Ozon jako velmi specifická látka z přírodovědného, průmyslového, nebo zdravotnického hlediska
Str.: 1, 2, 3, 4 Psát příspěvky můžete po přihlášení
Poslední příspěvek z předchozí strany:
sýkorka1
Dobrý den,
nedávno jsem si pořídila tento ozonátor (viz obrázek). Vůbec se v těchto věcech ne...
ourel 08.04.2021 15:03 Bydliště: Praha
717
80
1179
Ahoj sýkorko (všichni si tu tykáme). Účel provzdušňovacích kamenů je, jak napovídá jejich název, rozmělnit bublinky na co nejmenší co do velikosti a na co nejvíc do počtu. Je to efektivnější, než strčit hadici s ozonem rovnou do vody a nechat to bublat. Je to trochu podobné principu perlátoru, který se nasazuje na konec vodovodní baterie.
Nikde jsem nezaznamenal, že by ozonová voda poškozovala zubní sklovinu. Naopak, většinou různé studie uvádí, jaký má ozon velmi pozitivní vliv na zuby. Kromě toho, že v puse hubí mikroby - tedy antibakteriální účinek, používá se k neinvazivní opravě zubního kazu a to především v zárodečné formě, tedy dokud je kaz ještě relativně malý.
K opravě kazu se nepoužívá ozonová voda, ale ozon v plynné formě. Na mikrokaz se nechá chvíli působit ozon a pak to zubař zatáhne jakýmsi gelem.
Více info v angličtině zde: (v případě potřeby použij strojový překlad).
Díky za podrobnou odpověď. :) Ještě bych se chtěla zeptat - vodu je možné kloktat hned, nebo raději pár minut počkat? A je možné to provozovat každý den? Na ty odkazy se určitě podívám.
0
0
ourel 09.04.2021 11:54 Bydliště: Praha
717
80
1179
sýkorka1 napsal(a):Díky za podrobnou odpověď. :) Ještě bych se chtěla zeptat - vodu je možné kloktat hned, nebo raději pár minut počkat? A je možné to provozovat každý den? Na ty odkazy se určitě podívám.
Vodu je vždy lépe chvilku nechat odstát. Pro kloktání na tom tolik nezáleží, ale pro pití ozonové vody je doporučeno ji nechat odstát aspoň 5-15 min. Kloktal jsem vždy po vyčištění zubů, potom je dobré chvíli nic nejíst, nebo zuby ničím jinak nedráždit.
0
1
Adam 19.11.2024 19:43 Bydliště: Praha
6312
581
6083
Energy1 napsal(a):... Problém je, že na rozdíl od vodíku je ozon jedovatý a nebezpečný ...
Jsem moc rád, že se tu na fóru našel konečně někdo, kdo se na toto snaží upozornit.
A tak tuto svou zmínku nechávám přesunout z vlákna o vodíku sem do trikyslíku.
Ať už mnohé alternativní weby nebo autoři knih přesvědčeně tvrdí o ozonu cokoli
blahořečného ohledně lidského zdraví, za mě platí:
O aplikování ozonu uvažovat jen v případě snahy vyřešit nějaký velmi závažný zdravotní
problém. Jinak ho nepoužívat. A už vůbec ne pravidelně, jen tak "pro dobré zdraví".
Pozn.: Výjimkou může být asi jedině zevní používání (dermatologické)
Adam napsal(a):Pozn.: Výjimkou může být asi jedině zevní používání (dermatologické)
..plus bych se ještě nebál toho stomatologického použití (výplach ústní dutiny), pokud ozonizovanou vodu vyplivneme a nebudeme ji polykat.
0
2
Energy1 19.11.2024 21:24
1831
106
1939
Je to stejné jako s CDS a MMS, obě jsou to chemikálie a dezinfekce a na vnitřní užití naprostá šílenost. Různé látky včetně jedovatých mohou skutečně léčit, ale kdo zná jejich hranici bezpečnosti??? Každý člověk je jiný a existuje mnoho faktorů, tudíž nelze naordinovat systematickou léčbu. Malé množství může pomoct, větší zabít, hranici nemůže nikdo odhadnout, a proto je lepší takové šílenosti vůbec nedělat. Člověk by měl vždy znát rizika, nebo je mít alespoň na paměti a co se týče ozonu, tak tady jde vyloženě o varovný prst.
0
1
Adam 19.11.2024 22:15 Bydliště: Praha
6312
581
6083
ourel napsal(a):..plus bych se ještě nebál toho stomatologického použití (výplach ústní dutiny), pokud ozonizovanou vodu vyplivneme a nebudeme ji polykat.
Ano, dobrá připomínka, děkuji.
0
1
karelmrak 24.07.2025 17:55 Bydliště: Praha
22
1
21
ourel napsal(a):Vodu je vždy lépe chvilku nechat odstát. Pro kloktání na tom tolik nezáleží, ale pro pití ozonové vody je doporučeno ji nechat odstát aspoň 5-15 min. Kloktal jsem vždy po vyčištění zubů, potom je dobré chvíli nic ...
Ozonová voda
Používám už mnoho let a vodu nemá smysl nechat odstát, to jen snižuje koncentraci, což se v případě toho, že to člověk chce, dá dosáhnout kratší dobou ozonizace. To platí pro kloktání, co zbyde , pokud to piješ, samozřejmě jednoznačně nechat trochu odstát právě kvůli snížení koncentrace.
