Častým jídelníčkem s minimem živočišných tuků pro odlehčení a přirozené posílení celého organizmu
Psát příspěvky můžete po přihlášení
Adam 22.10.2020 17:02 Bydliště: Praha
6193
577
6016
Úvodem: Odlehčená strava? Jak je to myšleno?
Škoda, že se víc nemluví o tom, jak pro lidský organizmus bývá nevhodné se svévolně a "pohodově" stravovat potravinami, které obsahují větší množství určitého typu lipidů (tuků), které se jmenují nasycené mastné kyseliny. Ty jsou bohatě zastoupeny v mase, uzeninách, sýrech a ve všem tzv. poctivě smetanovém (smetanové jogurty, tučné tvarohy, plnotučné mléko, ale i třeba žervé, ...). Jinými slovy jde o živočišné tuky,
i když je to trochu nefér vůči rybímu masu, které je (společně s rostlinnými produkty) naopak hodně bohaté na určitý protipól těchto lipidů - bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které by oproti těm nasyceným měly v našem jídelníčku výrazně převažovat.
Společně s ošklivými trans-mastnými kyselinami (výsledky některých metod průmyslově zpracovávat příznivé rostlinné tuky) jsou do velké míry ty ošklivé nasycené mastné kyseliny bohatě zastoupeny v běžném potravinově-konzumním světě... A čekají na nás v širokém spektru těch nejběžnějších produktů.
Nikomu nic nenutím, pokud prostě ty živočišné tuky chcete libovolně přijímat, nebo pokud věříte,
že to organizmu nevadí. Nebo pokud průběžně vykazujete velký fyzický výdej energie a tak se některým živočišným položkám (zcela náležitě) nevyhnete... Někdo se ale těm nasyceným mastným kyselinám může chtít (alespoň do nějaké míry) vyhybat - ať už díky nějakému svému postoji k sobě, nebo díky některým zdravotním problémům...
A hlavně pro takové příznivce této odlehčené stravy jsem založil toto vlákno. Určitě jsou totiž nějaké možnosti, jak mít jídelníček ohledně ošklivých typů lipidů odlehčený, ale současně to jídlo může i dobře chutnat. Sám moc vlastních receptů k tomuto nemám, jím teď celkově opravdu velmi skromně, což je jiná kapitola, ale kdybyste někdo něco měli ohledně receptů a různých tipů ... a chtěli se podělit...
0
1
Adam 23.10.2020 16:42 Bydliště: Praha
6193
577
6016
Pomazánky Veggie
Tenhle příspěvek nebude ani moc o vaření, ale mohl by inspirovat možná četné zástupy lidí, kteří velmi dobře znají úvahu: ,,Chmm, žádné vaření, připravování, jsem unavený, jen něco rychle čapnout do ruky
a najíst se..."
A pokud jsme tu zároveň v "odlehčeném" stylu stravování, chtěl bych zmínti jeden tip na jednu mou velice oblíbenou pomazánku:
Popadnu to a pokud chci být echt lempl, nabírám to z krabičky rovnou třeba rohlíkem nebo krajícem chleba.
(Úplně vyloučit pečivo z jídelníčku nedoporučuji, i přes mouku nebo slabé množství živočišných lipidů)
A je to fajn - konkrétně tato verze "rajčata a olivy" je velice chuťově lehká, jemná...
Pro jedince, kteří prahnou po výraznějších chutích, existují další příchuťové verze této Veggie...
0
1
Adam 23.10.2020 18:12 Bydliště: Praha
6193
577
6016
Není humus jako humus
Zkoušel jsem také experimentálně různé výrobky s názvem hummus a většinou jsem byl dost nespokojený... Dokonce v jednom případě nějakého hummu s římským kmínem, či co to bylo, jsem z toho byl vyloženě nešťastný, abych tu chuť dostal z huby - bylo to jako mít v puse dědovy ponožky, které nosil příliš dlouhou dobu...
V posledních dnech jsem si vyzkoušel takový nápad.
Cílem bylo jídlo "zelené" povahy (bezmasé), ale hlavně rychlé
na přípravu, nebo aby se dělalo převážně "samo".
