Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
 
 
 
Omyly zdravého stravování     (str. 1 z 7)
Sekce: Zdraví a příroda - Různé
   |   Rolovat dolů
Ovoce a zelenina na pultech obchodů musí mít podle příslušných směrnic EU náležitou velikost, tvar, barvu a dokonalou slupku. Co se ale skrývá uvnitř?Str.: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

farkas   
01.09.2015 06:32
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Jablka k nakousnutí
 
Dovezená dokonalá zelená i červená jablka lze zakoupit celoročně v naprosto stejné kvalitě, a tak se mimo jiné stávají i běžnými doplňky nemocniční stravy.
Po návratu z léčení maminka čtyři krásná jablka vybalila z tašky s tím, že si je doma postupně nastrouhá a sní. Zapomněla na ně, ani do lednice je nedala.
Jablka ležela celých 5 týdnů v igelitovém sáčku v místnosti, kde téměř celé léto (letošní !) dosahovala teplota i vlhkost extrémně vysokých hodnot. Když mi konečně dovolila vyhodit je ho kontejneru na biologický odpad, vypadala naprosto stejně, jako když je přivezla.
Jídlo, do kterého nevleze červ a dokonce plísně a hniloby se ho nedotknou ani při vytvoření těch nejoptimálnějších podmínek pro jejich růst a množení, musí být přece jedovaté. A přece se jídlo nasáklé pesticidy a fungicidy bez varování prodává. Stává se nedílnou součástí obědů a svačin nejen v nemocnicích ale i ve školách a dokonce ve školkách.



 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Brbla   
09.09.2015 08:33
Bydliště: Kambodza
777 128 824 
Tohle tema, krome spousty dalsich, resi pani Strunecka ve svych knizkach
Doba jedova. Dil prvni i druhy je mozne stahnout na Ulozto.cz.

Nejen, ze jsou tyhle umelotiny resistentni cemukoliv zivemu, ale taky v nich neni nic prinosneho pro nas. Jedine ovoce a zelenina schopna byt napadena plisni obsahuje resveratrol. I proto dnes casto nefunguje lecba nasich babicek - ovo-zel proste uz neobsahuje nic (nebo jenom minimum) leciveho a kupovat ho je jenom vyhazovani penez. Lepsi je vypestovat si svoje, kdo nema podminky, muze si naloupit podel silnic...
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
21.09.2015 08:21
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Potraviny jsou dnes v poměru k časů Státních statků a JZD neskutečně levné. Jenže ty vybrakované potraviny z pultů supermarketů nelze snad už ani potravinami nazývat. Opravdu kvalitní potraviny jsou opět výsadou vyšších tříd.

Není divu, že lidstvo tloustne. K tomu, aby tělo dostalo v jídle vše potřebné, je nutné v případě průmyslově zpracovaných potravin zkonzumovat několikanásobně větší denní dávky. S tím ale konzumují několikanásobně větší dávky přidané chemie. Obezita a zdravotní problémy jdou ruku v ruce nejen z důvodu obezity, ale především proto, že lidé žijí v začarovaném kruhu permanentní intoxikace.
Pokud se chceme stravovat zdravě, musíme se supermarketům, o které zakopáváme na každém rohu vyhýbat jako čert kříži.

K těmto úvahám mě inspiroval příběh Sofie - studentky zemědělských a ekologických oborů na VŠ, turistky a sportovkyně.
Vždycky dodržovala pravidla - žádný cukr, alkohol, tučné maso, bílá mouka, ap.
Převážnou část jejího jídelníčku tvořily ovoce a zelenina, celozrné pečivo, ovesné vločky, bíle jogurty a pro zpestření oříšky a sušené plody.
V posledním roce měla pořád zdravotní problémy. Vyrážky, candie, virózy i angíny.
Nechtěla do sebe donekonečna cpát prášky, tak se vydala k alternativní léčitelce
a od ní se dozvěděla, že je plná pesticidů.




 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Karel 124   
25.09.2015 13:04
Bydliště: Praha a okolí
554 41 730 
  farkas napsal(a):    Potraviny jsou dnes v poměru k časů Státních statků a JZD neskutečně levné. Jenže ty vybrakované potraviny z pultů supermarketů nelze snad už ani potravinami nazývat. Opravdu kvalitní potraviny jsou opět výsadou vyšších tříd.