A ještě jedno použití, moje sestra už několik let při náznaku krční infekce kloktá v krku a infekci tak vždy potlačila.
0
1
Energy1 25.07.2025 09:00
1831
106
1939
Ozónovou vodu lze snadno a velmi rychle vyrobit pomocí sterilizačního přístroje na vodu s UVC lampou. Stačí naplnit válec, na minutu zapnout a po minutě vypustit obsah velmi koncentrované ozonové vody. Prováděl jsem testy staření slivovice pomocí UV paprsků, ale výsledek se nedá pít, ozon tam je cítit i po roce odvětrání. Není nad klasické uskladnění slivovice do temného a chladného sklepa.
0
1
karelmrak 26.07.2025 09:55 Bydliště: Praha
22
1
21
Energy1 napsal(a):Ozónovou vodu lze snadno a velmi rychle vyrobit pomocí sterilizačního přístroje na vodu s UVC lampou. Stačí naplnit válec, na minutu zapnout a po minutě vypustit obsah velmi koncentrované ozonové vody. Prováděl jsem...
Je to už dávno, kdy jsem s kamarádem tyto pokusy o staření domácí lihoviny dělal. Vždy se nalila na talíř, aby byl dobrý přístup vzduchu, a ozářila horským sluníčkem, takovým tím socialistickým v kufříku. Záleželo na době ozáření. Pokud se dobře pamatuji, po 5 minutách z ní byl ten nejjemnější koňak. Když se čas prodloužil, nastalo to, co popisuješ, páchlo to po ozonu. Zkus to s menším časem a nepřeháněj to záření! Taky nedoporučuji UVC, to horské sluníčko mělo měkčí, UVC mělo to předválečné originál Hanau, taková ta polokoule s výbojkou ve tvaru U.
0
1
Energy1 26.07.2025 11:18
1831
106
1939
karelmrak napsal(a):Je to už dávno, kdy jsem s kamarádem tyto pokusy o staření domácí lihoviny dělal. Vždy se nalila na talíř, aby byl dobrý přístup vzduchu, a ozářila horským sluníčkem, takovým tím socialistickým v kufříku. Záleželo na...
Jenže mám vyzkoušené, že jakákoliv míra UV záření destilátu snižuje kvalitu. Možná přidá na jemnosti ale ubere na vůni a chuti. Už i pouhé staření slivovice ve skleněném demižonu na světle mění vlastnosti destilátu k horšímu. Složité chemické procesy zrání se nedají nijak kvalitně urychlit.
0
2
karelmrak 02.08.2025 09:45 Bydliště: Praha
22
1
21
Energy1 napsal(a):Jenže mám vyzkoušené, že jakákoliv míra UV záření destilátu snižuje kvalitu. Možná přidá na jemnosti ale ubere na vůni a chuti. Už i pouhé staření slivovice ve skleněném demižonu na světle mění vlastnosti destilátu...
Pokud je to vyzkoušené na slivovici, tak možná, ale my jsme pálili ovocný destilát, který neměl chuť. Při určité úrovni ozáření získal jemnost koňaku. Udělali jsme tenkrát pokus, kdy jsme nalili deset skleniček, očíslovali je, a do pěti jsme dali prodávané brandy a do pěti náš ozářený destilát. Koňak pravý nebyl k dispozici. Šest lidí to mělo ochutnat a vyjádřit se k tomu. Tři to nerozeznali a tři usoudili, že jsou lepší sklenky, kde byl náš destilát. Můj kamarád, který to inicioval a ze kterého je dnes světově uznávaný profesor chemie, měl teorii, že nejdůležitější je v té situaci ten atomární kyslík vznikající ozářením a že právě tím se ty složité chemické reakce urychlí...
0
0
cimirek 02.08.2025 11:54 Bydliště: Střední Čechy
846
78
1066
Pokud to není „know-how“, jak dlouho, v jaké vrstvě, předpokládám že ve skle, jste ozařovali?
0
0
serf 02.08.2025 13:17
22
5
31
Kdysi jsem u Denikena a i jinde zaznamenal, že chuť vína a snad i destilátů zlepšovala taky pyramida, zkoušel jste někdo?
0
0
Energy1 02.08.2025 18:17
1831
106
1939
karelmrak napsal(a):právě tím se ty složité chemické reakce urychlí...
Pokud by tomu tak bylo byť jen z poloviny a bez negativního dopadu na kvalitu pálenky, tak by se to hojně používalo a nenechával by se alkohol léta zrát. Do dnešního dne však neexistuje způsob jak zrychlit složité chemické procesy zrání. Ozon, ultrazvuk, magnetické pole, UV záření, proudové výboje, to vše více bere, než dává - vyzkoušeno.
0
0
karelmrak 03.08.2025 15:05 Bydliště: Praha
22
1
21
cimirek napsal(a):Pokud to není „know-how“, jak dlouho, v jaké vrstvě, předpokládám že ve skle, jste ozařovali?
Způsob ozáření
Psal jsem to tam, pokud je to dotaz na mě. Per partes na mělkém talíři, aby byl co nejlepší přístup vzduchu.