Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
 
 
 
Zpracovávání bylin na léčiva     (str. 3 z 9)
Sekce: Zdraví a příroda - Léčení
   |   Rolovat dolů
Způsoby uchování jejich léčivých vlastností "na pak"  Str.: 1, 2, 3, 4, 5, ... 9  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poslední příspěvek z předchozí strany:
Poota  Léčba dětí
Děti se léčí týmiž přípravky jako dospělí, ovšem vzhledem k jejich velikosti pouze v přiměřeně me...

Poota   
22.04.2016 19:50
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Dětský ušní olej
 
Ingredience:
5 stroužků česneku
120 ml olivového oleje
20 kapek éterického eukalyptového oleje

Česnek jemně nasekejte, spolu s olivovým olejem dejte do malé zapékací misky, přes noc vařte při nízké teplotě, pak sceďte a dobře vymačkejte. K česnekovému oleji přidejte olej eukalyptový a dobře promíchejte. Skladujte v láhvi z tmavého skla.
Použití:
Skleněné oční kapátko nechte asi 1 minutu pod horkou vodou, dobře a rychle usušte a potom nasajte ušní olej z lahvičky. Každou půlhodinu - nebo jak bude potřeba - kápněte do obou uší po 2 kapkách a toto provádějte po dobu 2 až 7 dnů.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 20:02
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Bylinný čaj Brigitty Marsové k léčbě ušních infekcí
 
Ingredience:
30 g květu černého bezu (Sambucus spp.)
30 g kořene lékořice
30 g chvojníku (Ephedra viridis)
30 g listu máty
30 g šípků
1 litr vody
luční med - není nezbytný

Všechny byliny nahrubo rozdrťte. Přiveďte vodu téměř k varu, přelijte jí byliny, přikryjte a nechte louhovat, dokud směs nevychladne na teplotu vhodnou k pití, ale co nejteplejší. Můžete dosladit medem. Spotřebovat ho můžete libovolné množství.
Chvojník je dekongestivní, šípky lehce adstringentní a protizánětlivé, navíc s vysokým obsahem vitamínu C, černý bez je lehce sedativní a antipyretický, kořen lékořice zase protizánětlivý, antivirový a antibakteriální, navíc i dobře chutná a máta snižuje horečku, působí dekongestivně a zklidňuje. Horečku sníží i přídavek šanty kočičí.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 20:09
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Kombinovaná tinktura při ušní infekci
 
Ingredience:
30 ml tinktury z echinacey
30 ml tinktury ze zázvoru
30 ml tinktury z lékořice
30 ml tinktury z latnatce

Smíchejte všechny tinktury dohromady. Každou hodinu podávejte 30 kapek na 75 kg váhy až do vymizení příznaků. Nejlépe se užívá ve šťávě. Dávka se upravuje podle hmotnosti dítěte.
Použít lze i tinktury z eukalyptu a šalvěje.
Můžete připravit i formu glycerinové tinktury nebo léčivého medu.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 20:15
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Jak u dětí snížit horečku
 
Opravdu nejlepší možností, jak snížit vysoké horečky, je použití korálice (Corallorhiza maculata), ať už ve formě čaje nebo jako tinkturu. Buď jedna kávová lžička kořene louhovaného ve 240 ml horké vody po dobu 30 minut, nebo až 30 kapek tinktury při hmotnosti dítěte kolem 30 kg.
Skvěle účinkuje i bylinný čaj Brigitty Marsové s přídavkem šanty kočičí.
A konečně velmi dobře zabírá i koupel v chladné vodě.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 20:27
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Čaj Rosemary Gladstarové k léčbě průjmu
 
Ingredience:
3 díly kořene ostružiníku
2 díly kůry jilmu amerického

Smíchejte dohromady.
Na 20 minut ponořte jednu kávovou lžičku směsi do jednoho šálku. Sceďte a vychlaďte. Užívejte každou hodinu 2 až 4 polévkové lžíce nebo podle potřeby.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 20:34
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Kombinovaná tinktura proti průjmu
 
Ingredience:
30 ml tinktury z akácie
30 ml tinktury z rostliny s berberinem
30 ml tinktury z kryptolepis
30 ml tinktury z jehličí

Tinktury smíchejte a dobře protřepejte.
Každou hodinu až dvě užívejte 30 kapek na každých 75 kg hmotnosti až do odeznění příznaků. Podávejte ve vodě nebo v pomerančové šťávě.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 20:35
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Kombinovaná tinktura proti průjmu
 
Ingredience:
30 ml tinktury z akácie
30 ml tinktury z rostliny s berberinem
30 ml tinktury z kryptolepis
30 ml tinktury z jehličí

Tinktury smíchejte a dobře protřepejte.
Každou hodinu až dvě užívejte 30 kapek na každých 75 kg hmotnosti až do odeznění příznaků. Podávejte ve vodě nebo v pomerančové šťávě.

