Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Domácí kvašení a pálení     (str. 3 z 8)
Sekce: Praktické záležitosti pro všední dny
   |   Rolovat dolů
Vlákno o možnostech výroby přírodních alkoholických nápojů v domácích podmínkách  Str.: 1, 2, 3, 4, 5, ... 8  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poslední příspěvek z předchozí strany:
cimirek  a ještě
http://aukro.cz/listing/listing.php?string=destila%C4%8Dn%C3%AD&search_scope=

Poota   
17.04.2016 22:59
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
  farkas napsal(a):    ... jak udělat rmut z obilí. ... Cukr tady nebude moc podstatný.

Cukr je naopak klíčový a z obilí nebo čehokoli jiného se "vyrábí" velice sofistikovaným způsobem zcukernatěním škrobu - je to náročné hlavně na hlídání přesných teplot a dodržování časů.
Z ničeho jiného než z cukru ty kvasinky alkohol nevyrobí.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
17.04.2016 23:04
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
  martin11 napsal(a):    ...to obilí jsem napsal ..."do sladké vody" !!! DOSLADIT

Nesmysl, to už je jednodušší nechat zkvasit jenom roztok čistého cukru, čímž vznikne cosi jako vodka.
Pokud tam chceš mít mermomocí nějaké příchutě, tak si cokoli vymaceruješ v lihu a přidáš to do té skorovodky.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
18.04.2016 01:26
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
  Poota napsal(a):    Cukr je naopak klíčový a z obilí nebo čehokoli jiného se "vyrábí" velice sofistikovaným způsobem zcukernatěním škrobu

........ a jsme v pivovaru
to tu ještě chybělo
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
18.04.2016 07:36
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
  Poota napsal(a):    Cukr je naopak klíčový a z obilí nebo čehokoli jiného se "vyrábí" velice sofistikovaným způsobem zcukernatěním škrobu - je to náročné hlavně na hlídání přesných teplot a dodržování časů. Z ničeho jiného než z cu

...nejsem si jist, zdali stačí převařená voda a cukr a kvasinky...např. droždí. ještě tam musí být cokoliv- jen malinko, aby se to nastartovalo, obilí, brambora, řepa, třtina /na rum/ šlupky z jablek, šlupka z melounu...myslím, že to zkusím...jen vodu cukr a kvasinky....dám vědět.... martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cimirek   
18.04.2016 10:09
Bydliště: Střední Čechy
833 78 1045 
  martin11 napsal(a):    ...nejsem si jist, ...jen vodu cukr a kvasinky....dám vědět.... martin11

Funguje to, buď si jistý. Ti Ukrajinci taky většinou nic jiného nepoužívají (viz. předchozí - doporučují chlebové kvasnice - jaký je rozdíl proti u nás běžně používaným nevím), používají to i akvaristi, ale na produkci CO2, pro rostliny.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 10:19
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
  martin11 napsal(a):    ...nejsem si jist, zdali stačí převařená voda a cukr a kvasinky...

Ověřeno v praxi a ta voda ani nemusí být převařená.

Trochu Tě asi mýlí to, že k ovoci, zvláště pak švestkám (na Moravě "trnkám") se žádné kvasinky nepřidávají, protože ovoce je už obsahuje a kvasí "samo".
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
18.04.2016 14:11
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
Viz výše asi ano, ale jednou mě jeden "palič" říkal, že je dobré dát na zahájení kvas procesu "kulturní" kvasinky aby to "jelo" správným směrem...ale tu solo vodu s cukrem ...a droždím zkusím martin11
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
24.08.2017 19:27
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...mobilní pivovar...

