 | kutil 31.01.2023 19:17 Bydliště: Prostějov
|
| Ilem napsal(a): Nejdříve k teplotě a teplu. Je pravda, že přidáváním vodní páry do uhlíkového plamene se zlepší spalování. Vzroste teplota a prodlouží se plameny. Ale nezvýší se vzniklé teplo.
K termickému rozkladu vody dochází už... |
Ahoj Ileme,
su rád že si se stavil a ujasnil si některé vztahy mezi pociťovou teplotou v praxi.
Ale nemohu s tebou souhlasit ohledně té teploty. Oni jsou totiž dvě a va pořád laborujete s tou jednou a to že se nezvýší vzniklé teplo.
S E_manem jsme si ujasnili definici tepla následovně:
Teplota je charakteristika tepelného stavu hmoty. V obecném významu je to vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat a přiřadit jí pocity studeného, teplého či horkého.
Co tedy znamená pojem teplota? To je v podstatě nic neříkající ale velice důležitá veličina.
Příklad:
Vezmeš cihlu a naměřil si že má teplotu 20 st.C a co jsi zjistil dál?
O teple nic. Ze zjištěné hodnoty nevíš jestli ta cihla chládne nebo vyzařuje teplo a kolik? Prostě jenom si poznal energetickou hodnotu stavu hmoty.
Teprve až se začneš zajímat o obsah tepla v té cihle, tak ten zjištěný údaj můžeš použít pro další výpočty třeba jak ta cihla rychle chládne, kolik obsahuje energie atd..... Ale sám o sobě ten údaj neříká nic řekl by laik.
E_man to upřesnil:
Ale ano říká přesně to, co říká. Je to velikost stavové veličiny teplota, která je nutná pro určení velikostí tepelné energie výpočtem (spolu s dalšími parametry). Teplota říká, jak moc jsou rozdováděné (rozkmitané) atomy v té cihle. Říkám výpočtem, protože v případě cihly bychom ji mohli určit i kalorimetrickým měřením.
Musím to ještě rozšířit o pohled laika:
Nejčastějším argumentem je, že z jakékoliv naměřené vyšší teploty nemůžeme odebírat teplo, že tato hodnota není zdrojem tepla a můžeme odebrat jen tolik tepla které hmota obsahuje.
Uvedu příklad:
V kotelně jsem na tělese hořáku naměřil teplotu 1000 st.C ale z tohoto údaje nevím kolik obsahuje energie?
Pokud jsem tuto hodnotu naměřil ihned po vypnutí zdroje tepla, tak je pravdou že i při tak vysoké teplotě vodu neuvařím a odebráním tepla hořák ochladím na nižší teplotu.
Ale !
Pokud jsem tuto hodnotu naměřil po zapnutí zdroje tepla, tak vodu do varu uvedu a hořák neochladím.
Máme tedy dvě stejné naměřené teploty 1000 stC a přitom je každá jiná!
Jak tedy mohu pouze z naměřeného údaje zjistit zda jeho vnitřní energie je kryta zdrojem tepla nebo není?
Důvodem mého snažení byl právě zjištěný údaj o nárůstu teploty v tom plynovém kotli při stejně velkém zdroji tepla. Kde se vzalo to teplo které zvýšilo obsah energie v té zvýšené teplotě?
Jsem kutil a už mě to věčné dokazování něčeho unavuje. Mě vůbec nezajímá proč k tomuto jevu dochází právě dodáním vody, pro mne je důležité že to funguje.
Takže přátelé, vše podstatné jsem již na sklo dal, kdo chce může zkoušet a hrát si s vodou jak je libo.
Přeji hodně úspěchů |
|