Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Zpracovávání bylin na léčiva     (str. 1 z 9)
Sekce: Zdraví a příroda - Léčení
   |   Rolovat dolů
Způsoby uchování jejich léčivých vlastností "na pak"Str.: 1, 2, 3, ... 9  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poota   
18.04.2016 11:24
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
O čem má být vlákno
 
Do dnešní doby lékárnické dovednosti v přípravě rozličných bylinných přípravků tragicky stagnovaly.
Nicméně nastupující a vlastně z pudu sebezáchovy vynucený návrat bylinám a jejich léčivým vlastnostem vyžaduje i obnovení způsobů jejich zpracovávání, aby léčivé přípravky nebylo nutné pouze kupovat hotové a spoléhat se na serióznost dodavatele.
Stephen Harrod Buhner do své knihy Přírodní antibiotika zařadil i část nazvanou "Příručka přípravy rostlinných léčiv", ze které se pokusím vše důležité vyextrahovat.
Aby text zůstal vcelku, mám vlákno zamčené a až výtah dokončím, požádám o otevření vlákna k diskuzi.
Jak už můj obyčej, tak "svoje" budu psát normálním písmem a kurzívou budou téměř doslovné citace Buhnera.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 12:03
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Úvodem
 
Ve znalosti rostlin, které nás obklopují, a v umění přípravy léčivých přípravků z nich tkví ohromná moc.
A i když určitou dobu trvá , než se naše vědomosti zlepší, spolu s výukou přístupu k nemoci své i členů rodiny se začne vytrácet pocit bezmocnosti, jenž mnohé z nás v nemoci trápí a který máme často zakořeněný už od narození.
-
Převzetí kontroly nad svým vlastním zdravím a léčením je jednou z nejsilnějších forem osobní moci, kterou znám. Chce to určitý čas a úsilí, než se to člověk naučí, ale jde to rychle. Obtížnější je naučit se rostlinám svěřit svůj život.
-
Dalším krokem na cestě poznání je učení, jak změnit rostliny, o nichž jste se dozvěděli, v léčiva pro vás a vaši rodinu. Není to těžké - lidé na celé planetě to dělají už stovky tisíc let. Přinejmenším.


Rozeznávání rostlin, jejich sběr, třídění a uchovávání i různé praktické rady přeskočím, protože to bych opisoval celou knihu.

Pokud bychom chtěli využít úplně všechny léčivé látky, pak bychom měli tu část rostliny, která je obsahuje, sníst celou a čerstvou.
Jenže - rostlina ty látky většinou obsahuje jenom ve zcela určitou dobu, a my ji můžeme potřebovat někdy úplně jindy. Takže ji potřebujeme "sklidit" a následně zpracovat tak, abychom ty léčivé látky nějak uchovali. Také je potřeba nějak vyřešit i dávkování.
Většinou k tomu používáme "rozpouštědla", kterými jsou voda, alkohol a ocet, případně olej. Používáme je vždycky co nejkvalitnější, to znamená vodu pramenitou (Buhner doporučuje i dešťovou), nikdy ne vodovodní! Alkohol jako výchozí čistý, to znamená 95%ní. Ocet nepasterizovaný organický jablečný. Olej olivový.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 12:13
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Nálev
 
Je to vodný výtažek, který vznikne dlouhodobým ponořením rostliny do chladné (macerace) či horké (výluh), ale nikoli vařící vody.
Jeho výhodou je láce a snadnost přípravy, nevýhodou malá trvanlivost, takže jsou určené k "přímé" spotřebě.
Většinou se připravují večer, přes noc se nechají louhovat a pak se přes den pijí nebo používají k obkladům, oplachům či výplachům.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 12:35
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Horký nálev
 
"Horký" jenom odlišuje způsob přípravy, kromě výjimek se pije studený nebo vlažný.
Do 1 litru horké vody (těsně po varu) přidáme 30 gramů listů dané rostliny tak, aby zůstaly ponořené. Sušené listy rozdrobíme, čerstvé nastříháme nebo nasekáme, loužíme dobře přikryté 4 hodiny, tužší listy i déle.

