Zdravím, jsem tu nový neznalý....
Zajímalo by mě, jak převést třeba z obilí škrob na zkvasitelný cukr, dříve žádné enzymy neznali a zvládli to podomácku také, snad je to možné jen tím zahřátím na teplotu kolem 80 stupňů?
0
0
martin11 29.07.2021 09:27 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
karelka napsal(a):Zdravím, jsem tu nový neznalý....
Zajímalo by mě, jak převést třeba z obilí škrob na zkvasitelný cukr, dříve žádné enzymy neznali a zvládli to podomácku také, snad je to možné jen tím zahřátím na teplotu kolem 80...
...to neřeš...kvasinky si s tím poradí ... ...jde o to, co s tím potom uděláš dále..
0
0
karelka 29.07.2021 09:37 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
nevim, jak na příslušný komentář reagovat.....škoda, že toto neni vyřešeno přímo u příspěvku jednoduchým klikem...
0
0
karelka 29.07.2021 09:39 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
řešit to musim, protože v obilí je škrob a ten je potřeba převést na cukry....
minsc aha, takže to udělaji ty klíčky, o tom jsem nevěděl...já myslel, že to zapřičiní zvednutí a rozvaření toho obilí....
0
0
karelka 29.07.2021 10:14 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
hoši, tady je studnice vědomostí :-) tady si snad už konečně udělám jasno.....
musím mazat na tržnici, tak zatím díky za odkazy....
0
1
Theophil 29.07.2021 11:41 Bydliště: Valtice
101
28
206
karelka napsal(a):hoši, tady je studnice vědomostí :-) tady si snad už konečně udělám jasno.....
Dříve se to dělalo tak, že se jakékoli brambory či zrní rozvařilo za přídavku kyseliny citronové, vychladilo, naočkovalo se kvasinkama a destilovalo. Takhle jsem to viděl v jedné vesnické palírně za socializmu a nestačil se divit jak rychlý proces to byl. Moderní technologii zpracování škrobu pomocí enzymů neznám ač ve vinařství používáme enzymy hojně ale ke zcela jiným účelům
"Protože škroby jsou polysacharidy,dají se i tepelným rozkladem v kyselém prostředí degradovat na nižší cukry a ty pomocí kvasinek na alkohol a oxid uhličitý."
Zdroj: https://www.poradte.cz/skola/4373-hydrolyza-skrobu.html
0
2
karelka 29.07.2021 17:18 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
karelka napsal(a):nevim, jak na příslušný komentář reagovat.....škoda, že toto neni vyřešeno přímo u příspěvku jednoduchým klikem...
Tak už jsem se naučil reagovat na příslušný komentář.... :-) též jsem proslídil kdejakou vloženou radu....
0
1
karelka 30.07.2021 09:08 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
Adam napsal(a):Tak doba jde evidentně kupředu. Někteří dodavatelé kvasnic nabízejí speciálně kultivované odolné kmeny, při kterých může obsah alkoholu kvasu prý dosáhnout až ke 18%, než začnou kvasinky umírat.
Tak dneska mi byly dodány turbokvasnice na 8 kg cukru 18-20% alkoholu, vyzkoušíme, uvidíme...
0
1
martin11 30.07.2021 10:02 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
karelka napsal(a):Tak dneska mi byly dodány turbokvasnice na 8 kg cukru 18-20% alkoholu, vyzkoušíme, uvidíme...
zahlédl jsem v prodeji i kvasnice na 28% alkoholu....speciál pro výrobu alkoholu....podívám se kde, ale musím pátrat
Karelko, doporučuji si koupit přístroj na měření obsahu cukru v kvasu...šetří to peníze...když přesladíš je to škoda s nedoslazením se šidíš sám...cukernatost se řídí tím, jaké jsou kvasinky, co vlastně snesou...!!!!
0
0
martin11 30.07.2021 10:14 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
martin11 napsal(a):zahlédl jsem v prodeji i kvasnice na 28% alkoholu....speciál pro výrobu alkoholu....podívám se kde, ale musím pátrat
Karelko, doporučuji si koupit přístroj na měření obsahu cukru v kvasu...šetří to...
oprava....omyl...turbo kvasnice 19% alkoholu...info výše jest překlep....
0
0
karelka 30.07.2021 17:15 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
martin11 napsal(a):zahlédl jsem v prodeji i kvasnice na 28% alkoholu....speciál pro výrobu alkoholu....podívám se kde, ale musím pátrat
Karelko, doporučuji si koupit přístroj na měření obsahu cukru v kvasu...šetří to...
martine, přístroj nemám, ale cukroměr ano
0
0
martin11 30.07.2021 18:43 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
karelka napsal(a):martine, přístroj nemám, ale cukroměr ano
...jsi na dobré cestě...ten cukroměr se dá využít i při jiné činnosti
...např, jak sladký je mošt z jablek, nebo kolik cukru je v daném pivu...někdy je měření překvapivé...
0
0
karelka 31.07.2021 12:39 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
martin11 napsal(a):zahlédl jsem v prodeji i kvasnice na 28% alkoholu....speciál pro výrobu alkoholu....podívám se kde, ale musím pátrat
Karelko, doporučuji si koupit přístroj na měření obsahu cukru v kvasu...šetří to...
martin11 01.08.2021 15:19 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
karelka napsal(a):Martine, já vím, že mě musíš vždycky s něčim trumfnout ale s těmi 28 % jsi to přehnal, možná jsi viděl 23, ale ta trojka ti nějak splynula v osmičku, je potřeba si otestovat svůj ostrozrak podle návodu nějakého...
...trumfnou jsem tě nechtěl, 14 ,minut po odeslání omylu jsem se omluvil a uvedl věc na správno míru....
...jinak my si zde na Foru na nějaké trumfování se a hraní si na to kdo je lepší nehrajeme...tady nenajdeš téma ...mám větší brambory nežli ty.... ...spíše se radíme, pomáháme a diskutujeme ...osobně bych ti rád pomohl zvolit nejvhodnější fotoaparát...ale pokud máš lepšího rádce, či dokonce vlastní znalosti, tak si zde nenech do ničeho mluvit
0
0
karelka 01.08.2021 19:23 Bydliště: Kutná Hora
32
0
7
martin11 napsal(a):...trumfnou jsem tě nechtěl, 14 ,minut po odeslání omylu jsem se omluvil a uvedl věc na správno míru....
...jinak my si zde na Foru na nějaké trumfování se a hraní si na to kdo je lepší nehrajeme...tady nenajdeš...
foťák je moje okrajová záležitost, takhle kdyby s tebou byl pokec o rodinném domku, okrasné zahradě, ovocných stromcích, palmách, jukách a jiných exotických dřevinách, případně akvaristika....Martine, rádce tvého formátu by neměl ani omylem napsat, že někde viděl kvasinky na 28%
0
0
martin11 01.08.2021 21:53 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
karelka napsal(a):foťák je moje okrajová záležitost, takhle kdyby s tebou byl pokec o rodinném domku, okrasné zahradě, ovocných stromcích, palmách, jukách a jiných exotických dřevinách, případně akvaristika....Martine, rádce tvého...