Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Recepty a tipy na vaření     (str. 4 z 5)
Sekce: Doplňková vlákna - Různá
   |   Rolovat dolů
  Str.: 1, 2, 3, 4, 5  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poslední příspěvek z předchozí strany:
milda  ..tu máš, uč se člověčě pekařem býti... https://www.uloz.to/!M6AhUiQt/kucharka-domaci-pe...

martin11    Schval. r.
04.01.2019 15:46
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...tak jsem nakonec zadělal toto...hned první recepis...

https://www.recepty.cz/recept/domaci-chleba-z-zitne-mouky-151010

jsem zvědav ...už se míchá...
pekárna je z roku 1998 zn, Bravo...návod nemám, ale má to jen dvě tlačítka ON - OFF
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
04.01.2019 17:21
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
Když už doma a sám pro sebe, tak dělám chleba z kvásku. Je zdravější, chutnější a i déle vydrží. Tady je podrobný návod, jak no to v el. pekárně:

https://www.mimibazar.cz/recept/111231/pravy-kvaskovy-chleb-recept-pro-domaci-pekarny

...i když věřím, že tě brzy přijmeme do cechu sporákových pekařů....


 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
04.01.2019 19:35
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...tak jsem právě dopekl...a vyklopil chlebíček....
...no...pohledově nic moc, ale chuť výborná....jak by řekl klasik....obsah dobrý forma špatná...
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
04.01.2019 20:45
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
Martine, jestli jsi pekl jen ze žitné, tak dopadlo celkem klasicky.
Dej 1/2 žitné chlebové, 1/2 hladké pšeničné ( nebo 1/4 hl. pše. a 1/4 špaldové celozrnné)
1 čaj.lžičku cukru
1 čaj. lžičku drceného kmínu
2-3 čaj. lžičky soli
když dobře vykyne, tak to musí dopadnout dobře.


 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
04.01.2019 20:49
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
  milda napsal(a):    když dobře vykyne, tak to musí dopadnout dobře.

...kvasnice a kynutí podle tvého.
Já používám kvásek a kyne to 12 hodin přes noc.
Pak do formy a ještě cca hodinu kyne a pak do trouby.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Jiřka   
04.01.2019 22:21
Bydliště: Praha
365 382 
  martin11 napsal(a):    ...tak jsem právě dopekl...a vyklopil chlebíček.... ...no...pohledově nic moc, ale chuť výborná....jak by řekl klasik....obsah dobrý forma špatná...

Pšeničný chléb se Ti z té mouky upeče určitě, žitný se kombinuje.
Můžeš mít problém v té pekárně nebo programu, poměru.. A jen suché droždí
Je to poprvý, příště se Ti to určitě povede
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
05.01.2019 09:27
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
  martin11 napsal(a):    ...tak jsem právě dopekl...a vyklopil chlebíček.... ...no...pohledově nic moc, ale chuť výborná....jak by řekl klasik....obsah dobrý forma špatná...

....vůbec není výborný....ráno nic moc, takhle asi za války chutnal chléb popisovaný jako "komisárek"...
...závady: drobivé, suché, výrazná příchuť droždí / použil jsem to živé-mazlavé/a asi jsem ho dal moc - půlku té kostičky 42g tj. 21g....asi vědí proč píší !!!... použít sušené.
...no nevadí, uvidím co tomu řeknou slípky ...
Mildovi a Jiřce děkuji za připomínky...dnes koupím sušené droždí a zítra pokračuju v laborování....no není to zas tak jednoduché...ale Dalibor se také naučil hrát na housle....
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

milda    Schval. r.
05.01.2019 10:53
Bydliště: Milky Way
1830 18 1262 
Ono je to tak, že čím více pšeničné mouky, tím lépe se zpracuje, kyne a líp dopadne pečení.
Žito zase je zdravější a chléb trvanlivější.

Pro začátek byl chuťově výborný i chleba z čisté pšeničné mouky, zadělávaný s přidáním
2 dcl piva...