Do 1 litru horké vody přidáme 30 gramů květů dané rostliny, většinu květů můžeme nechat vcelku, loužíme dobře přikryté 2 hodiny, křehčím květům stačí i méně.

Do 1/2 litru horké vody přidáme 30 gramů semen s čerstvě narušeným obalem a dobře přikryté loužíme 30 minut - fenykl 15 minut, šípek 3 až 4 hodiny.

Do 1/2 litru horké vody přidámr 30 gramů rozmělněných kořenů nebo kůry, loužíme dobře přikryté 8 hodin - červený jilm 1 až 2 hodiny.

Když je nálev hotový, slijte vodu a rostlinnou hmotu co nejdůkladněji vymačkejte. Vymačkaná tekutina je často silnější, než samotný nálev.

K přípravě horkých nálevů jsou nejvhodnější nerezové, skleněné nebo keramické (ne plastové!) konvičky, které mají nahoře košíček na rostlinu - nálev z nich je silnější, než při umístění rostliny ke dnu.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 12:44
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Horký nálev proti parazitům
 
Ingredience:
60 g sušených listů alchorney
60 g čerstvého kořene zázvoru jemně posekaného
60 g sušených listů sidy
60 g sušených listů pelyňku pravého (Artemisia absinthium)
2 litry vody

Byliny dejte do nádoby, shora polijte téměř vařící vodou, dobře přikryjte a nechte přes noc odstát. Sceďte a veškerou tekutinu z rostlinné hmoty vymačkejte. Čtyřikrát denně vypijte jeden šálek. Množství vám vydrží na dva dny. Každé dva dny připravte novou dávku a celkově užívejte osm dnů.
Jedná se o účinný nálev proti střevním parazitům.
Chcete-li, stačí použít zázvor a pelyněk. Bude to hodně hořké, i když zázvor to trochu zmírní.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 13:28
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Odvar
 
Je mnohem silnější než nálev, ale je vhodný pouze pro byliny, jejichž účinné složky se varem neničí.
Do studené vody se přidají rostliny a teprve pak se voda přivede k varu, krátkým varem (dekokcí) se získá prostý odvar. Delším varem, kterým se sníží podíl vody na požadované množství, se získá koncentrovaný odvar. Nechá se vychladnout a scedí se. Vydrží déle než nálev, sirupy vydrží v ledničce i rok.

Do 1/2 litru studené vody dejte 30 g byliny, přiveďte k varu a vařte aspoň 15 minut. Nechte pořádně vychladnout, sceďte a odstraňte zbytky rostlin. Vymačkejte, ať získáte všechnu tekutinu. Přidejte vodu na původní objem 1/2 litru a užívejte podle doporučení.

U koncentrovaných odvarů se bylina vaří déle a objem vody se tím sníží na polovinu i méně podle předpisu. S výjimkou reishi se nepijí jako čaj, ale užívají po scezení v menších dávkách podobně jako tinktury a nebo po polévkových lžících 3 až 4x denně podle byliny a nemoci.

K přípravě koncentrovaných odvarů používejte nerez, porcelán nebo sklo, ne železo nebo hliník.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 13:37
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Koncentrovaný odvar na chřipku a nachlazení
 
Ingredience:
30 g sušených listů bílé nebo kuchyňské šalvěje
špetka kajenského pepře
3 šálky studené vody
luční med
šťáva z jednoho citronu

Smíchejte šalvěj s pepřem a vodou, přiveďte k varu, stáhněte teplotu a nepřikrytou směs zvolna vařte, dokud se objem tekutiny nesníží na polovinu. Nechte dobře vychladnout, ať můžete s odvarem dále pracovat. Sceďte a zbytky šalvěje dobře vymačkejte. Ochuťte medem a šťávou z citronu. Skladujte v ledničce. Od začátku bolestí v krku nebo respirační infekce užívejte jednu polévkovou lžíci tak často, jak je potřeba.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
18.04.2016 19:50
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Sirup proti kašli
 
