Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
Příspěvek umístěný v tematickém vlákně:    Ozon neboli trikyslík   (str. 4)
 
karelmrak   
02.08.2025 09:45
Bydliště: Praha
22 21 
  Energy1 napsal(a):    Jenže mám vyzkoušené, že jakákoliv míra UV záření destilátu snižuje kvalitu. Možná přidá na jemnosti ale ubere na vůni a chuti. Už i pouhé staření slivovice ve skleněném demižonu na světle mění vlastnosti destilátu...

Pokud je to vyzkoušené na slivovici, tak možná, ale my jsme pálili ovocný destilát, který neměl chuť. Při určité úrovni ozáření získal jemnost koňaku. Udělali jsme tenkrát pokus, kdy jsme nalili deset skleniček, očíslovali je, a do pěti jsme dali prodávané brandy a do pěti náš ozářený destilát. Koňak pravý nebyl k dispozici. Šest lidí to mělo ochutnat a vyjádřit se k tomu. Tři to nerozeznali a tři usoudili, že jsou lepší sklenky, kde byl náš destilát. Můj kamarád, který to inicioval a ze kterého je dnes světově uznávaný profesor chemie, měl teorii, že nejdůležitější je v té situaci ten atomární kyslík vznikající ozářením a že právě tím se ty složité chemické reakce urychlí...
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasyOznačit příspěvek
  Přejít na příspěvek do vlákna      

 
 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2025 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License