Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Příspěvek umístěný v tematickém vlákně:    MultiRezistentní bakterie a jejich mýcení   (str. 3)
 
Poota   
27.04.2016 17:29
Bydliště: Praha
9083 603 7584 
Kozinec - Astragalus
 
Víceletá rostlina s dlouhým vláknitým oddenkem, dorůstá kolem 120ti cm. Rozmnožuje se semeny, nejlépe uvnitř a brzy na jaře, před výsevem je potřeba semena zdrsnit brusným papírem. Kořeny se sklízí třetí rok na podzim a čtvrtý rok na jaře.

Používá se většinou kořen - plátky, hrubě mletý a nebo prášek.

Příprava a dávkování

Čaj: Na konvici čaje použijte 60 až 90 mg byliny. Popíjejte celý den.
Tinktura: 1:5, 60% alkohol, 30 až 60 kapek až 4x denně
Prášek: až 3 polévkové lžíce denně u chronických stavů, u akutních až 6 lžic
Potravina: Plátky kořene se přidávají do polévek a před jídlem se odstraní a nebo se silný vývar z kořene používá k vaření rýže a přípravě polévek.

Interakce: zvyšuje účinek interferonu (hepatitida B) a acykloviru (cervikální eroze).
Snižuje účinek cyklofosfamidu (transplantované orgány)
Synergisticky stimuluje imunitní funkce spolu s echinaceou a lékořicí.

Nepoužívat u pozdních stadií lymské boreliózy, protože může vyvolat exacerbaci (zhoršení) autoimunitní reakce.

Tradiční použití
- nejsilněji tonizující rostlina
- nedostatečná funkce sleziny spojená s nechutenstvím, únavou a průjmem
- stavy spojené se slabostí a pocením
- u zhoubných chorob, při necitlivosti končetin a obrně
- posílení plic, dušnost, recidivující kašel a chřipka, podpora diurézy a zmírnění otoku
- tonizace krve a krevní ztráty (hlavně poporodní), diabetes
- podpora odtoku hnisu, chronické ulcerace včetně žaludečních a špatně se hojící proleženiny
- senilita, hepatitida, karditida

Vývar k posílení imunity

Ingredience:
3 šálky vody nebo zeleninového vývaru
30 g kozince (5 plátků kořene o délce špachtle)
5 až 10 stroužků čerstvého česneku, krájený nebo celý
sůl a pepř k dochucení

Smíchejte vodu, kozinec a česnek a vzniklou směs několik hodin zvolna vařte, dokud česnek nezměkne. Poté dochuťte solí a pepřem.
Jako prevenci užívejte jeden až dva šálky vývaru denně.
Při počátku nějaké infekce snězte vývar všechen najednou.
Česnek jezte s vývarem a nebo odděleně, třeba natřený na chleba.

Rýže k posílení imunity

Ingredience:
45 g plátků z kořene kozince
4 šálky (i více) vody
2 šálky syrové hnědé rýže

Přidejte kozinec do vody, přiveďte k varu a přikrytý 2 hodiny vařte. Odstavte a nechte přes noc odstát. Kozinec vyndejte a přilijte tolik vody, aby byl objem vývaru 4 šálky. Přidejte rýži, opět přiveďte k varu, pak teplotu snižte a přikryté mírně vařte, dokud není rýže hotová, což je asi tak za hodinu.
Takto připravenou rýži používejte celý týden jako základ pro jiná jídla.
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele fóra) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasyOznačit příspěvek
  Přejít na příspěvek do vlákna      

 
 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License