Ingredience:
90 g listu/stonku jablečníku obecného
60 g třešňové kůry
60 g bezinek
60 g kořene omanu
60 g kořene lékořice
60 g kořene slézu
30 g kůry jilmu
30 g listu sporýše
30 g kořene lomatia
3 litry vody
90 g glycerinu
luční med
60 ml diviznové tinktury
30 ml tinktury z grindelie

Smíchejte ve velké nádobě jablečník, třešňovou kůru, bezinky, oman, lékořici, sléz, kůru jilmu a sporýš s polovinou lomatia a s vodou.
Přiveďte k varu. Pravidelně míchejte aby se to všechno neslepilo. Jakmile směs vře, zmírněte teplotu a za stálého míchání vařte, až se objem tekutiny sníží na polovinu. Nechte vychladnout (ve vaně se studenou vodou to chladne rychleji, ale pozor na převrhnutí). Sceďte a zbytky bylin vymačkejte přes textilii, ať získáte co nejvíc tekutiny.
(Lepší je rostliny, které tvoří sliz, tedy lékořici a sléz, nedávat rovnou, ale po vymačkání do tekutiny přidat v mušelínovém vaku. Za stálého míchání opět přivést k varu a vařit přibližně 30 minut. Váček vyjměte, vychlaďte a co nejlépe vymačkejte.)
Tekutinu znovu ohřejte pouze natolik, aby se v ní rozpustily med a glycerin. Přidejte glycerin a podle chuti med. Rozdrťte zbylé lomatium na jemný prášek (v mlýnku na kávu nebo v hmoždíři) a přidejte k tekutině. Nechte vychladnout a poté přidejte tinktury z divizny a grindelie.
Med, glycerin a tinktury sirup stabilizují, chrání ho před zkažením. I přesto jej přechovávám v ledničce, kde snadno vydrží i rok. Tento druh sirupu se nejlépe připravuje na podzim ještě před chřipkovou sezónou, když bobule dozrají a dají se sklízet.
Kteroukoli bylinu z receptu lze nahradit jí podobnou.
Používejte podle potřeby (já ho prostě piju z láhve), je velmi účinný.


Pokud někoho zaujalo, že se byliny používají v násobcích 30ti, tak je to dané tím, že zhruba 30 gramů či též mililitrů je jedna unce a původní recepty používají unci jako základní jednotku.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
19.04.2016 11:37
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Oplachy
 
Jsou to nálevy či odvary, které se používají přímo na pokožku. Když si poraníte kůži nebo se spálíte na slunci, hojení zlepší oplachy s taninem (obsahuje ho dub, akácie nebo jehličí starších borovic) a zklidňujícími bylinami, jako jsou sléz a heřmánek. Úžasně působí i opuncie, zklidňující rostlina s tvorbou mucinu.
Nevíte-li jistě, zda je v ráně infekce, použijte antibakteriální oplach.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
19.04.2016 11:42
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Antibakteriální oplach
 
Ingredience:
60 g antibakteriálních bylin, jako je pelyněk, kryptolepis nebo sida
60 g echinacey
60 g jakéhokoli neopadavého jehličí
1 litr vody

Smíchejte byliny s vodou, přikryjte, přiveďte směs k varu a odkrytou 30 minut vařte. Vychlaďte a sceďte. Postiženou kůži pak 4x denně ovarem hojně oplachujte.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
19.04.2016 11:51
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Páry
 
