destilací).
Vím, že to jsou jenom kecy, dokud to člověk nevyzkouší v praxi.
Vhodná technika však i pro toto amatérské pálení existuje. Bez technických znalost řízení je to však jen pokus - omyl s mnoha zklamáními.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
15.04.2016 19:37
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
  Poota napsal(a):    Ještě taková maličkost ke kvašení. Kvasinky ukončují kvašení pouze ze dvou důvodů: - dojde jim potrava, to znamená že už zpracovaly veškerý cukr - v zákvasu je už tolik alkoholu, že v tom nemůžou žít V tom dru

...v této souvislosti bych položil otázku...uvažuji takto....vyrobím zákvas s kvasinkami, které snesou větší alkoholovou zátěž...už takové jsou...cca 20-25% alkoholu...dále zákvas přesladit, aby breberky měly co žrát až do smrti...pak vypálit....
a dále ten výpal opět použít - dodatně jakou živinu...obilí, chleba, cokjoliv, dosladit na třeba 26% a znova s pomocí kvasinek nastarovat....tím by se využil původní cukr nezpracovaný zemřelými, popř krmivo...ale to bych dal spíše nové...obilí není tak drahé....jak to dělají profíci v průmyslovém provozu??? tak....a přepal 2x je spíše pro fajnšmekry...chutnám první, jo je dobrej...není přepálit....nebo dochutit...ale na mazání je to jedno....a jak řekl Karel IV...".po třetím pohárku ti to je jedno...." martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
15.04.2016 19:43
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
Obili nemá cukr. Jeho škrob musíš podobně jako škrob v bramborách nejdříve přeměnit nějakou fermentací na cukr a teprve pak je můžeš nechat zkvasit.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
16.04.2016 07:12
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
  E_man napsal(a):    Obili nemá cukr. Jeho škrob musíš podobně jako škrob v bramborách nejdříve přeměnit nějakou fermentací na cukr a teprve pak je můžeš nechat zkvasit.

Emane, že Ty chceš vypálit rovnou Whisky
Když pominu Prostějovskou starorežnou, je to ječmen, kterým se opíjíme.
Ještě zjistit, jak udělat rmut z obilí. Musí asi být lehce naklíčené aby mělo potřebné enzymy a ty pak zrno už rozloží na jednotlivé složky stejně, jako při růstu v zemi.
No a pak vodu, kvasinky a čekat. Cukr tady nebude moc podstatný.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
16.04.2016 08:06
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
tak, vyrábíme whisku nebo starorežnou, nebo nám jen jde o etanol??? jasně že obilí nebude kvasit samo od sebe...to obilí jsem napsal ..."do sladké vody" !!! DOSLADIT martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
16.04.2016 08:32
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Zatím vyrábím jen víno. Ostatní je v rovině teorie.
Jeden konkrétní nepálený degustační vzorek přivezu v červnu k Jeffovi na sraz.
Rýžový druhák statečně bublá, tak snad si s ním neudělám u odborníků ostudu.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cimirek   
17.04.2016 07:49
Bydliště: Střední Čechy
833 78 1045 
pro inspiraci
 
Kde jinde hledat poučení v tomto oboru, (udělej si sám) než východně od našich hranic.
Do hledacího řádku youtube stačí napsat:
САМОГОН
САМОГОННЫЙ АППАРАТ
БРАГA (zákvas)
своими руками
(Najde se spoustu i jiných inspirativních nápadů šikovných lidiček, převážně z Ukrajiny)

P.s. samogonnyj je bez mezer, ono se to tady jinak při přepisu komolí
 
 
17.04.2016 22:52 Editace moderátorem. Odmazání mezer
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cimirek   
17.04.2016 07:53
Bydliště: Střední Čechy
833 78 1045 
a ještě
 
http://aukro.cz/listing/listing.php?string=destila%C4%8Dn%C3%AD&search_scope=
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

  Str.: 1, 2, 3, 4, ... 8  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License