Vlákno je uzamčené. V této sekci možná naleznete druhé vlákno určené pro diskuzi
Poota 22.11.2020 16:34 Bydliště: Praha
9084
603
7586
Léčivé byliny by sice bylo nejlepší konzumovat syrové a čerstvé, ale bohužel je v takovém stavu většinou nemáme k dispozici tehdy kdy je zrovna potřebujeme - a v tomto ideálním stavu jako na potvoru nejsou schopné vydržet čekat na dobu, kdy je budeme potřebovat.
Takže se byliny běžně suší a sušené nám vydrží počkat na své uplatnění, ovšem před ním je musíme nějakým způsobem zpoživatelnit, což provádíme nejběžněji vařením na čaj.
Pro užívání několikrát za den je praktičtější použít tinkturu, která se snadněji dávkuje i přenáší, k dispozici je okamžitě a dá se jak přidávat do pití, tak i užívat samostatně po lžičkách.
Tinktura se vyrábí tak, že bylina, které se v tomto procesu říká droga, se naloží do ředidla, kterým je většinou alkohol, a v tom se za občasného promíchání nechává loužit většinou dva až tři týdny a pak se ředidlo slije. Tinktura je výborné řešení a vytknout se jí dají pouze dvě věci - výroba trvá dost dlouho a pak i to, že z drogy vyextrahuje pouze polovinu rozpustných složek, což je dáno tím, že se jejich koncentrace v droze a v ředidle ustaluje navzájem v rovnováze.
Oba tyto problémy odstraňuje perkolace, při níž se v perkolátoru vytváří perkolát, ve kterém je koncentrace rozpustných látek podstatně vyšší než v tinktuře.
V perkolátoru se využívá toho, že u dna nádoby je v ředidle nejvyšší obsah rozpuštěných složek, takže se právě tato část ředidla nechává zvolna odkapávat. Tím se dociluje toho, že největší část ředidla zůstává stále stejně nenasycená a tak daleko lépe odčerpává z drogy rozpustné látky. Navíc se doba výroby perkolátu podstatně zkracuje jenom na dobu, než odkape veškeré ředidlo, což bývá jen několik hodin.
Pro čerstvou drogu se jako ředidlo používá čistý alkohol, pro drogu sušenou se má čistý alkohol naředit stejným množstvím vody, jaké se odebralo z drogy sušením. Vzhledem k tomu, že používáme drogu sušenou, tak můžeme jako ředidlo použít víno nebo celkem libovolný alkohol v běžně dostupné koncentraci i ceně, pokud použijeme čistou vodu tak dáváme přednost vodě pramenité.
Pro užívání perkolátu před jízdou a nebo pro děti se alkoholu zbavíme celkem jednoduše tak, že lžičku perkolátu dáme do horkého čaje, takže se alkohol odpaří.
2
2
Poota 22.11.2020 17:23 Bydliště: Praha
9084
603
7586
Perkolátor
Přece jenom nějaké úskalí v sobě perkolace má - správné perkolátory se na trhu nikde nenacházejí a nemají je ani číňani. Pod názvem "perkolátor" se nabízejí zařízení na překapávání kávy, které pracují na jiném principu.
Což znamená, že si perkolátor musíme vyrobit sami, což není ani tak složité, jak to zpočátku vypadalo.
Základem je ruční plastový postřikovač na květiny, kterému odřízneme dno i se zaobleným přechodem. Odšroubujeme pumpičku a vyjmeme z ní těsnicí mezikruží pro hrdlo.
Najdeme někde víčko od PET láhve a celkem čímkoli do něj uprostřed vyvrtáme otvor o průměru 3,3 mm. Do něj vyřízneme závit M4 buď běžným závitníkem nebo pomocí závitořezného šroubu M4.
Šroub M4 dlouhý asi dva až tři cm opilujeme u konce plochým pilníkem tak, aby vzniknul asi centimetr dlouhý šikmý náběh - a je hotovo.
Do víčka vložíme těsnicí mezikruží, zvenku do víčka zašroubujeme šroub tak, aby náběh nebylo vidět a víčko našroubujeme na hrdlo.
Pro vlastní perkolaci postavíme perkolátor na sklenici s užším hrdlem (třeba od kečupu), vložíme papírový filtr (pro kávovary), nasypeme drogu (můžeme ji překrýt okraji filtru a ten zatížit) a nalijeme asi 1/4 litru ředidla. Necháme čtvrt až půl hodiny loužit a potom vyšroubováváme regulační šroub tak dlouho, až začne ředidlo odkapávat rychlostí přibližně jednu kapku za vteřinu. Občas zkontrolujeme rychlost kapání, když začne zpomalovat, tak ji dalším povolováním šroubu opět upravíme.