Dík že jsi to sem dal.
Osobně užívám Cčko skoro denně (když nezapomenu), rovnou plastovou lžíčku a půl lžičky sody, (postupně ropuštěné ve vodě), z Fichemy.
Když je nějaký problém, tak i víc. Dá se poznat, že to tělo potřebuje. Když ne, větší dávku eliminuje rychlejším vylučováním.
p.Tuharský si dal s knihou nepředstavitelnou a velmi záslužnou práci (jen těch cca 100stran odkazů).
Nedá mi to, abych nezmínil "průkopníka" Dr.Linus Pauling a jeho následovníka Dr.Ratha (o nich je ale určitě zmínka v uvedeném díle).
Asi 3-4 roky nazpět jsem chodil do Říčan na infuze vitamínu C přímo do žíly. Vedly mě k tomu opakované bronchitidy a zápaly plic vždy na podzim. Když jsem začal cítit, že "bude zle" objednal jsem se na infuze. Docela to pomáhalo a nemoc jsem někdy odvrátil.
Nitrožilní lék se jmenuje Pascorbin. U nás je to na předpis, v Německu se dá koupit v lékárně bez předpisu. Navíc u nás je o dost dražší i v souvislosti s aplikací pod dozorem lékaře. Když jsem podstupoval infuzi, seděli tam se mnou občas lidé, kteří to aplikovali na různá karcinogenní onemocnění, nebo jako předcházení jejich návratu.
Občas se Pascorbin dá sehnat i na Aukru, nebo někde na netu i v Českých krajích.
Nedám dopustit na rakytník. Více vitamínu C obsahuje v našich končinách prý jen šípek. https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/rakytnik-obsahuje-az-petadvacetkrat-vice-vitaminu-c-nez-pomeranc-19601
Rakytníky jsem si zasadila na zahrádku (2 x samičí a 1 x samčí keř) před 7 lety a nyní již mám dostatek až přebytek. Vymačkávám si z plodů šťávu, kterou piji vždy, když se necítím dobře. Plody lze trhat od konce léta až do mrazů, vlastně ještě nyní mi jich na keřích pár zbylo. Ale já mám šťávu z rakytníku i v mrazáku (ve formě ledových kostek) a jako marmeládu.
Zrovna nyní o svátcích, kdy se lidé hodně navštěvují a mají různé rýmy, jsem také cítila, že na mě něco leze, a tak jsem vypila hrnek rakytníku (z mrazáku) a do rána vše odeznělo.
Při procházkách v přírodě, když jdu kolem šípku, vždy si pár plodů utrhnu a cestou jím.
0
4
Hana 30.07.2022 12:07
684
47
951
Asi jako všichni mám nadúrodu rybízů. Slazené věci (marmelády, šťávy, kompoty...) u nás moc v kurzu nejsou, a tak hodně ovoce suším. Rybíz jsem dosud sušit nezkoušela, protože mi přišlo, že by tvrdé kuličky s jadérky nikdo nejedl. Ale ve snaze mít na zimu ve spíži na posílení imunity nějaký vitamín C jsem letos zkusila toto: Rybízy jsem rozmixovala a vzniklou hmotu jsem rozprostřela na plata sušičky vyložené pečícím papírem v tloušťce asi 3 mm. Sušila jsem 10 hodin. Pak jsem usušené placky rozstříhala na malé kousky a vznikly chutné rybízové chipsy.
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
0
2
Jerry.M 10.11.2022 20:24 Bydliště: DCA
5
0
4
Vysoké dávky C vitamínu
Pozor na vysoké dávky vitamínu C dlhodobo užívané. Dával so si denne 3-4 g. Po pol roku som začal pociťovať miernu bolesť klbu palca ľavej ruky. Bolesť sa postupne časom zväčšovala a to isté nastalo aj na klbe palca pravej ruky. Ked už bola bolesť tak veľká, a nemol som palcami hýbať, napadlo ma, že to bude vitamínom. Ked som hu prestal užívať, bolesti sa začali vytrácať. Už je to dobré, ale aj tak, to neni ako bývalo.
0
3
Adam 10.11.2022 20:44 Bydliště: Praha
5802
563
5845
Jerry.M napsal(a):Vysoké dávky C vitamínu --- Pozor na vysoké dávky vitamínu C dlhodobo užívané. Dával so si denne 3-4 g. Po pol roku ...