 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Jiřka   
05.01.2019 13:20
Bydliště: Praha
365 382 
  martin11 napsal(a):    ....vůbec není výborný....ráno nic moc, takhle asi za války chutnal chléb popisovaný jako "komisárek"... ...závady: drobivé, suché, výrazná příchuť droždí / použil jsem to živé-mazlavé/a asi jsem ho dal moc...

Dalibore, jak si dal klasický droždí, je to v háji, pouze sušený!
Základ je cca 400 - 450ml vody svařit s asi 3mi pol. lžícemi octa a lžičkou drceného kmínu+soli.
Po vychladnutí tohle nalít do formy, rovnoměrně nasypat-přidat cca 500 mg prosátou hladkou pšeničnou mouku, prosypat sušeným droždím(!), do jednoho rohu dát ještě lžičku soli, do druhého cukr (metly si to pak rovnoměrně promíchaji dohromady).
Přidej si lžíci sádlíčka(nikdy ne olej, když chleba pak po upečení zchladne, ztuhne a vyschne jako ten oil), hoď si tam pár škvarečků je-li možná, třeba i tu cibuli nebo vařený brambor, to už záleží jen na Tobě. Jakmile ale dáš víc takových mazlavých věciček, dáš i přiměřeně víc mouky..
Jo, a až pekárna po přípravě těsta na Tebe asi 6x zahouká, máš možnost zespoda syrového těsta vyndat ty metly, pak se blbě z upečenýho vyndavaj
A nastavíš si ze 3 stupňů pečení třeba dvojku, aby na konci nebyl úplně tvrdej, vypečenej
Držim palce, to zvládneš
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
05.01.2019 15:05
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
  Jiřka napsal(a):    Dalibore, jak si dal klasický droždí, je to v háji, pouze sušený! Základ je cca 400 - 450ml vody svařit s asi 3mi pol. lžícemi octa a lžičkou drceného kmínu+soli. Po vychladnutí tohle nalít do formy, rovnoměrně...

...neodcenitelné rady....jen nemám kompjůtr, který hlásí kde co, ale 21 roků starou bednu, která má jen jednu míchací klapku...ani tam není metla, jen takové pádýlko které po upečení zůstane v chlebu a musím ji po vyklopení z chleba vydolovat....protože se zapeče......aby to vydávalo nějaké signály...??? že je.ukončen nějaký proces....to v roce 1998 neznali....dnes nemám čas péci...takže zítra...chyba asi největší u mne...nevhodné droždí, nepropracované těsto, /míchátko to nezvládlo/, jen žitná mouka, a asi málo vody...sůl jsem na 500g mouky odhadl dobře...slanost příjemná...osobně moc nesolím......od mildy k tomu pivu, to myslím stojí za úvahu, bude dalším cílem pokusu ...jen jak se znám to nesmím s pokusováním a přidáváním kdečeho přehánět....kočička a pejsek také vařili dort....
p.s. mám nabídku získat pekárničku novější konstrukce...uvidím jak dopadnu s pokusy s touto...není všech dnů konec
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Jiřka   
05.01.2019 16:40
Bydliště: Praha
365 382 
  martin11 napsal(a):    ...neodcenitelné rady....jen nemám kompjůtr, který hlásí kde co, ale 21 roků starou bednu, která má jen jednu míchací klapku...ani tam není metla, jen takové pádýlko které po upečení zůstane v chlebu a musím ji po...

Takhle vypadá ta moje; je to ETA Siesta a taky už má ale nějaký ten pátek za sebou..
Máš pravdu nejsou tam tzv. klasické metly, ale míchací klapky, které se dají po zvukovém signálu vyndat a tak se Ti nezapečou do chleba nebo toho, co pečeš..
Zpracuje Ti to jakékoliv těsto, na dorty, na chleba atd. bez dalšího pečení;
Uvaří marmelády, kečup apod. Párkrát se mi hodila, když jsem měla rozbitou plynovou troubu.
Uvidíš, jakou novou pekárnu dostaneš, nové typy vypadají už určitě i jinak než ta moje
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
06.01.2019 17:01
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...pečení chleba...díl druhý...drama trvá....
...tak dnes jsem se k pečení nedostal, ale dostalo se mě cenné rady.
Pokud budu v mé pekárně spokojen s výsledkem pečení...recepis neměnit!!!
...jako správnej šťoural to sice akceptuji, ale vylepšit chlebík např. vlašskými ořechy zase nemusí být tak špatné... ....na dotaz proč ořechy...protože jich mám hodně....a navíc právě konsruuji loupačku vlašáků....takže dřina s loupáním nebude... ....
...závěr....vlašský martinův chléb

