| Poota 20.04.2016 12:30 Bydliště: Praha
|
| Perkoláty Jedná se o dokonalejší způsob, kterým získáváme daleko silnější výluh. Při prostém nálevu přecházejí látky z rostliny do vody jenom do té doby, než se jejich "síla" ve vodě a v rostlinách vyrovná - takže do vody jich přechází jenom polovina. Při perkolaci přitéká voda stále naprosto "čistá", takže s maximální schopností látky vstřebávat, čímž vzniká výluh mnohem silnější - na stejném principu pracuje i překapávač kávy.
Tento způsob využívá jen málokdo, nejspíš hlavně proto, že pravý laboratorní perkolátor se dneska už nikde sehnat nedá - hledal jsem dost dlouho a důkladně - žádná firma je nenabízí. Příloha ukazuje, jak takový kdysi běžný perkolátor vypadal - dneska nám asi nezbyde nic jiného, než si vyrobit nějakou jeho náhražku.
Potřebujeme nějak získat nahoře otevřenou zhruba válcovitou nádobu, která se dole trychtýřovitě zužuje a v nejnižší části má kohout nebo jiné zařízení, kterým se dá odtok nastavit na odkapávání s frekvencí 1 kapka za vteřinu.
Jednou cestou by mohla být skleněná láhev se šroubovacím uzávěrem a odříznutým dnem, druhou možností podobná láhev z nějakého netečného plastu. Dál je potřeba vyřešit upevnění láhve nad nádobou, do které bude odkapávat.
Byliny se k perkolaci používají sušené a co nejvíce rozmělněné a je vhodné je předem na pár hodin nechat navlhčené alkoholem.
Vezměte filtrační papír a vložte ho na dno perkolátoru lehce navlhčené, aby papír přilnul k jeho povrchu. Přidejte navhčené byliny tak, aby se nedostaly mezi papír a stěnu, lehce je umačkejte, ale zase ne příliš, aby jimi mohla protékat tekutina.
Podle množství bylin může být perkolátor naplněný až po horní okraj. Když máte všechen materiál uvnitř, přikryjte ho kruhem filtračního papíru a něčím ho zatižte, aby neplaval - vhodný a hezký je kamínek.
Pak pomalu přilévejte vodu, aby se prášek nerozvířil. Tekutina zvolna proudí dolů a nahoru stoupají bublinky vzduchu. Když jsou rostliny ponořené, dejte pod ventil nádobu a pomalu jej otevřete tak, aby byla rychlost jedna kapka za vteřinu.
Výhodou perkolátoru není jenom silnější výluh, ale také to, že kromě studeného nebo horkého nálevu/výluhu v něm můžeme podstatně rychleji (několik hodin místo několika týdnů) připravovat i alkoholové nebo octové tinktury.
| Originální perkolátor (Dostupné jen pro přihlášené uživatele fóra) Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
|
|
|