Jsem moc rád, že zmiňuješ tuto zajímavou zkušenost.
Že všeho moc (nebo dlouhodobě) prakticky vždy škodí, tomu se zkrátka nevyhneme asi v ničem.
0
0
martin11 11.11.2022 08:08 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
Jerry.M napsal(a):Vysoké dávky C vitamínu --- Pozor na vysoké dávky vitamínu C dlhodobo užívané. Dával so si denne 3-4 g. Po pol roku som začal pociťovať miernu bolesť klbu palca ľavej ruky. Bolesť sa postupne časom zväčšovala a to isté...
...ahoj...dotaz...co tě vedlo k tomu si dávat takové dávky ...pokud si dáš denně nějakou zeleninu, salát, kysané zelí, atd, tak to běžně stačí...při nachlazení max nějakou pilulku...v jaké formě jsi ten vitamín konzumoval???
...sic se píše, že se tímto vitamínem nemůžeš předávkovat...ale jak je u tebe vidět, může se to projevit i jinak...
...nepatří to sem, ale ...např přemíra konzumace mořských ryb vede také k problémům s velkými klouby...jojojo, všeho moc škodí....
0
0
minsc 12.11.2022 18:27 Bydliště: Příbram
619
51
669
Je dobré využít zkušeností jiných: https://www.uspesna-lecba.cz/mineraly-a-stopove-prvky/vitaminy/vitamin-c/
Zdravý rozum mi říká, že vysoké dávky něčeho, co je jinak prospěšné, můžou vyhodit tělo z rovnováhy, a že je dobré k tomu dodávat něco, logicky to co ten vitamín přirozeně obsahuje.
Na klouby je dobrý půst a dobře provedená ketogenní dieta, ostatně jsou to spojené nádoby.
Teď zrovna piju nápoj: čaj+mošt+0,5g vitamínu C+0,5g hořčík bysglicynát+křemelina a trochu melasy (na další minerály). Trochu moc cukru, ale je možné dávat míň moštu, i když je dobrý na to přebít trochu divnou chuť bysglicynátu, což je zdroj hořčíku za pár šupů.
0
0
Jerry.M 12.11.2022 21:45 Bydliště: DCA
5
0
4
Viedla ma k tomu moja blbosť po prečítaní E knihy o Céčku. Vitamín v nej bol vychvalovaný doslova na všetko.
0
0
Píďalka 18.11.2022 19:50 Bydliště: ČR
1379
446
1788
minsc napsal(a):Je dobré využít zkušeností jiných:
https://www.uspesna-lecba.cz/mineraly-a-stopove-prvky/vitaminy/vitamin-c/
Zdravý rozum mi říká, že vysoké dávky něčeho, co je jinak prospěšné, můžou vyhodit tělo z rovnováhy,...
Hmm. On není vit C jako vitamín C.
Forma milí drazí! Pokud se někdo dlouhodobě "léčí" kyselinou askorbovou, skutečně si koleduje a to překyselováním organizmu. Přírodní vitamín C, nijak nezpracovaný chemiky, se vždy vyskytuje ve formě askorbátů, které nepřipravují tělo o zásadité minerály. Co se týče kdejakých studií provedených doktory, laboratořemi, univerzitami atp., vždy se používala náhražka přirozených askorbátů v podobě askorbátu sodného, který je v mnoha zemích světa a většinou na černo velmi úspěšně používán některými lékaři nejen ústně, ale i vnitrožilně.
Pokud se míchá kyselina askorbová s potravinářskou jedlou sodou, vyšumí CO2 a ve vodě zbyde právě askorbát sodný. Z běžné sody bikarbony ze sámošky je to kalné, protože v ní je ještě i nějaké vápno, či co, ale to není na škodu. Co se poměru týče, mírný přebytek sody bicarbony není škodlivý a proto stačí přimíchávat jedlou sodu v práškové podobě do vodního roztoku kyseliny askorbové, dokud nezmizí kyselá chuťa popřípadě si to lze přesněji vychytat i váhově, nebo lakmusem.
A aby nedošlo k omylu, takto po domácku připravená sloučenina je vhodná pouze k ústnímu použití.