p.s. ...o obojím budu p.t. čtenářstvo informovat....co také v penzi dělat??,
p.s.s. 26.4 - 27.4 se jede Rally Klatovy....doufám, že hvězdy budou nakloněny a zde pojedeme...Trabant +eva +
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cocot   
07.01.2019 09:19
Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419 84 1304 
Tradiční česká superpotravina. Jedna z nejvšednějších přísad v tuzemské kuchyni
 
PRAHA Zelí. Asi nejvšednější druh zeleniny, bez kterého se však česká kuchyně neobejde. Jak opuštěná by se bez něj cítila kachna, co by si bez něj počalo vepřové s knedlíkem a jak pustá by bez něj byla zelňačka. Je prosté, leč skvostné, a navíc zdravé. To kysané se dodnes šlape, a to nejen v domácnostech, ale i ve větších provozech.

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/tradicni-ceska-superpotravina-jedna-z-nejvsednejsich-prisad-v-tuzemske-kuchyni-ma-necekane-vlastnos.A190106_184658_dobra-chut_ele
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cocot   
13.01.2019 09:49
Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419 84 1304 
Slovácký řízek 2019
 
Slovácký řízek 2019: Dvořáčkovi s Hamerským bude šlapat na paty historicky první žena soutěže

Už počtvrté bude třetí lednový víkend patřit v restauraci Rybníček Staré Město jedlíkovské soutěži Slovácký řízek, při které se sedm statečných utká s dvoukilovým řízkem Sloní ucho.

https://www.novinky.cz/vase-zpravy/zlinsky-kraj/uherske-hradiste/3397-54023-slovacky-rizek-2019-dvorackovi-s-hamerskym-bude-slapat-na-paty-historicky-prvni-zena-souteze.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

My doma sice dvoukilový řízek neděláme, ale Holanďaňi jsou na super úrovni a dobří:)))
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cocot   
16.01.2019 21:53
Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419 84 1304 
Víte, co je to SOUS VIDE STICK PC - SV 1126?
 
S radostí vás chci seznámit s touto VELMI dobrou pomůckou na vaření.

Představte si, že jedete někam na dovolenou a chcete si uvařit.
Vy ale sebou nebudete tahat třeba můj "baby box", nebo Slow Cooker, ale povezete si tento aparát, který vám VELMI zpříjemní vaření a vám to nezabere čas, protože si to nastavíte, vrazíte do zásuvky a odjedete třeba na výlet.

Po návratu vás čeká milé překvapení a to v podobě hotového teplého jídla, konkrétně polévky a popř. i jiných jídel, včetně jogurtovače!

Je to malé, skladné, dobře nastavitelné i pro blba mého kalibru a o dalších výhodách ani nemluvím! Má to výkon jen 800 W, velmi dlouhé načasování, spolu s teplotou vaření.

Na přiložených obrázcích je vidět celý ten zázrak.
A proč to píšu?

Přiložil jsem i cenu v současné době v akci v SRN, kam jezdím a kde to oproti našim "zlodějům je cena skutečně velmi dobrá!!!

Zadejte si to vyhledávače, kde se o tom sami přesvědčíte:)))
Ať se daří:)
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cocot   
21.01.2019 09:59
Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419 84 1304 
Ponorný vařič - Sous Vide STick 1126 - už je doma:)
 
V příspěvku před tímto jsem naznačil, že jsem našel novinku, která mě uchvátila.
Ani samotní Němci v Grosshandlu nemají pořádně páru, co tam maj a na co je to dobrý, jak jsem se při nákupu přesvědčil:)))

Ano, dostal jsme dárek BABY BOX na vaření s mnoha funkcemi, ale toto je v porovnání s tímto ponorným vařičem lepší v tom smyslu, že je to daleko menší, lépe přenosné na cestování, při zachování funkcí, jen s tím rozdílem, že sebou nevozíte hrnec, ale jen ohřívač a ten hrnec by tam "někde", kam jedete měl být:)))

Je to taky bezpečnější jak plynový vařič s tím, že ráno načasuju a odpoledne, nebo večer přijdu, je uvařeno, ukončeno a drží se to v teplé až 92!!! hodin!!!