Jsou skvělé u infekcí horních cest dýchacích. Používat se dají tak často, jak chcete a potřebujete. Bezvadné výpary lze připravit z pelyňků, jakýchkoli jehličnatých stromů, šalvěje a mnoha jiných aromatických rostlin. Můžete použít i éterické oleje.
Rostliny mohou být čerstvé nebo sušené, nádoba jiná než hliníková.
Metoda spočívá v přidání vysoce aromatických antibakteriálních rostlin do vody, přivedení směsi k varu a vdechování odcházejících par.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
19.04.2016 12:07
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Pára u infekcí horních cest dýchacích
 
Ingredience:
60 g sušeného listu z mladého eukalyptu
30 g sušeného listu šalvěje
30 g sušeného jehličí nebo bobulí jalovce
3,5 litru vody

Rostliny dejte do vody a přiveďte k varu. Sundejte ze zdroje tepla, hlavu dejte nad páru a spolu s nádobou si ji přikryjte velkým ručníkem. Vdechujte páru zhluboka do plic.
Znovu vařte a opakujte podle potřeby. Jakmile už byliny nevoní, nahraďte je novými.

Oplachy ran: Pro tekutinu k oplachům infikovaných nebo mokvajících ran použijte stejný recept, pouze tekutinu nevařte, pouze přiveďte téměř k varu, pak ji sundejte ze zdroje tepla a nechte odstát, až bude vlažná. Sceďte, pečlivě s ní omývejte rány a pak na ně naneste prášek.

Pára z éterických olejů: Napařování lze absolvovat i s éterickými oleji. Použijte éterický olej z rozmarýnu, šalvěje, jalovce, eukalyptu a bergamotu. Přidejte Vždy 30 kapek od každého oleje do 1 litru vody.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
19.04.2016 12:27
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Evaporativní koncentráty
 
Používají se zřídka, pro přípravu je nezbytný hrnec pro pomalé vaření v blízkosti bodu varu. (Snad by bylo možné použít vaření ve vodní lázni.)
Takto připravený lokální krém s kortikosteroidy je stejně účinný jako při výrobě farmaceutickou firmou.
Při jeho přípravě musíte začít s protizánětlivými bylinami. Existuje jich mnoho a nejlepší je vyzkoušet různé kombinace, abyste zjistili, která pro vás bude nejvhodnější. Já mám rád ty s vysokým obsahem salicylátů, jako jsou topol nebo vrba, a rozpustné ve vodě. Hotový odvar je hodně hustý, má konzistenci jako krém na ruce. Pokud ho použijete na kůži u vyrážek, křečových žil a zánětů, bude stejně účinný jako farmaceutické preparáty. Jediná stinná stránka - bohužel neřešitelná - je skoro černá barva. Na kůži je hodně zřetelný, což je problém hlavně u obličeje.
Skladovat se dá v ledničce, ale koncentrace látek je natolik vysoká, že si s tím bakterie ani za normální teploty neporadí.
Evaporativní koncentráty nejsou k vnitřnímu použití!

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
19.04.2016 12:45
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Bylinný kortikosteroidní evaporativní koncentrát
 
Ingredience:
960 ml vody
180 g prášku z topolové nebo vrbové kůry

Nalijte vodu do slow cookeru a přidejte rostliny. Zapněte vařič a při ohřívání pečlivě míchejte. Když se voda téměř vaří, nastavte teplotu těsně nad a nebo těsně pod bod pomalého varu. Hrnec pak v tomto nastavení nechte přikrytý dva dny.
Po dvou dnech vypněte, nechte vychladnout, sceďte a rostlinnou hmotu vymačkejte přes látku, abyste získali co nejvíc tekutiny. Hrnec vyčistěte a pak do něj tekutinu vraťte. Poté ji opět přiveďte k varu. Znovu teplotu udržujte těsně kolem bodu varu. Nechte hrnec přikrytý a vařte tekutinu tak dlouho, dokud jí není jen asi 30 až 60 ml, tedy téměř dosucha. To trvá až týden.
Jakmile se blížíte k požadovanému objemu, pečlivě vše hlídejte! Ke konci se už tekutina může velmi rychle ztratit a všechno se spálí.
Když už je tekutiny tak málo, zbytek jde velmi rychle.
V tomto okamžiku často míchejte, lépe tak posoudíte množství zbylé tekutiny. Jakmile dosáhnete cíle, vypněte hrnec, nechte vychladnout a výsledný koncentrát přelijte do sklenice. Dobře označte a hlavně nepoužívejte vnitřně!

