Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Pěstování hub     (str. 2 z 2)
Sekce: Zdraví a příroda - Různé
   |   Rolovat dolů
Pěstování, kultivace hub - doma, venku, jakkoli  Str.: 1, 2

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poslední příspěvek z předchozí strany:
Barbucha  Tak to se mi zrovna stalo. Objevili se tam modrozelené ostrůvky a podle toho co píšeš je to v háj...

martin11    Schval. r.
13.07.2023 20:55
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
  Barbucha napsal(a):    Tak to se mi zrovna stalo. Objevili se tam modrozelené ostrůvky a podle toho co píšeš je to v háji - respektive výhledově v popepnici, a to jsem jednu skleničku hřibů lesních slíbil Karlovi. Jaký máš názor? Asi je to...


 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Barbucha   
14.07.2023 08:51
Bydliště: Pod mostem v Praze
280 17 255 
Jemi jasné, že cizý neštěstí potěší, ale já to tak neboru, zelený mužíčku. Akorám mě mrzí, že Karel nedostane slíbenou sadbu houbiček.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
14.07.2023 11:08
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
  Barbucha napsal(a):    Tak to se mi zrovna stalo. Objevili se tam modrozelené ostrůvky a podle toho co píšeš je to v háji - respektive výhledově v popepnici, a to jsem jednu skleničku hřibů lesních slíbil Karlovi. Jaký máš názor? Asi je to...

Ahoj Jirko. Tipnu si, jak jsi postupoval.
Objednal sis mycelium hřibů - sušené mycelium, které je prorostlé
v nějakých semenech či bobulkách - něco jako na mé fotografii níže.
Potom jsi ho - byť opatrně - vložil do připraveného zavlhlého
a vysterilizovaného substrátu. Je to tak?
S tím jsem měl vždy problém a pak to nedořešil a šel jsem řešit jiné věci.
Musí se vyzkoušet způsob, jak například párou dobře vysterilizovat ty bobule
na povrchu (a nezničit mycelium uvnitř) a až pak je vložit do substrátu.
Jinak se mi tam vždy rozjela plíseň, a to je pak opravdu konečná.

Případy, kdy houba nakonec plíseň "vytlačí" a překoná,
k tomu je (alespoň malá) šance jen u určitých druhů hub,
které však nepatří do běžných evropských hub...
Ale i zde je ta šance docela malá.
U našich hříbků atp. je to totálka. Plíseň tomu nedá šanci.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
14.07.2023 11:13
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
Sušená semena či bobule prorostlé myceliem
 
Velmi snadno lze sehnat + dobrá trvanlivost
Vhodné především pro pokusy pěstovat venku v zemině (nejistý výsledek za 1-3 roky)
Pro řízené pěstování v nádobách v interiéru vyžaduje toto mycelium sterilizační postup,
který jsem si ještě v praxi neodladil a dostatečně nevyzkoušel. Prozatím.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Sušená semena či bobule prorostlé myceliem
Sušená semena či bobule prorostlé myceliem
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Barbucha   
14.07.2023 12:35
Bydliště: Pod mostem v Praze
280 17 255 
Příprava v postatě jednoduchá. Jako substrát jsem použil obilná zrna. Sklenice, víčka a obilí jsem vyvařil kažké zvlášť po 10min varu. Nechal vychladout a pak ze sáčku ponzetou dal mycelium do sklenic a zavíčkoval. No a čekal. Až jsem se dočkal. Bedla zatím vypadá dobře, ale hříbci asi špatné - 1 slkenic fuč, druhá možná a třetí se tváří že by snad možná. Tak uvidímě. Díky za komentář. To víš, elektrika je mi blišší než mičurin.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
14.07.2023 13:43
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
  Barbucha napsal(a):    Příprava v postatě jednoduchá. Jako substrát jsem použil obilná zrna. Sklenice, víčka a obilí jsem vyvařil kažké zvlášť po 10min varu. Nechal vychladout a pak ze sáčku ponzetou dal mycelium do sklenic a zavíčkoval. No...

Tak tomu dej, Mičurine, určitě ještě čas, tam kde evidentní plíseň zatím není. Uvidíš.
Nevím, jak máš vyřešené víčko, zda to maličko dýchá, nějakou přelepenou dírkou,
ale tak jako teď teď nic nedělat a víčko ještě nějakou dobu vůbec neotevírat.
A sklenice hlavně nechat úplně zatemněné, s výjimkou momentů překontrolování.
Třeba některá sklenka dopadne dobře.