 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 21:28
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Vlákno odemčené
 
Moderátor odemkl vlákno, takže už je možné sem volně přispívat
Ovšem bylo by vhodné kromě různých receptů se tu soustředit hlavně na způsoby jejich přípravy a praktické zkušenosti s tou přípravou.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
22.04.2016 22:04
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Výroba perkolátoru
 
Perkolaci považuji za velice praktický způsob zpracovávání bylin, který nám umožní připravovat celou škálu různých léčivých přípravků a to ve vynikající kvalitě.
Procoural jsem Net a můžu prohlásit, že perkolátor pro přípravu léčiv je v současnosti nesehnatelný - perkolátory pro přípravu kávy nejsou použitelné. Takže nám nezbyde nic jiného, než si ho nějak vyrobit sami. Ještě štěstí, že to není nijak složitý přístroj.

Takže jak na to.
Zatím považuji za nejvhodnější polotovar lahev od šampusu, kterou nám sklenář "ochotně" zbaví dna. Ty uvozovky tam nejsou náhodou - moc se mu do toho chtít nebude a taky se mu to nemusí hned napoprvé povést. Takže raději k němu přineseme dvě nebo tři a raději větší, protože bude řezat určitě hodný kus od dna. Možná by bylo dobré nějak šikovně formulovat, že platíme za "hotovou" lahev a ve své dobrotě mu nebudeme účtovat ty zkažené
Dalším komponentem bude kovový kohout/ventil/škrtítko, kterým budeme moct nastavit rychlost kapání. Pod těmito názvy bychom měli uspět v OBI či podobném obchodě někde v zákoutí s akvarijními potřebami. Jsou pro hadičku 4 nebo 6 mm, pro nás je to jedno, protože potřebujeme průtok naprosto minimální. Jedinou asi potřebnou úpravou bude nejspíš ohnutí ovládací páčka skoro do pravého úhlu, aby při nastaveném kapání prošla hrdlem spodní nádoby.
Špunt může být celkem jakýkoli, vyvrtáme v něm díru, do které půjde těsně zasunout horní část kohoutu. Ta by neměla uvnitř láhve ze špuntu vyčnívat, naopak by bylo dobré, kdyby se k ní horní plocha špuntu trychtýřovitě svažovala.
Pokud seženeme vhodnou spodní nádobu, to znamená dostatečně hlubokou a s hrdlem, do kterého projde kohout a perkolátor nepropadne a bude stabilně stát, nebudeme muset řešit nějaký stojan či držák perkolátoru.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
03.05.2016 11:23
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Perkolátor - realizace
 
Měl jsem dojem, že než se k realizaci dostanu, tak že už mě dávno někdo předběhne, ale jak vidno, tak něco takového opravdu nehrozí
Kohoutek je překvapivě mrňavý, ale aspoň nepřekáží. Vnější průměr těch trubiček je 5 mm, takže špunt je lepší "vrtat" maximálně čtyřkou vrtákem a raději ještě menším.
Lahev je sice "zadarmo", ale uříznutí přijde na dvě stovky.
Sběrná nádoba a zároveň "stojan" je celkem jasná a hlavně už doma čekala. Ta hadička na hrdle je krátká schválně, aby se pro přelévání nemusela pokaždé demontovat.

Zatím předpokládané používání.
Jak jsem naznačil, hodlám jako ředidlo pro perkolaci používat jablečný ocet, o jehož výhodách jsem se už zmiňoval.

Proces perkolace se tím náramně zjednoduší na následující:
100 g suché drogy nebo 250 g čerstvých bylin ve filtračním papíru se zalije 1/2 litrem jablečného horkého octa, nastaví se jedna kapka za vteřinu a nechá se odkapávat do spodní nádoby.

Horký ocet zpočátku vylouží to, co by se nevyloužilo zastudena, postupným chladnutím octa se bude loužit i to ostatní. Jedna dávka by měla kapat zhruba kolem třech hodin a dát 1/2 litru tinktury.

Jako obvykle - praxe ukáže
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Detail špuntu s kohoutkem
Detail špuntu s kohoutkem
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 
Lahev jako perkolátor
Lahev jako perkolátor
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 
Sběrná nádoba a zároveň i stojan
Sběrná nádoba a zároveň i stojan
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

cimirek   
03.05.2016 13:19
Bydliště: Střední Čechy
833 78 1045 
  Poota napsal(a):    ... Lahev je sice "zadarmo", ale uříznutí přijde na dvě stovky. ...