Zřejmě je myšlena vyšší platová třída
Bylo velmi milé když se mi podařilo upéct vlastní chleba. Kupodivu jsem ho nesnědl skoro třetinu jako supermarketového, ale 2 krajíce a bylo po hladu na půl dne.
Mouka běžné kvality
recept je zde :
http://korenovipestitele.forumczech.com/t7-vegetarianska-basta#51
Pche a to mě jeden příbuzný pracovník pekárny poučoval , že bez směsí na chleba z Německa to nejde upéct.
Zdravím
K.

Až zcela vyzdravím ............ .
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
25.09.2015 13:36
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Pěkné recepty odkaz odhalil. Červené řepy se urodilo dost, tak tu buchtu vyzkouším.

Také doma peču chleba, ale moc se s tím nepářu.
Pořád si slibuji, že zkusím i kváskový a nemůžu se k tomu dostat.

Dlouho jsem používala domácí pekárnu, ale teprve poté, kdy jsem ji byla nucena kvůli úplně banální závadě odstavit, naučila jsem se péci opravdový chléb.

Do mísy rozdrobím kostku droždí, pocukruji ji trochou moučkového cukru, vrchovatou lžíci žitné mouky a rozmíchám s vodou na kašičku.
Když hmota nabobtná, přidám do mísy 400 g nebělené hladké mouky T650 (noe/kaufland 7,90). 200g žitné mouky a 200 g celozrné ze špaldy, kmín nebo koriandr, dvě čajové lžičky soli, polévkovou lžíci octa a vlažnou vodu.
Celé to prohnětu spirálami, podle potřeby přidávám buď mouku nebo vodu tak,
aby se hotové těsto co nejméně lepilo. Pak ho přendám do moukou lehce vysypané velké mísy a dám kynout.
Po vykynutí je možné do těsta, které tvaruji do veky nebo pecnu přidat dýňová semínka, slaninu nebo kousky kapie ale většinou se tím nezdržuji.
Vytvarovaný syrový chléb položím na jemnou vrstvu mouky na pečícím plechu a ze shora uhladím a dotvaruji mokrýma rukama.

Troubu zapínám až cca 10 minut po usazení chleba na plech a nechám ji rozpálit na maximum. (cca 250 st.) Chléb znovu kyne a kyne.
Na maximum peču chleba cca 15 minut nebo dokud není shora hnědý. Pak ho z trouby vyjmu, stáhnu topení na 175 st. a potřu hnědou kůrku vodou.
Dopékání trvá cca 25 minut, těsně před dopečením je dobré kůrku ještě jednou navlhčit.

Nemohu říci, že by zrovna tenhle chleba příliš sytil. Vydrží nám maximálně do příští snídaně.


 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Karel 124   
25.09.2015 14:32
Bydliště: Praha a okolí
554 41 730 
Dík za odpověď , já se bohužel teď nemohu dostat k pečení vůbec
Ten Tvůj chleba bude mít něco přes kilo asi ? Můj maximálně 750 g.
Aby se to nemuselo znova vlhčit , tak jsem to pekl v troubě ve velké zapékacíí misce. Ještě k té sytivosti : když to člověk hněte vlastníma rukama , tak se dotýká i toho kvásku, a ten má pořád ještě další živý ve sklenici, a tak je jakoby k tomu životu nějak připojený.Až skončí práce zahradní a stavební ,a bude se u nás péct víc těším se na snížení váhy
Snad se to povede....
Ještě kvásek : jeden žitný a druhý pšeničný. Přeju úspěch.
Karel
Budu časem anoncovat kurz pečení chleba na mlýně U Veselých, jako tip na výlet.
http://www.mlyn-uveselych.cz/Aktivity/Peceni-chleba.aspx
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
25.09.2015 15:45
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Pečení kváskového chleba je posvátný obřad. Snad k tomu také časem dozraji.
Zatím to funguje tak, že pečivo dojde, nechce se mi jezdit pro nové, kouknu do lednice, jestli nezplasnivělo droždí a mouka se vždycky nějaká najde.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Šolim   
30.09.2015 21:02
Bydliště: na sever od Práglu
565 65 918 
  farkas napsal(a):    V posledním roce měla pořád zdravotní problémy. Vyrážky, candie, virózy i angíny.
Nechtěla do sebe donekonečna cpát prášky, tak se vydala k alternativní léčitelce
a od ní se dozvěděla, že je plná pesticidů.