Pokud se Ti u nějaké české houbičky takhle podaří ve sklence rozjet mycelium,
určitě si to chraň jako úspěch a jako potenciál pro snadné naočkování kteréhokoli
dalšího substrátu. Zhruba rok, výjimečně i déle, si takovou sklenku pak můžeš uchovávat
alobalem dobře zatemněnou v chladničce, pokud je tam mycelium hodně rozrostlé.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Barbucha   
14.07.2023 21:22
Bydliště: Pod mostem v Praze
280 17 255 
Jo, jo, a to by v tom byl čert, aby se nepodařilo vypěstovat nějakou jedovatou mrchu. Na něco přece člověk umřít musí, že. Tak proč zrovna ne na nějakopu jedůvku, dřív než más sežere nějaká umělá inteligence, nebo doměle inteligentní politik.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
04.10.2023 09:10
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
Ještě jedna fotka z uskutečnění myceliové základny pomocí šišek
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Hřibové mycelium
Hřibové mycelium
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Barbucha   
24.11.2023 23:09
Bydliště: Pod mostem v Praze
280 17 255 
  Barbucha napsal(a):    .... ale hříbci asi špatné - 1 slkenic fuč, druhá možná a třetí se tváří že by snad možná. .......

Tak ve druhé a třetí zača taková namodralá ptíseň a rozšiřovala se. Nějak jsem na to zapoměl, nevyhodil a zrovna včera jsem si na ně vzpoměl a nestačil se divit. Ta bílá nakonec sežrala to namodralou a roztáhla se po celé sklenici. Je to možné, nebo je to jen můj zakuklený sebeklam?
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
26.11.2023 13:02
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
  Barbucha napsal(a):    Tak ve druhé a třetí zača taková namodralá ptíseň a rozšiřovala se. Nějak jsem na to zapoměl, nevyhodil a zrovna včera jsem si na ně vzpoměl a nestačil se divit. Ta bílá nakonec sežrala to namodralou a roztáhla se po...

Já ani nevidím fotku, netuším, co se Ti tam děje.. Ale jsou i plísně bílé barvy, které dovedou přetlačit ty modrozelené. Zbývá asi jediné. Pokud se ti hodně to bílé rozlezlo a není jisté, jestli je to původní houbové mycelium nebo plíseň, můžeš zkusit nádobu otevřít a přičichnout. Pokud je to mycelium, měl bys v tomto případě celkem silně cítit vůni hub.
A máš v takovém případě štěstí jako blázen a nebo nějakou magickou auru.
Současně je asi dobrý zmínit, že to přičichnutí nemusí být zrovna zdravé,
pokud by šlo o plíseň, ale jestli nemáš vyloženě nějaký trable s imunitou,
nebál bych se toho.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
30.04.2024 19:47
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
  Adam napsal(a):    ... způsob provedení nádoby s myceliem, ve které je substrát (špaldová zrna) oddělený ode dna, na kterém se nachází menší objem vody pro přirozené udržování vlhkosti v celém objemu nádoby. ...

Připadá mi, že tato cesta mnou výše zmíněné nádoby s dvojitým dnem
může být velmi zajímavá, ale zároveň bych měl asi i varovat, že samotný
substrát by v tomto případě neměl být příliš mokrý, aby pak kombinací
s vlhkostí dotovanou od spodní vody nebyl pak celý substrát přemokřený.

Zrovna jsem si objednal novou várku mycelia hřibu smrkového,
které je primárně určeno do exteriérové výsadby, ale příští měsíce
budu opět pokoušet snahu rozjet toto mycelium v umělých podmínkách.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Barbucha   
02.05.2024 13:58
Bydliště: Pod mostem v Praze
280 17 255 
  Adam napsal(a):    .. Zrovna jsem si objednal novou várku mycelia.....

Dotaz, kdte objednáváš mycelium?
dík
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
02.05.2024 16:23
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
  Barbucha napsal(a):    Dotaz, kdte objednáváš mycelium? dík

Chci-li pytlíček s nějakými obilními zrny prorostlými houbovým myceliem,
prachsprostě objednávám různě, co se vygooglí. Už jednou kdysi (a nyní znovu) třeba zde:
https://www.drago.cz/p/hrib-smrkovy-10g

Je to teda forma mycelia, která je optimální pro výsadbu do zahrady
nebo někam ven, ale já to chci statečně pokoušet ke kultivaci in vitro.

Možná je někde možnost sehnat si očkovací dávku výtrusů v nějakém roztoku.
To jsem zatím nezkoušel. Lidé si v této formě často objednávají
třeba psychedelické houbičky ze zahraničí.

Taky jsem kdysi zkoušel objednávat vyloženě už trochu víc rozrostlé mycelium
na špaldových zrnech, ale ten prodejce to prodával jako sadbu skupiny různých hub,
a tak nebylo vůbec jasné, kterou houbu si člověk v tu chvíli objednává,
nebo která se mu z té skupiny nakonec prosadí.
Tak jsem k tomuto ještě našel odkaz - výhodou je už víc rozjeté mycelium:
https://www.sadba-hub.cz/
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

  Str.: 1, 2

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License