| Adam 01.11.2018 15:46 Bydliště: Praha
|
| la napsal(a): Asi to bude patřit sem, ale je to smutné.
https://www.youtube.com/watch?v=BLK8F0E179E |
Ethoxyquin / Ethoxychin Protože to považuji za docela závažnou věc, uvedu několik základních bodů k látce ethoxyquin textově. Jednak pro ty, kteří si video nepustí, druhak pro lepší vyhledatelnost tohoto pojmu zde na Omfóru a třetiak doplním i několik informací ve videu neuvedených.
Ethoxyquin - "éčko" E324 - je organická chemická sloučenina sloužící jako antioxidant (užívá se jako konzervant) a antiozonant (přidává se do materiálů pro jejich lepší odolnost před degradací ozonem).
V USA je povolen jako pomocná látka do potravin, v EU nikoliv. Nejčastěji se užívá jako konzervant
v některých krmivech pro zvířata (zabraňuje žluknutí tuků), nebo se přidává do paprikových koření, aby zabraňoval přirozené ztrátě jejich zbarvení.
Jeho český ekvivalent by měl být pravděpodobně ethoxychin. Tento název však zřejmě v ČR zatím nebyl oficiálně zaveden.
Zdá se, že v cizině krmí uměle chované ryby (především lososy) žrádlem bohatým na tuto látku. Divocí lososi ji v těle zřejmě nemají. Hodnoty ethoxyquinu se běžně zkoumají v rostlinách a mase, ale zkoumat ji v rybím krmivu (a popř. i v rybách samotných) zatím zřejmě nikoho nenapadlo (nebo to nebylo prováděno záměrně).
Ethoxyquin je i v současné době ze zdravotního hlediska velmi málo prozkoumaná látka. V roce 2015 se ethoxyquinu věnoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), avšak v jejich zprávě chybělo velké množství podstatných studií souvisejících s lidským zdravím, takže prozatím se užívá onoho bláhového pravidla, že kde nebyl negativní účinek při určité koncentraci jasně ověřen výzkumem, daná látka se (při dané koncentraci) považuje za zdravotně nezávadnou. Asi jen čert ví, jestli studie neproběhly jen z ledabylosti, nebo záměrně.
V norském institutu NIFES (v Bergenu) se účinkům ethoxyquinu na lidský organizmus věnovala vědecká pracovnice Victoria Bohne. Zjistila, že se tato látka umí probít přes ochrannou bariéru mozkových buněk, která slouží právě k tomu účelu, aby do buněk jedovaté látky nepronikly. Následně se ethoxyquin (nebo nějaký jeho metabolit) v mozkových buňkách hromadí a může poškozovat jejich funkci. A to včetně i takové degenerace, která může vést ke genetickým mutacím a tedy i k rakovině.
Po dokončení studie byla Victoria Bohne zbavena oficiálního statutu vědeckého pracovníka a zmiňuje, díky tomu nemá možnost publikovat své výsledky v uznávaných vědeckých časopisech. Současně zmiňuje,
že na ní byl vyvíjen nátlak, aby výsledky studie falšovala.
Na stránce
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E324
je kromě jiného uvedeno:
,,V lidském těle se látka zpracuje a odchází ven stolicí a močí. Zbytková množství však setrvávají v játrech a zažívacím traktu. Je v podezření, že poškozuje vnitřní orgány zvířat. V rámci studií na zvířatech (zejména psech) bylo dokázáno poškození jejich vnitřních orgánů - objevily se dysfunce jater, ledvin, štítné žlázy, reprodukční problémy, vrozené vady u mláďat, alergie."
| Ethoxyquin / Ethoxychin (Dostupné jen pro přihlášené uživatele fóra) Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
|
|
|