| Poota 27.04.2016 17:29 Bydliště: Praha
|
| Kozinec - Astragalus Víceletá rostlina s dlouhým vláknitým oddenkem, dorůstá kolem 120ti cm. Rozmnožuje se semeny, nejlépe uvnitř a brzy na jaře, před výsevem je potřeba semena zdrsnit brusným papírem. Kořeny se sklízí třetí rok na podzim a čtvrtý rok na jaře.
Používá se většinou kořen - plátky, hrubě mletý a nebo prášek.
Příprava a dávkování
Čaj: Na konvici čaje použijte 60 až 90 mg byliny. Popíjejte celý den.
Tinktura: 1:5, 60% alkohol, 30 až 60 kapek až 4x denně
Prášek: až 3 polévkové lžíce denně u chronických stavů, u akutních až 6 lžic
Potravina: Plátky kořene se přidávají do polévek a před jídlem se odstraní a nebo se silný vývar z kořene používá k vaření rýže a přípravě polévek.
Interakce: zvyšuje účinek interferonu (hepatitida B) a acykloviru (cervikální eroze).
Snižuje účinek cyklofosfamidu (transplantované orgány)
Synergisticky stimuluje imunitní funkce spolu s echinaceou a lékořicí.
Nepoužívat u pozdních stadií lymské boreliózy, protože může vyvolat exacerbaci (zhoršení) autoimunitní reakce.
Tradiční použití
- nejsilněji tonizující rostlina
- nedostatečná funkce sleziny spojená s nechutenstvím, únavou a průjmem
- stavy spojené se slabostí a pocením
- u zhoubných chorob, při necitlivosti končetin a obrně
- posílení plic, dušnost, recidivující kašel a chřipka, podpora diurézy a zmírnění otoku
- tonizace krve a krevní ztráty (hlavně poporodní), diabetes
- podpora odtoku hnisu, chronické ulcerace včetně žaludečních a špatně se hojící proleženiny
- senilita, hepatitida, karditida
Vývar k posílení imunity
Ingredience:
3 šálky vody nebo zeleninového vývaru
30 g kozince (5 plátků kořene o délce špachtle)
5 až 10 stroužků čerstvého česneku, krájený nebo celý
sůl a pepř k dochucení
Smíchejte vodu, kozinec a česnek a vzniklou směs několik hodin zvolna vařte, dokud česnek nezměkne. Poté dochuťte solí a pepřem.
Jako prevenci užívejte jeden až dva šálky vývaru denně.
Při počátku nějaké infekce snězte vývar všechen najednou.
Česnek jezte s vývarem a nebo odděleně, třeba natřený na chleba.
Rýže k posílení imunity
Ingredience:
45 g plátků z kořene kozince
4 šálky (i více) vody
2 šálky syrové hnědé rýže
Přidejte kozinec do vody, přiveďte k varu a přikrytý 2 hodiny vařte. Odstavte a nechte přes noc odstát. Kozinec vyndejte a přilijte tolik vody, aby byl objem vývaru 4 šálky. Přidejte rýži, opět přiveďte k varu, pak teplotu snižte a přikryté mírně vařte, dokud není rýže hotová, což je asi tak za hodinu.
Takto připravenou rýži používejte celý týden jako základ pro jiná jídla.
|
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele fóra) Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
|
|
|