Zaujal mě údaj o relativně vysokém obsahu bóru ve víně (8,5 mg/litr), který může být tím pravým důvodem, proč i odborníci doporučují každodenní pití právě vína, ale ne jiného alkoholu. Na což mají i průkazné studie, jak o tom hovoří přednosta motolské kardiologie doktor Šamánek.
No, literatura mluví o tom, že je hodně důležité, odkud plodina pochází. Nebral bych to tedy s tím vínem až tak doslova. Člověk by se musel rozhlídnout, odkud je.
0
0
farkas 16.09.2015 11:53 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Píďalka napsal(a): No, literatura mluví o tom, že je hodně důležité, odkud plodina pochází. Nebral bych to tedy s tím vínem až tak doslova. Člověk by se musel rozhlídnout, odkud je.
Vinice ve stabilním klimatu opatřené zavlažováním s počítačově regulovaným přísunem živin to jistí.
Paradoxem je, že právě odtud pocházejí cenově nejpřijatelnější vína.
0
0
Poota 16.09.2015 11:54 Bydliště: Praha
9079
603
7584
Píďalka napsal(a): Člověk by se musel rozhlídnout, odkud je.
Samozřejmě, ale myslím, že je dobré vědět po čem se pídit.
Navíc jsou lidé, kterým pití vína zrovna nevyhovuje (řidiči, abstinenti atp.), a ty by mohlo zajímat, že se to dá řešit i prostým přidáním boraxu do jiného pití - teda snad.
0
1
farkas 16.09.2015 12:14 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Poota napsal(a): .....................že se to dá řešit i prostým přidáním boraxu do jiného pití - teda snad.
Do piva u Jeffa bych to neriskovala, ale v podstatě se může špetka bóru přihodit kamkoliv. Do polévky, do čaje nebo třeba i do vody na vaření brambor.
Roztok je bez chuti, ve vyšší koncentraci mírně nasládlý.
Stopové prvky jsou v půdě vyčerpány a jakýmkoliv obohacením jídla o bór můžeme každé menu přiblížit původní kvalitě.
Ještě tak vymyslet něco na selen, molybden a další prvky.
Tetrabotitan sodný se těží na dvou místech na světě v naprosto stejné čistotě a je úplně jedno, jestli ho koupíme v lékárně, v zahradnictví nebo ve svářečských potřebách.
0
0
Poota 16.09.2015 12:35 Bydliště: Praha
9079
603
7584
Lobsang Rampa zmiňuje, že v Tibetu se do čaje přidává kromě jačího másla ještě lžička boraxu - což by pro nás mohla Brbla případně ověřit
Ten čaj se k nim dováží či aspoň dovážel z Číny a byl to odpad z výroby skutečného čaje, lisovaný do jakýchsi cihel. Z té cihly se odsekal kus do vařící vody a než se přidávalo něco dalšího, tak se musely na hladině posbírat různé plovoucí klacky.
0
0
Brbla 16.09.2015 13:11 Bydliště: Kambodza
777
128
824
Nevim moc o historii caje tady, ale dnes se v Nepalu pestuje spousta ruznych druhu, jeden lepsi nez druhy. "Masala chai" je jeden s mlekem a dalsim korenim, me osobne chutna nejvic. Ale vim, ze obzvlast v horskych oblastech se do caje pridava i to maslo, tedy ghee (prepustene maslo, jinak by jim tu dlouho nevydrzelo). O boraxu nic nevim, vydam se na pruzkumy. Zatim jsem tu o nej nezakopla, ale co ja vim, treba mu tu rikaji nejak jinak, oni i tomu mumiu rikaji "shilajit". A ja se pak divim, ze mumio nikde nemaji!
0
1
farkas 10.04.2016 07:56 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Vlákno o prospěšnosti bóru nám přes zimu zamrzlo a je to docela škoda.
