 | Ilem 16.06.2017 08:48 Bydliště: Hradec Králové
|
| Udávaná měrná tepelná kapacita cukru ( mimo skupenskou změnu) je 1240 -1660 J/kgK.
Udávaná měrná tepelná kapacita mastku je 980 - 1000 J/kgK.
Podle mého názoru ke zuhelnatění je potřeba přístup kyslíku. Ale možná stračí kyslík, který je obsažen v cukru. Nikde se mi nepodařilo najít chemický vzorec karamelizace (ani karamelu). Měrná tepená kapacita karamelu se také nikde jaksi nevyskytuje. Chtělo by to pokus. Ale v dohledné době to nestihnu.
Ona ta skupenská změna má ještě jeden, podle mého názoru docela pozitivní efekt. Je to stabilizace teploty. Prostě růst teploty se zastaví, dokud všechna látka není rozpuštěna a na druhou stranu zase stále při chladnutí drží tutéž teplotu, dokud všechna látka neztuhne. |
|