Vezme se hrnec,
vysype se do něj pytlík mražené zeleniny (dnes jsou různé zajímavé variace),
vrzne se do toho cihla špenátu,
dobře se to osolí,
posype se to hrstí sušených hub,
případně se to ještě i maličko podlije
a nechá se to spolu všechno pořádně probublat.
Je z toho fajn mimozemská šlichta.
Šlo by to ještě obohatit třeba na malé kousky uvařenými bramborami,
ale to už bychom se dost vyosili od toho plánu:
,,Mrsk. Mrsk. Mrsk. Probublej se. Hotovo."
0
2
martin11 07.02.2023 13:01 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6857
110
3648
Adam napsal(a):Supersnadná mimozemská šlichta --- V posledních dnech jsem si vyzkoušel takový nápad.
Cílem bylo jídlo "zelené" povahy (bezmasé), ale hlavně rychlé
na přípravu, nebo aby se dělalo převážně...
...já bych ještě dodal...podle rady Magdy Rettigové...co nemáš tak vynech...
...k receptu výše....malinko osladit, třeba medem...zvýrazní se tím chutě...
0
1
Adam 10.09.2023 00:04 Bydliště: Praha
6193
577
6016
Další můj eintopf. Tento se jmenuje: Hou olicuráj
A jak udělat Hou olicuráj?
To se takhle vlítne do obchodu a popadnou se v nějaké podobě všeckny ty věci,
které na fotce se vyjímají a nehledí se na výrobce, loga kvality a obsah éček.
Cílem je, aby nákup byl podobně rychlý, jako je pak i doba stání u kuchyňské linky.
Pozorík, tahle fotka vykouzlí bohatých 4-5 porcí!
No a doma pak u té kuchyňské linice, to se pak dělá takhle:
Dá se do varu trochu vody, voda se osolí první kuchyňskou lžící soli.
(Později pak bude ještě jedna lžíce...)
Vody se nedá vařit moc, ale tak akorát, aby to bylo po vrchol oněch těstovin, které zatím čekají opodál.
Nakrájí se cuketa na malé kousky (jediná pracnost na tom všem, trvá asi 2 minuty)
a rovnou se to hodí tam do té vody. Hluboko až úplně do toho hrnce.
Až bude voda vroucí, uvolní se do ní úplný obsah onoho pytlíku s těstovinami.
Nechá se to trochu povařit, aby těstoviny trochu(!) změkly.
A když pak teda už trochu jako měkký sou, jakože trochu, narve se tam všechno to ostatní,
co na fotce zbývá. Zamíchá se to a nahoře se to opravdu bohatě posype tou bazalkou.
Tak a tady taky konečně přichází na řadu ta - tentokrát druhá - lžíce soli.
No a protože to stejně porád mícháte, tak to pořádně zamícháte jako i teďka.
Náležité jest ještě konstatovati, že oněch rajčat loupaných nebo pasírovaných
to klidně snese ještě o jedno balení navíc.
Tedy to trochu provařit ještě. Jestli se těstoviny uvaří trochu víc,
to vám asi v tomto případě eintopfu žíly nepotrhá. No a tak nějak alles, asi.
Nečekejte ultimátní chuťové orgie, ale očekávejte,
že je to snadné, rychlé a jíst se to dá. Pokud teda jíte.
Svobodu! Svobodu pro dobré a snadné vaření a chutnání!!
Hou olicuráj (Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
0
1
Adam 19.09.2023 16:41 Bydliště: Praha
6193
577
6016
Adam napsal(a):Další můj eintopf. Tento se jmenuje: Hou olicuráj
Lidičkové ta cuketa je tam nějak na prd - nerozvaří se dost na sraczku a při jezení to jde
nějak ho takového pseudohořka. ,,A to zas ne," jak říkával Rumcajz.
Takže do budoucna asi vyměním cuketu za další pytlík hub!
Což by mělo i změnit název na: Hou hou oliráj
2 l vody do varu
5 lžiček soli
balení 500 g těstovin
až budou napůl změklé, vodu z těstovin slít
2x omáčka zn. Panzani - Napoletana (400 g)
1x omáčka zn. Panzani - Bolognese (425 g)
150-200 ml kečupu zn. Heinz
6 ks (vrcholků natě) bazalky jemně nakrájet
dovařit