Na přiloženém odkazu je řada videí, pro inspiraci, jak flašku připravit třeba o dno.

https://www.youtube.com/results?search_query=Cut+Glass+Bottle
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
03.05.2016 13:35
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Jasně, když je někdo dostatečně šikovnej, tak to dokáže podstatně levněji, zvlášť když má snášenlivější ženu než třeba já.
Ale i tak zbyde stále ještě dost těch, co to potřebují řešit nějak "externě", takže ten sklenář, a upozorňuji že taky ne každý to dělá, je pro ně řešením.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Brbla   
04.05.2016 05:23
Bydliště: Kambodza
777 128 825 
Tady je (i kdyz jenom mini-) obrazek klasickeho kovbojskeho perkolatoru na kafe, ktery jsme po leta pouzivali doma a kafe z nej bylo naprosto nesrovnatelne s tim z elektrickeho prekapavace.
Tady to neni voda, ale para, ktera tou kavou prochazi. Vyrabeji to i v elektricke verzi. To jenom jako napad pro bylinky, ktere potrebuji povarit.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
04.05.2016 09:55
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Dneska se už za perkolátor vydávají právě jenom ty překapávače na kávu. Jenomže na bylinky se mi to nijak moc nelíbí - ono to pracuje za horka, ať už párou nebo horkou vodou, a navíc to pracuje "rychle", aby na to kafe nemusel člověk čekat celou věčnost.
U těch bylinek je to tak nejblíž řekněme čaji. Už od nálevů, jak studeného tak i horkého, je to "jinde". Zrovna tak se tím nedá udělat odvar a ani ty tinktury na tom nebudou úplně to pravé.
Taky jsem uvažoval, jestli by se to nedalo použít, ale mám dojem, že je to opravdu jenom na to kafe a nebo čaj.

Na bylinkový čaj jsou nejlepší keramické konvice, které mají nahoře keramický "košíček" nebo "sítko" na bylinky. Horká voda s vylouženými bylinkami je těžší, než čistá voda, takže klesá dolů a k bylinkám se dostává další čerstvá - tím je to vyloužení dokonalejší a blíží se tomu perkolátorovému.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
17.05.2016 16:00
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Perkolátor v praktickém provozu
 
Takže zatím mám několik drobností z praxe, které se nikde člověk nedozví.
Kávové filtry velikosti 4 (ty větší) se osvědčily, a to i přesto, že 50 g sušené drogy přes horní okraj většinou přesahuje - o tom ostatně dále.
Filtr je potřeba složit tak, aby byl dole téměř "do špičky", aby se dal natvarovat až dolů do hrdla perkolátoru, které je dost úzké. K tomu se osvědčilo dřevěné štochátko, tvořené kuličkou na konci silnější dřevěné špejle - lze nahradit čímkoli jiným, co bude vhodné.
Aby se dal filtr i s vylouženým materiálem po perkolaci vyjmout, je dobré lehce natrhnout spodní zpevněný okraj filtru a "zaříznout" do něj prostředek asi 40 cm dlouhého motouzku, jehož okraje necháme po zasunutí filtru čouhat ven.
Štochátkem dosuneme filtr a natvarujeme ho podle stěn.
Sypat drogu je potřeba doprostřed filtru a slouží k tomu násypka vyrobená třeba odstřižením hrdla PETky. Asi v polovině sypání přerušíme a štochátkem mírně udusáme drogu, aby se filtr přitlačil ke stěnám perkolátoru. Pak teprve dosypeme zbytek drogy a opět mírně udusáme.
Dál je potřeba zabránit tomu, aby droga vyplavala na povrch, takže přes ni dáme další filtr, který co nejlépe natvarujeme ke stěnám perkolátoru a zatížíme ho, nejlépe vhodným oblázkem.
Jednodušší je použít nerezovou síťku, vystřiženou na průměr 75 mm třeba ze sítka na čaj. Tu není potřeba zatěžovat, ale je dobré si na ní vytvořit něco, za co půjde snadno vyndat.
Jako "ředidlo" používám jablečný ocet, který se nemusí nijak ředit ani pro sušenou drogu. Pro některé byliny jako třeba dvouzubec je vhodnější studený, pro jiné je možné a i vhodné ho před nalitím ohřát - možno až téměř k varu.
Po nalití stačí seřídit kapání na jednu kapku za vteřinu a perkolátor umístit do stojanu nebo postavit přímo na jímací nádobu. Občas je vhodné zkontrolovat a případně i upravit rychlost kapání, ale ta není nijak kritická.
Po dokapání vyjmeme sítko, a nebo přes filtr, štochátkem vyždímeme drogu, ale většinou je překvapivě suchá.
Za motouzek vytáhneme filtr i s vylouženou drogou a perkolát rozlijeme do menších lahviček, které neprodleně opatříme jmenovkami!
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
31.05.2016 19:35
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Není ani příliš překvapivé, že octové perkoláty jsou docela dost kyselé - obvyklá půllžička v deci vody je celkem snesitelná i k normálnímu napití. Vzhledem k tomu, že jsou mezi námi i jedinci kromě neduhů vybavení i odporem k různým poživatinám, najdou se i tací, kterým jablečný ocet vyloženě vadí - třeba moje žena. V takovém případě je možné jako ředidlo použít i jinou kapalinu, ke které dotyčný jedinec necítí odpor, ale třeba k ní vyloženě tíhne - u mé ženy se osvědčilo červené víno.
Abych si zjednodušil život, tak nedbám na to, že perkolát je už z principu "silnější" než tinktura a používám poměr 50 gramů drogy na 250 mililitrů (pro někoho je bližší čtvrtlitr) jablečného octa nebo červeného vína. Dosažená "síla" je mi celkem lhostejná, protože dávkování si stejně každý upravuje podle toho, jak to na něj působí. Když má dojem, že málo, tak si dá příště víc - a naopak naopak.