Kromě toho, že nastal ideální čas nasypat borax na připravené záhony na zahrádkách,
můžeme si ten stejný borax po troškách přidávat do nápojů.
Na 1 litr vody stačí 1/4 kávové lžičky. Dost špatně se rozpouští, ale chuť vody nezmění.
S candidou albicans a jinými breberkami se roztrhl pytel, tak proč draze kupovat stejný borax pod různými kamuflážemi po lekárnách?
Jedinou špatnou zkušenost s boraxem jsem absolvovala, když jsem ho použila jako koupelovou sůl na nohy. Příšerně vysušuje.
0
6
Sindo 15.05.2016 22:17 Bydliště: Zvolen
12
2
19
Zlé rozpúšťanie a nie len boraxu uľahčujem
demi vodou a ultrazvučkou.
0
2
Poota 15.05.2016 22:53 Bydliště: Praha
9079
603
7584
farkas napsal(a):Jedinou špatnou zkušenost s boraxem jsem absolvovala, když jsem ho použila jako koupelovou sůl na nohy. Příšerně vysušuje.
Proč špatnou? Nenamočíš si tolik osušku
0
1
farkas 15.05.2016 22:54 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Sindo napsal(a):Zlé rozpúšťanie a nie len boraxu uľahčujem
demi vodou a ultrazvučkou.
Rozpouštění boraxu ve sklenici vody urychluji přidáním šťávy z citrónu.
Funguje to a navíc má to pití výbornou chuť. Jen netuším, zda tam nedochází k nějaké nežádoucí reakci
0
1
čučo 18.05.2016 10:32
306
3
44
farkas napsal(a):Rozpouštění boraxu ve sklenici vody urychluji přidáním šťávy z citrónu.
Funguje to a navíc má to pití výbornou chuť. Jen netuším, zda tam nedochází k nějaké nežádoucí reakci
Pri miešani akéjkolvek kyseliny (v prípade citrónu z tých najznámejších obsahuje citronovú, octovú, mliečnu - menované v ktoromkoľvek štádiu jeho zrelosti sú vždy súčastou extraktu) s akoukolvek zásadou (v tomto prípade borax) v prípade prebytku ktoréjkolvek z časti danéj zmesi dochádza vždy k chemickéj reakcii (k neutalizácii) - k vzniku nových solí...
0
0
čučo 18.05.2016 10:52
306
3
44
Sindo napsal(a):Zlé rozpúšťanie a nie len boraxu uľahčujem
demi vodou a ultrazvučkou.
Prečo tak nezmyselne draho (demi voda & ultrazvuk) dosahovať niečo čo sa dá k spokojnosti v pohode dosiahnuť celkom obyčajným zohriatim hociakéj vody...?
0
2
Sindo 24.05.2016 23:19 Bydliště: Zvolen
12
2
19
Čučo, demi aj ultrazvučku mám doma v bežnej
výbave :), tak som to skúsil aj na boraxe.
0
2
čučo 24.05.2016 23:34
306
3
44
Sindo napsal(a):demi aj ultrazvučku mám doma v bežnej
výbave
Kolký z ludí hoc i len z návštevníkov tohto fora u ktorých je viacmenej predpoklad k tomu že túto možnosť majú si to môže na rozdiel od tej celkom bežnéj možnosti zohriatia si obyčajnéj "kohútikovéj" vody dovoliť povedať? V jednoduchosti je nie len krása ale i dokonalosť...
0
0
Poota 25.05.2016 12:02 Bydliště: Praha
9079
603
7584
čučo napsal(a):V jednoduchosti je nie len krása ale i dokonalosť...
No právě! Pro někoho je jednodušší použít ultrazvuk, pro jiného zas vařič
0
0
farkas 26.05.2016 08:34 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Tak vysvětli mi tady už konečně někdo, kdo si neplete hydroxid se solí, co udělá
šťáva z citrónu v roztoku tetraboritanu sodného?