Začínají pro mně "učednická léta, kdy po nastudování budu toto používat a hledat to NEJ použití a využití:)))
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
23.01.2019 16:06
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
...blahopřeji k "Robertkovi" viz výše...
v jiném vlákně...čokoláda z Orionky....
...a slíbený recept...
...rozpálit olej, přiměřené množství, spíše méně, orestovat kuřecí kostičky masa - prsní nebo stehení....no jiné nejsou...je to fofr...restovat jen krátce....do polouvařena...a do tohoto přidat ...pozor...lžíci KVALITNÍHO kakaového prášku- časem dáte více.....a ...dorestovat...při tomto ...eventuelně osolit..pokud nebylo maso předem nasoleno/doporučuji/, přidat jakékoliv koření/osobně papriku ..pálivou i normál/ a maso lehce za stálého míchání dodělat aby bylo k požití....nevysmahnout moc...na mírném ohni/já el,vařič -sklokeramika/
...na poprvé udělejte menší porci....ne každému chutná slané kakao....zapíjí se pivem, příloha ...nejlepší je chléb, který se máčí do té vzniklé omáčky....
p.s. recept mám osobně od Petra Novotného ...jojojo. to je ten bavič...

p.s. napište ohlasy...tento recept není nikde v kuchařkách zatím publikován....nebo jsem to přehlédl...
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Jiřka   
28.01.2019 12:31
Bydliště: Praha
365 382 
KUŘE PO BENGÁLSKU
 
Takže na kuřátko po Bengálsku je potřeba:
1 kuře
2 větší cibule
6 stroužků česneku
1 čajová lžička mletého zázvoru
1 čajová lžička koření kari
1 čajová lžička tlučeného kmínu
1 čajová lžička sladké papriky
1 čajová lžička chilli
sůl
1 kelímek bílého jogurtu
15 dkg másla

Česnek s cibulí umeleme a smícháme s kořením na pastu, kterou natřeme na kuře a necháme cca. 1/2 hodiny odležet.
Potom další cibuli a máslo lehce osmažíme, vložíme naporcované kuře a chvíli pražíme. Celé pak dáme do trouby a klasicky pečeme. Když je maso skoro hotové, rozšleháme jogurt s trochou vody, zalijeme-nalijeme do pekáčku, promícháme a dopečeme..
Jako příloha samozřejmě brambory, ale i třeba pečivo, jak chcete
Dobrou chuť a dobré trávení
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
28.01.2019 17:30
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
  Jiřka napsal(a):    Takže na kuřátko po Bengálsku je potřeba: 1 kuře 2 větší cibule 6 stroužků česneku 1 čajová lžička mletého zázvoru 1 čajová lžička koření kari 1 čajová lžička tlučeného kmínu 1 čajová lžička sladké.

+1
...když jsme u toho vaření, tak na mišelínskou hvězdu byla Magdaléna Rettigová...kdysi jsem měl její kuchařku, vydanou 18??...krásná kniha s rytinami místo fotek...úžasné....
a na úvod proslov. No pominu to nepodstatné....jediné dva postřehy a v gastronomii stále pravdivé. ...co nemáš tak vynech, nebo to nahraď něčím podobným...
...vaření je filozofie umocněná citem a násobená hladem...
...k receptu výše....pokud nemáme kuře, když použijeme třeba...vepřové koleno, tak se také nic nestane...Jiřka promine...ostatním dobrou chuť
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
28.01.2019 18:14
Bydliště: Praha
9069 603 7583 
  martin11 napsal(a):    ...k receptu výše....pokud nemáme kuře, když použijeme třeba...vepřové koleno, tak se také nic nestane...

http://www.omforum.cz/p.php?idx=4430
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

  Str.: 1, 2, 3, 4, 5  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License