| Poota 23.11.2018 14:26 Bydliště: Praha
|
| minsc napsal(a): Akorát s těmi bylinkami nikdy nevím jaká forma je vhodnější. Tinkura ? Extrakt ? Čaj ? |
U bylinek je to jednoduché - pokud se používají listy a nať, tak je nejlepší je jíst čerstvé a rovnou.
Protože jsou ale většinou potřeba jindy než rostou, tak se suší aby byly k dispozici kdykoli.
Čaj, odvar, vývar a nebo macerát do sebe dostane jenom látky, které jsou rozpustné ve vodě - někdy je to výhoda a někdy ne. U většiny bylin se uvádí nejvhodnější postup.
Tinktura má výhodu v tom, že extrahuje i látky ve vodě nerozpustné, navíc je už "hotová" a dá se snadno po kapkách dávkovat třeba na kostku cukru nebo do čaje.
Perkolát je prakticky totéž co tinktura, jenom je "silnější" vzhledem k jiné technologii výroby. |
|