Je toho na nás hodně . . .
 
A plná dalších """hodnotných""" látek - od pozůstatků z očkování v dětství i následném žití, užívání léků, z ovzduší neustále vylepšovaného rostoucí """kvalitou""" nových technologií kolem nás, atd . . .
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
02.10.2015 15:00
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Potichu vypršel termín pro odmítnutí pěstování GMO plodin v ČR.

http://wertyzreport.com/clanek/15-zemi-eu-nechce-gmo
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Brbla   
02.10.2015 18:26
Bydliště: Kambodza
777 128 824 
Knizka na aktualni tema:

Doba jedová
https://uloz.to/!n10LArNHuQCi/dobjed-1-omf-pdf
 
 
03.12.2016 20:08 Editace moderátorem. Odstranění přílohy
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Brbla   
02.10.2015 18:42
Bydliště: Kambodza
777 128 824 
A druhy dil:

Doba jedová - 2
https://uloz.to/!Smcwrqo7TPq8/dobjed-2-omf-pdf
 
 
03.12.2016 20:10 Editace moderátorem. Odstranění přílohy
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
13.10.2015 09:03
Bydliště: Praha
5794 563 5843 
Tablety
 
Skutečnost, kterou si dnes zřejmě uvědomuje stále příliš málo lidí... Není dobré si pořizovat jakékoliv vitamíny, minerály nebo obecně "doplňky stravy" ve formě tablet. Aby tablety držely pohromadě, aby pokud možno hezky klouzaly do krku, aby se jejich hlavní složka nekazila atd., tak obsahují spoustu ošklivých chemických látek (protispékavé látky, leštidla atp.). Při trávení takové tablety pak může snadno převažovat negativní účinek ze snahy těla zlikvidovat doprovodné látky nad pozitivními účinky té hlavní prospěšné složky.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
23.11.2015 08:31
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Jezte mořské ryby, jsou zdravé
 
Maso lososů je vyhledávanou pochoutkou s nádechem luxusu.
Pokud si někdo připlatí a zvolí čerstvou rybu z volného moře, snad dostane i slušnou kvalitu.
Většina lososů z mrazáků supermarketů má ale za sebou potupnou životní pouť.
Jako malé plůdky byli vysazeni do obrovských kruhových nádrží při ústích řek. V těchto rybích farmách za intenzivního krmení GMO sójou a GMO kukuřicí s přídavkem beta karotenu a antibiotik proti infekcím, vyrostli do cca 1,5 kg a v poslední fázi svého nedospělého života museli už plavat jen jedním směrem pořád dokola.

Produkce z lososích farem zdaleka nestačí pokrýt potřeby nevědomých sebevražedných konzumentů a tak vznikl a dokonce už byl schválen další průnik GMO do kuchyní obyvatel a na jejich stoly.
Na potravinářskou scénu vstupuje losos geneticky modifikovaný.
Je to kříženec velkého dravého mořského lososa a lososa obecného říčního. Aby vložené investice přinesly ještě větší zisky, je genetický kód nového živočicha ještě obohacen schopností vytvářet ve velkém množství růstový hormon.
V případě, že pohůnci protektora Shapira v příštím roce podepíší smlouvu TTIP,
v mrazácích supermarketů už o jiný druh lososího masa nezavadíme, a to bez jakéhokoli varování.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
24.11.2015 06:47
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
  farkas napsal(a):    Potraviny jsou dnes v poměru k časů Státních statků a JZD neskutečně levné. Jenže ty vybrakované potraviny z pultů supermarketů nelze snad už ani potravinami nazývat. Opravdu kvalitní potraviny jsou opět výsadou vyšších tříd.