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
20.04.2016 12:30
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Perkoláty
 
Jedná se o dokonalejší způsob, kterým získáváme daleko silnější výluh. Při prostém nálevu přecházejí látky z rostliny do vody jenom do té doby, než se jejich "síla" ve vodě a v rostlinách vyrovná - takže do vody jich přechází jenom polovina. Při perkolaci přitéká voda stále naprosto "čistá", takže s maximální schopností látky vstřebávat, čímž vzniká výluh mnohem silnější - na stejném principu pracuje i překapávač kávy.
Tento způsob využívá jen málokdo, nejspíš hlavně proto, že pravý laboratorní perkolátor se dneska už nikde sehnat nedá - hledal jsem dost dlouho a důkladně - žádná firma je nenabízí. Příloha ukazuje, jak takový kdysi běžný perkolátor vypadal - dneska nám asi nezbyde nic jiného, než si vyrobit nějakou jeho náhražku.
Potřebujeme nějak získat nahoře otevřenou zhruba válcovitou nádobu, která se dole trychtýřovitě zužuje a v nejnižší části má kohout nebo jiné zařízení, kterým se dá odtok nastavit na odkapávání s frekvencí 1 kapka za vteřinu.
Jednou cestou by mohla být skleněná láhev se šroubovacím uzávěrem a odříznutým dnem, druhou možností podobná láhev z nějakého netečného plastu. Dál je potřeba vyřešit upevnění láhve nad nádobou, do které bude odkapávat.
Byliny se k perkolaci používají sušené a co nejvíce rozmělněné a je vhodné je předem na pár hodin nechat navlhčené alkoholem.

Vezměte filtrační papír a vložte ho na dno perkolátoru lehce navlhčené, aby papír přilnul k jeho povrchu. Přidejte navhčené byliny tak, aby se nedostaly mezi papír a stěnu, lehce je umačkejte, ale zase ne příliš, aby jimi mohla protékat tekutina.
Podle množství bylin může být perkolátor naplněný až po horní okraj. Když máte všechen materiál uvnitř, přikryjte ho kruhem filtračního papíru a něčím ho zatižte, aby neplaval - vhodný a hezký je kamínek.
Pak pomalu přilévejte vodu, aby se prášek nerozvířil. Tekutina zvolna proudí dolů a nahoru stoupají bublinky vzduchu. Když jsou rostliny ponořené, dejte pod ventil nádobu a pomalu jej otevřete tak, aby byla rychlost jedna kapka za vteřinu.


Výhodou perkolátoru není jenom silnější výluh, ale také to, že kromě studeného nebo horkého nálevu/výluhu v něm můžeme podstatně rychleji (několik hodin místo několika týdnů) připravovat i alkoholové nebo octové tinktury.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Originální perkolátor
Originální perkolátor
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
20.04.2016 13:04
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Tinktury
 
Nejběžněji se jedná o alkoholové výtažky, jejich výhodou je trvanlivost a snadná příprava.

Čerstvé byliny se ponoří do dvojnásobné váhy 95%ního alkoholu, nádoba se uzavře, protřepe a uloží do tmy. Protřepání se každý den opakuje, po dvou týdnech se tekutina scedí a rostliny se přes látku co nejvíce vymačkají. Získaná tinktura se rozlije do označených láhví z tmavého skla.