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/cesi-vyrobili-unikatni-mobilni-pivovar-jde-prevazet-v-kontej/r~2a18c07e87fe11e782f9002590604f2e/?utm_source=atlasHP&utm_medium=videobox&utm_content=editor1&utm_term=position-6
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

la   
27.08.2017 18:16
Bydliště: Brno
286 62 580 
Návod, ta čeština nic moc, ale dá se to překousnout a je to podrobně popsané https://cs.alcheek.com/correct-brew-from-pure-starch-and-getting-moonshine
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

la   
27.08.2017 18:24
Bydliště: Brno
286 62 580 
Škrob zajímavá cena https://heroldreznickepotreby.cz/eshop/koreni/kroupy-strouhanka-skrob-mleko-zelatina-krev-mouka/2949-skrob-kukuricny-25kg
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

E_man    Schval. r.
27.08.2017 18:53
Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217 84 1820 
La.
Všechny tyto recepty jsou podstatně dražší, než použití čisté sacharózy (klasický řepný cukr).
Kedysi jsem to počítal a vyšlo mi přibližně 1 litr čistého lihu (ethylalkoholu) z 1 kg cukru. Přidáním energie na destilaci zde asi vychází nejlepší poměr cena/na 1litr alkoholu pro alkoholiky. Neřeším zde ani kvalitu ani chuťové vlastnosti.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
28.08.2017 17:10
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
  E_man napsal(a):    Kedysi jsem to počítal a vyšlo mi přibližně 1 litr čistého lihu (ethylalkoholu) z 1 kg cukru.

Tak je to pouze teoreticky, v praxi to vychází spíš na litr 50%ního alkoholu.
Chuť se vytváří pomocí trestí a nebo macerováním odpovídajících bylin v lutru ještě před druhým pálením.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
28.08.2017 18:33
Bydliště: Praha
9079 603 7584 
Destilační přístroj "po rusku".
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

kutil    Schval. r.
10.09.2017 18:11
Bydliště: Prostějov
148 38 243 
  martin11 napsal(a):    Viz výše asi ano, ale jednou mě jeden "palič" říkal, že je dobré dát na zahájení kvas procesu "kulturní" kvasinky aby to "jelo" správným směrem...ale tu solo vodu s cukrem ...a droždím zkusím martin11

Ahoj kucíí :-))
Dnes sem narazil na vaše vlákno a musím přidat něco ze svých zkušeností:
1) Nedělejte si iluze o prostějovské režné, není ze rži :-( .... Byl sem na exkurzi, to se přiveze cisterna erteplovýho lihu a vše ostatní je tresťová chemie. V tom lepším případě se do nerezového tankeru přidá pytel vybraných bylinek a nechá vylouhovat......
2) z obyčejných kvasnic je pálenka moc ostrá! Letos sem zkusil namnožit vinné kvasinky ten malý sáček cca 3-4 dny až na 5 lt. a to do cca 150 lt kvasu. Byť zkouším obilí s cukrem, tak letos ten kvas voní po ovoci!
3)Kdy pálit?
Když sem koupil cukroměr a dal do bečky s kvasem, tak sem jej málem utopil, vyčnívalo tak 3 až 4 mm. Po 4 dnech vyčnívalo již 8 mm, to znamená že při stejném zbytkovém cukru klesá lihovitost !!! grrr
Okamžitě pálit !!!
Kvas je na chuť kyselý a nad hladinou zháší sirka - tedy kvasí dál ......
Jinak v čisté vodě cukroměr plave na nule, v roztoku vody s lihem cca 17 % klesl na doraz až na dno !
Po přidání 2% cukru se ponořený vznášel 0-3 cm pod hladinou
Závěr:
Když bude kvas na chuť kyselý tak změžit cukroměrem. Čím více alkoholu tím zajíždí hlouběji pod hladinu. Neměřit zbytkový cukr, ale po dvou dnech změřit rozdíl ponoření.
Pokud bude klesat tak nechat kvasit, jakmile se výškově ustálí, tak pálit !!!
Tolik z mých zkušeností, pořád se učím
V příloze máte recept na imitaci becherovky, má jedinou nevýhodu, strašně rychle se odpařuje grrr
Majte sa
H.v.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

kutil    Schval. r.
10.09.2017 19:41
Bydliště: Prostějov
148 38 243 
  Poota napsal(a):    Destilační přístroj "po rusku".

