| Merlin 25.10.2020 00:32 Bydliště: Blava
|
| Pozde si zasadil ten tabak, drahy priteli.
Tabak se zacina sadit do paraku v unoru a pykyrovat v breznu, vysazet se musi jiz koncem dubna.
Vim ze je to problem, ponevac letosni rok byl jeste v kvetnu neuprosny na prizemni mrazy, ale ono je to tak.
Problem je, ze i kdyz se globalne otepluje a je to znat, tabak je teplomilna rostlina, zejmena ty druhy, ktere sou chutne, tedy virginie, burley, havana..
Take je problem, ze odrudy virginie, ktere maji kratsi vegetacni obdobi, co se pestovali treba na jiznim Slovensku, dnes jako semena neexistuji.
Letosni rok, pro tabak nebyl nic moc.
Teplomolne odrudy, dostali na prdel a prezili obvykle ty "ozembouchy", jako pueblo, nebo jemu podobne silne a chladu odolne druhy.
Pred 6ti lety, se v okoli Bratislavy, podarilo vypestovat do sklizne uspesne, take havanu a orientalni tabak, co se ale povede jednou za 3-6 let.
..........
Take je mozne, ze si nevystipaval zalistky, nebo si nestrihal kvety, zejmena v konci leta.
spomaluje se tak cyklus te rostliny a zelena se jeste ted.
Na "sun crued" je teda pozde, jedine co muzes risknout, je nechat ty rostliny dokud je to mozne venku a az prijdou mrazy, sezbirat ty listy a naveset je v miste, kde nemrzne, treba na pude a nasledne je vlhcit a protrepavat, aby se aspon castecne rozlozil chlorofyl, jeste pred fermentaci. Pak tomu po odrapikovani, doprat delsi fermentaci z pridanim trochy cukru.
Ale nebude to chutnat tak, jako prave ty pocinajici zloutnouci listy virginie a nasledne dosuseni na konci leta na pude.
Takoveto sezloutnute listy prirozene, se nemusi prakticky fermentovat, maji takovou typickou chut, jako startky.
Ale opravdu tento rok, nebyl prilis vlidny, na brzky sber.
Fermentaci se to ale da zachranit. |
|