Tinktura ze sušených bylin se připravuje odlišně.
Alkohol se naředí takovým množstvím vody, jaké se z bylin odstranilo jejich sušením a výsledného alkoholu se dává pětinásobek váhy bylin. Vodu pro ředění používáme pramenitou, nikoli vodovodní, byliny se snažíme co nejvíc rozmělnit, pokud je to možné, tak těsně před přípravou.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
20.04.2016 13:19
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Tinktura z echinacey
 
Echinacea angustifolia: tinktura z čerstvého kořene 1:2, tinktura ze sušeného kořene 1:5, 70%ní alkohol.
Dávkování: 30 až 60 kapek podle potřeby.
U akutních stavů: 30 kapek minimálně jednou za hodinu.


Oficiální předpis je stručný, protože uvádí jenom to, co je pro něj specifické. Není potřeba uvádět alkohol u čerstvého kořene, protože ten je vždycky 95%.
U sušeného kořene se naopak procenta alkoholu udávají, aby nebylo nutné v tabulkách vyhledávat obsah vody v čerstvém kořeni.
Pro poměr bylin k alkoholu se předpokládá, že jeden gram byliny je totéž, co jeden mililitr alkoholu. V zemích, kde používají unci jako jednotku pro váhu i pro objem, to vysvětlovat nemusejí.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
20.04.2016 21:33
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Kombinovaná tinktura proti chřipce a nachlazení
 
Smíchejte po 10ti ml od echinacey, latnatce a lékořice, čímž dohromady získáte jednu tekutou unci.
Při začátku infekce horních cest dýchacích použijte 30 kapek každou hodinu. Máte-li poměrně zdravý imunitní systém, obvykle to zabrání propuknutí chřipky nebo nachlazení.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
20.04.2016 22:46
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Glycerinové tinktury
 
Mezi výborné vlastnosti glycerinu patří jeho účinky na pokožku: zvlhčující, demulcentní, změkčující a zvláčňující. Skvěle se hodí k přípravě extraktů využívaných v léčbě ušních infekcí. Na rozdíl od alkoholu uvnitř ucha nedráždí, ale zklidňuje, přičemž antimikrobiální složky doručí na místo, kde je jich potřeba.
Glycerin má jen asi 60% extrakční účinnosti oproti vodě nebo alkoholu, proto budou glycerinové tinktury o 40% slabší než jiné výtažky. Dávkování by tedy mělo být 1,5 až 2x vyšší než u ostatních tinktur.

Jako ředidlo pro tinkturu ze sušených rostlin se používá glycerin v množství 60% spolu s 10ti procenty 95% alkoholu a 30ti procenty vody. Poměr rostlin a ředidla je obvyklý, tedy 1:5.
Nejprve se smíchá alkohol a sušená rostlina a nechá se to 24 hodin odstát. Pak se přidá glycerin a voda, vše se dobře promíchá a v zakryté nádobě se nechá ustát 2 týdny. Nakonec se to scedí a uskladní stejně jako alkoholová tinktura.

Příprava glycerinových tinktur z čerstvých rostlin - provádí se v obvyklém poměru 1:2, jako ředidlo 15% alkoholu 95% a k tomu 85% glycerinu (protože potřebnou vodu už obsahují rostliny).

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
20.04.2016 22:59
Bydliště: Praha
9068 603 7583 
Glycerinová tinktura při ušní infekci
 
Ingredience:
30 g rostliny s berberinem
30 g kryptolepisu nebo sidy či alchorney
30 g echinacey
30 g jalovce nebo jiného stálezeleného jehličí
30 g provazovky
75 ml obilného alkoholu 95%
450 ml glycerinu
225 ml vody

Dobře sušené rostliny rozmělněte, vložte do nádoby, přidejte alkohol, pečlivě promíchejte a nechte 24 hodin odstát. Smíchejte dohromady vodu a glycerin a přidejte k rostlinám. Nechte macerovat 2 týdny, pak sceďte a vymačkejte. Skladujte v láhvi z tmavého skla.
Při ušní infekci kapejte do ucha 1 až 3 kapky až 6x denně.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Str.: 1, 2, 3, ... 9  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License