Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Příspěvek umístěný v tematickém vlákně:    Akumulace tepla   (str. 4)
 
Ilem   
16.06.2017 08:48
Bydliště: Hradec Králové
451 67 525 
Udávaná měrná tepelná kapacita cukru ( mimo skupenskou změnu) je 1240 -1660 J/kgK.
Udávaná měrná tepelná kapacita mastku je 980 - 1000 J/kgK.

Podle mého názoru ke zuhelnatění je potřeba přístup kyslíku. Ale možná stračí kyslík, který je obsažen v cukru. Nikde se mi nepodařilo najít chemický vzorec karamelizace (ani karamelu). Měrná tepená kapacita karamelu se také nikde jaksi nevyskytuje. Chtělo by to pokus. Ale v dohledné době to nestihnu.

Ona ta skupenská změna má ještě jeden, podle mého názoru docela pozitivní efekt. Je to stabilizace teploty. Prostě růst teploty se zastaví, dokud všechna látka není rozpuštěna a na druhou stranu zase stále při chladnutí drží tutéž teplotu, dokud všechna látka neztuhne.
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasyOznačit příspěvek
  Přejít na příspěvek do vlákna      

 
 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2025 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License