  Karel 124 napsal(a):    Zřejmě je myšlena vyšší platová třída

Přemýšlím spolu s Tebou, jak je ta platová třída myšlena a vymyslela jsem, že je myšlena tak, jak jsem to napsala, tzn. bez ohledu na výši příjmu.
I chudí mají svoje priority.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Karel 124   
24.11.2015 14:46
Bydliště: Praha a okolí
554 41 730 
Nějak nevím co na to napsat. Co kdo má jako prioritu to je dost pevné nastavení, štěstí za peníze nekoupíš ,ale hodně imitací se dá koupit za velké peníze. Jéje, to by bylo je rozeznat, ty imitace, imitace smyslových požitků, imitace požitků duchovních...........rozeznat imitace od toho co je důležité. Naše nastavení nás konec konců postavilo každého jinam do různých levlů životní hry. Kvalitní jídlo ano, a ještě kvalitnéjší může být absence jídla.......to platí o všem............
Někdy si myslím, že ten kdo tu velkou hru vytvořil byl skvělý. A taky si myslím, že poslední levl po složení závěrečných zkoušek otvírá cestu pro vylepšování celého bludiště pro ostatní bloudící.Bludiště nikdo nepojde celé napoprvé, ani na potřicáté...........
Jistě to nevím a sám sobě se směju.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
24.11.2015 20:31
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Když sem Tvůj poslední příspěvek četla poprvé, nic jsem nepochopila, podruhé to nebylo o nic lepší a dokonce jsem si říkala: "Kdo Ti za tohle mohl dát hvězdu?"
No. Na a po šestém přečtení už konečné chápu i rozumím.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
25.11.2015 13:23
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Palmový olej
 
Dlouho jsem žila v omylu, že palmový a kokosový olej je jedno a totéž.
Palmový olej je produktem palmy olejné, která je původem z Afriky, ale postupem času ji začali pěstovat v Jižní Africe a v Polynésii.
Pravý palmový olej má žlutohnědou barvu a lisuje se ze slupek plodů. Olej z jader plodů je světlý a i kvalitou se více podobá oleji z kokosových ořechů.
Všudepřítomné reklamy vychvalující zdravotní přínos palmového oleje naznačují,
že producenti chtějí svůj relativně lehce dostupný přírodní tuk protlačit i tam, kde se bez něj vždycky obešli. A není to jen stravování. Palmový olej se přidává do kosmetických výrobků a podobně jako řepkový se používá i k technickým účelům .
Jeho ekologická stopa je podobně zhoubná.
Nejzhoubnější jsou ale obrovské požáry deštných pralesů, které jsou zakládány za účelem získání dalších a dalších ploch pro založení porostů olejných palem na úkor původních ekosystémů.
V požárech hynou zvířata i lidé, ale nikde se o tom nepíše. Ze světa mizí cenné pralesní lokality výskytu chráněných orangutanů a nikoho to nezajímá.
Jedinou pomocí, kterou zvládne každý z nás je produkty obsahující palmový olej prostě nekupovat.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
25.11.2015 13:45
Bydliště: Praha
5794 563 5843 
A tím zdravotním přínosem palmového oleje je jeho dominantní složka - zdraví velmi neprospívající nasycená kyselina palmitová, kterou tento olej obsahuje zhrunba ze 44%.

Zrovna nedávno jsem si dupnul a začínám se vyhýbat všem dobrotám, které v sobě mají rostlinné ztužené tuky, palmový olej atd. To bych musel svůj organizmus nenávidět, abych to nechal jen tak být. A huntování přírody kvůli palmovým plantážím, na to ani nebudu vzpomínat.

Bohužel je to skutečně hromada dobrot, do čeho všeho to perou. Od sušenek k nutele, k čokoládám atd. Ještě nedávno jsem propadal tomu, občas si dát Kofilu nebo Milu. Pápá, dobroty. Bylo to s váma fajn, ale už jsem se vyřádil a je čas na trochu zodpovědnosti.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
25.11.2015 13:59
Bydliště: Praha
9069 603 7583 
  Adam napsal(a):    Pápá, dobroty. Bylo to s váma fajn, ale už jsem se vyřádil a je čas na trochu zodpovědnosti.

Tobě se snad ani nechce umřít
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
25.11.2015 14:01
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Jasně, sušenky a pamlsky.
Ale také všechny pleťové krémy, tělová mléka, přípravky na opalování a další.
Sušenky nekupujeme.
Prostě vždycky naházím do mísy nějaká vejce, máslo, cukr, mouku, ingredience,
podle diktátu zvolené receptury, vymažu plech, zapnu troubu, pustím šlehač a za půl hodiny je hotovo.
Když je něco upečeného na stole, vnoučáci nechodí lovit do špajzu.
Bedna na sušenky a bonbóny je stejně většinou prázdná
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Str.: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License