Peťo ahoj, ten "ruskyj aparat" nemá chybu
Sice sem nepochopil ten mezistupeň, ale to těsnění igelitem a zatížení traverzou je sice primitivní, ale velice účinné

Ještě dodatek k té imitaci becherovky....
Příště bych dal méně zeměžluče a méně cukru. Jinak sem po intenzivním měsíci koštování musel košt omezit, páč sem nabral přes 3 kg
Prostě perfektní životabudič na podporu trávení a získání chuti k jídlu ....

Vydržať
H.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
10.09.2017 20:27
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
  kutil napsal(a):    2) z obyčejných kvasnic je pálenka moc ostrá! Letos sem zkusil namnožit vinné kvasinky ten malý sáček cca 3-4 dny až na 5 lt. a to do cca 150 lt kvasu.

Dobrý nápad!
Ty kvasinky jsi množil v nějakým ovocným moštu?
Becherovku kromě ořechovky jsem taky dělal. Mám recept ze Stomaranu. To by mělo být jednodušší i když asi podobný. Dám to sem, je tam několik likérů na víc způsobů...

 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

kutil    Schval. r.
11.09.2017 09:25
Bydliště: Prostějov
148 38 243 
  milda napsal(a):    Dobrý nápad! Ty kvasinky jsi množil v nějakým ovocným moštu? Becherovku kromě ořechovky jsem taky dělal. Mám recept ze Stomaranu. To by mělo být jednodušší i když asi podobný. Dám to sem, je tam několik likérů na víc způsob

Ty kvasinky se množí postupně. Základ je cukr ve vodě + jakékoliv živiny.
Tak začínám na 1 lt vody+3 pl cukru a hrst pšeničního šrotu co seberu slépkám ...jinak jakékoliv ovoce, mošt apod.
přidám ty vinné kvasinky 2-3 gramy? sáček už nemám.
Do druhého dne to pěkně nakyne, tak přidám další litr vody s cukrem, šrot už ne a zase nechám v teple a tak to postupně dotáhnu na 5 lt. Postup není dogma, výsledkem je 5 lt. zakalené kvasící vody s pěnou. (z cukrem se to taky nesmí přehnat- cca max těch 20% cukernatosti).
No a Stomaran sem taky zkoušel, není to ono, něco temu chybí, ta bylinka se chce pít.
Akorát sem asi měl čerstvou zeměžluč, je to dost hořký
Tož ať se daří
H.v.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

kutil    Schval. r.
11.09.2017 09:30
Bydliště: Prostějov
148 38 243 
  kutil napsal(a):    Ty kvasinky se množí postupně. Základ je cukr ve vodě + jakékoliv živiny.

Zapoměl sem to podstatný že ten šrot ve vodě s cukrem uvedu do varu, pak ochladím studenou vodou na cca 30 st.C a teprve pak přidávám ty kvasinky..... litr sem, litr tam
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

kutil    Schval. r.
11.09.2017 20:54
Bydliště: Prostějov
148 38 243 
Kdy zahájit proces pálení? Toť Hamletovská otázka?
Řešení máte v příloze.

Přeji všem příznivcům dobré pálenky hodně úspěchů.
Ozvu se zase za rok, za dva nebo za tři páč su rád, že vás mám
H.v.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cimirek   
16.09.2017 09:59
Bydliště: Střední Čechy
833 78 1045 
  kutil napsal(a):    Zapoměl sem to podstatný že ten šrot ve vodě s cukrem uvedu do varu, pak ochladím studenou vodou na cca 30 st.C a teprve pak přidávám ty kvasinky..... litr sem, litr tam

ruská videa

namnožení kvasinek na bramborách
https://www.youtube.com/watch?v=OXyS_fxJjTo

"věčné" kvasiky
https://www.youtube.com/watch?v=G1VKqQ-NpjE

a experimet výroby suchých kvasinek doma (při jejich přebydku na později)
https://www.youtube.com/watch?v=EOOPJVsvlcQ
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

  Str.: 1, 2, 3, 4, 5, ... 8  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License