Doporučuji sypané byliny od Grešíka, které mají křesťanskou cenu a jsou většinou po 50ti gramech. Ovšem v jeho sortimentu scházejí některé méně obvyklé a nebo exotické byliny, takže pro ně je nutné se obrátit ViNaturae E-shop http://www.vinaturae.com/eshop/
Většinou jsou tam byliny dodávané ve formě prášku, který je možné si objednat už nakapslovaný. Méně veselé jsou tam ovšem ceny, které závisejí na objednaném množství - začíná se na 5ti gramech obvykle za 80,- nebo 98,- Kč, se stoupajícím objednaným množstvím klesá i měrná cena, tedy cena za jeden gram. Při 50 gramech je zhruba poloviční.
Prášek se dá celkem snadno užívat smíchaný s medem, dá se přidávat do čaje, je možné si ho nakapslovat. Ještě upozorňuji, že tenhle obchod dodává v prášcích "extrakty", které jsou v uvedeném poměru silnější, než výchozí bylina. Pokud předpis uvádí "ve stejných dílech", tak nemůžeme smíchat stejné díly extraktu 4:1 a extraktu 10:1!
Prášková forma má ještě jednu značnou výhodu - pokud potřebujeme třeba jakékoli rostlinné antibiotikum, tak nám stačí mít pouze pět základních systémových bylin (kryptolepis, sida, alchornea, dvouzubec a pelyněk. Z nich si jednoduše podle receptu "sesypeme" potřebnou směs a můžeme ji rovnou začít užívat.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
04.06.2016 17:00
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Jmelí Viscum album
 
Čaj nebo tinktura z listů posiluje kapilární cévy, upravuje krevní tlak, mírní arteriosklerózu, pomáhá při neplodnosti, zlepšuje mízu a podporuje imunitní systém. Parenterální aplikace výtažků ze jmelí tlumí nádory. Scvrklý a přetížený brzlík může dokonce po podání jmelí růst.
Dávkování: denně dva až tři šálky čaje nebo 3 kapky tinktury.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Jmelí bílé - Viscum album
Jmelí bílé - Viscum album
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
04.06.2016 17:14
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Krtiččník hlíznatý Scrophularia nodosa
 
Působí příznivě při zánětech mandlí a mízních uzlin, tuberkulóze mízních uzlin s chronickou rýmou, vyrážkami, otoky mízních uzlin, vyrážka na hlavách kojenců, záněty očí.
Dávkování: jedna čajová lžička na šálek čaje; po tři týdny pít denně 1 až 2 šálky po doušcích. Když saponiny dráždí ledviny, je vhodnější brát vnitřně nižší homeopatickou potenci D3 nebo spagyrický přípravek.
Mast na vnější použití: kořen sbírat v květnu a aplikovat na oteklé mízní uzliny, lišej atd. Též je možné celou rostlinu rozřezat, naložit do octa, položit na oteklé uzliny.
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Krtičník hlíznatý - Scrophularia nodosa
Krtičník hlíznatý - Scrophularia nodosa
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
05.06.2016 13:06
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Svízel syřišťový nebo přítula Galium verum nebo aparine
 
Obě rostliny "čistí krev", stimulují mízní cévy k vylučování jedů a zplodin. Také pomáhají při zánětu močového měchýře, při vylučování ledvinových kaménků a krupičky. Anglický bylinář Gerard napsal: "Ženy ho vaří s ovesnými vločkami, aby si zachovaly pěknou postavu a zhubly."
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Galium verum
Galium verum
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele)
 
Galium aparine
Galium aparine
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
05.06.2016 13:11
Bydliště: Praha
9089 603 7593 
Mokrýš střídavolistý Chrysosplenium alternifolium
 
Čaj nebo čerstvá bylina pomáhá při onemocněních sleziny, močového měchýře a jater. Kromě toho je močopudný při "ucpání jater".
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 
Chrysosplenium alternifolium
Chrysosplenium alternifolium
(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

  Str.: 1, 2, 3, 4, 5, ... 9  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License