Kdo by je neznal, na internetu je o těchto houbách ze vzdálených krajin spousta povídání. Jako první jsem měl zkušenost s Kombuchou, když jsem byl ještě kluk a bydlel u rodičů. Moje mamka ji pěstovala v PET lahvi s vodou a občas mě přesvědčila, abych si taky dal nápoj, který houba vyprodukovala. Nápoj z Kombuchy mi vysloveně nechutnal a přišel mi až hnusný, takže jsem ho moc nepil.
Zhruba před deseti lety jsem několik let pěstoval tibetskou houbu zvanou Chrchlíky. Vypadá trochu jako květák. Ta se dá do mléka a za den udělá v misce z mléka kefír. Chutnalo to o dost lépe, než Kombucha, tak jsem to vydržel pěstovat a pít asi 2-3 roky. Vzhledem k tomu, že pro dospělého člověka není úplně dobré konzumovat hodně mléka a mléčných výrobků, po čase jsem s výrobou kefíru z Chrchlíků přestal.
Až v tomto období jsem objevil houbu, která vyrábí kefír z vody - Tibi. Neplést s tibetskou houbu. Tibi se zaleje vodou a přidá se lžička cukru. Druhý den je nápoj hotov.
Vzhledem k tomu, že jsem dost na sladké, tak mi Tibi chutná ze všech nejvíc.
Na netu se dá dočíst o tom, jaké velmi pozitivní vlivy mají výše uvedené houby - živé organizmy - vyrábějící nápoje z vody nebo mléka, na střeva a střevní mikrofloru. Já můžu potvrdit, že Tibi mi v břiše dělá dobře. Zároveň jak po Tibi, tak po Chrchlíkách si člověk velmi dobře zajde na wc. Zácpa nehrozí. Jsou to vlastně taková přírodní probiotika.
Zároveň na některých stránkách můžeme najít, že tyto houby můžou mít i různé negativní vlivy pro člověka. Je otázkou, kdo takové věci tvrdí. Viděl jsem mluvit člověka z firmy, která vyrábí jogurty a tvrdil, že jejich jogurtům se žádný doma vypěstovaný kefír nemůže vyrovnat.
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
1
5
Adam 21.11.2020 00:24 Bydliště: Praha
6193
577
6016
Tibi / Tibíci / Tibicos - Souhrn informací
Pěkné; dovolím si k tomu připsat pár věcí.
Další názvy pro tento fermentovaný nápoj:
Japonské vodní krystaly, zlaté včely, zrnka věčnosti, ...
Původ Tibi přesně není znám, ale vyskytuje se třeba v Mexiku na opunciích, takže se spekuluje,
zda bylo do domácích sladkých nálevů přeneseno odtud.
Základem nejsou ty samotné "krystalky" nebo zrnka, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde o velmi specifické symbiotické společenství několika různých bakterií a kvasinek (hub).
Zrna vznikají až následně činností daných mikroorganizmů - jedná se o polysacharid dextran. Společenství mikroorganizmů se udržuje a množí v biofilmu na těchto zrnách.
Typické Tibi je společenství bakterií rodu:
Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc
a kvasinek rodu:
Saccharomyces, Candida, Klöckera (a popř. dalších)
Neděste se hned těmi názvy rodů, jako je třeba streptokok nebo kandida. Tyto mikroorganizmy mají spoustu druhů a nelze v tom hned vidět nějaké onemocnění.
Avšak na druhou stranu, neměl by se v tom vidět zase opačný extrém v podobě pouze pozitivních zdravotních účinků (důsledků). Jak to říct stručně... V těle (a i na těle) každého z nás jde o rovnováhu mezi všemi různými mikroorganizmy s naším imunitním systémem. A může se klidně stát třeba to, že když v jednu chvíli nám nějaká skupina mikroorganizmů prospívá a imunitě pomáhá, jindy (když dojde k jiným poměrům výskytu a množství některých mikroorganizmů) pak můžeme mít naopak problém. Ať už v trávicím traktu, na kůži
nebo jinde. Tyto věci se velmi těžko stanovují a pro každého člověka jsou velmi individuální. Velký pozor by si asi měli dát jedinci s diagnostikovanými imunologickými problémy. A to i přesto, že se o Tibi mluví (kromě jiného) jak o podpoře imunitního systému... Také bych asi ani největší nepřítelkyni nikdy nekápl Tibi nápoj
do klína. Tipuji, že by se jí mohla rozjet docela ošklivá kandidóza. Ale to už jsme u jiného téma - pokud se některé mikroorganizmy ve velkém počtu dostanou na určitý typ tkáně, kam by se dostat neměly.
Kdo netrpí imunologickými obtížemi a opatrný první pokus s Tibi dopadne dobře - a pokud ještě navíc vnímá i v průběhu (rozumného) užívání Tibi jeho prospěšnost - pro něj je to zřejmě dobrá cesta.
Tak jako tak musí být ta prospěšná probiotická stránka Tibi opravdu fajn, pokud nejsou nějaké komplikace. Osobně to časem chci určitě vyzkoušet.
0
4
ourel 21.11.2020 22:25 Bydliště: Praha
676
80
1129
Adam napsal(a):Tak jako tak musí být ta prospěšná probiotická stránka Tibi opravdu fajn, pokud nejsou nějaké komplikace. Osobně to časem chci určitě vyzkoušet.
Adame (a ostatní), pokud to myslíš vážně, můžu nabídnout dávku Tibíků, protože se mi pěkně rozmnožili.
0
2
Adam 26.11.2020 01:43 Bydliště: Praha
6193
577
6016
Ourel mi dnes věnoval Tibi a byť by mi stačil jeden malý krystalek, obdržel jsem jich nakonec celou hrst.