Vidím, že je nutné upozornit Tě na to, že v češtině máme takový obyčej používat budoucí čas pouze...
farkas 11.09.2016 16:51 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Ó díky za kompliment, velký znalče žen.
Teď snad abych vymyslela za ty myší ostatky nějakou přijatelnější alternativu, aby mi to vydrželo
0
1
proud 11.09.2016 18:01 Bydliště: svet
1922
42
793
farkas napsal(a):Pacienti, kteří mnoha po letech bezmezné důvěry k bílým plášťům se houfně od doktorů odvracejí. Je jich čím dál víc a ordinace různých bylinkářů a léčitelů rostou jako houby po dešti. Bezradní pacienti u nich platí jako mourov
Co dodat,bohuzel.Navic cekaji ze bylinky budou fungovat jako prasky na zahaneni nasledku,tj.okamzite.
0
2
Brbla 11.09.2016 18:26 Bydliště: Kambodza
777
128
825
Nojo, to je prave to - nakopnout muzes, ale v 99% pripadu nic nezmenis...
Jinak s tou travou fakt nevim, ale je tu dost (cizincu, khmerove jedi co je) vegetarianu, ktery to zaroven cudej. Treba je to nova moda, co ja vim.
0
0
Brbla 11.09.2016 18:32 Bydliště: Kambodza
777
128
825
Navic cekaji ze bylinky budou fungovat jako prasky na zahaneni nasledku,tj.okamzite.
Ale nektery bylinky i to dokazou! Napr. neem - listy, fungujou okamzite! Jenze - po celozivotnim vymejvani mozku si stejne vetsina lidi radsi dojde k dochtorovi a bude se travit oficialnima jedama nez aby zacal hledat, kde nasbirat pripadne koupit kterou bylinku... a co potom s ni... a kolik a jak dlouho... zkratka musi hnout zadkem a to uz se malokomu libi.
0
2
Poota 11.09.2016 18:48 Bydliště: Praha
9088
603
7592
Brbla napsal(a):... nez aby zacal hledat, kde nasbirat pripadne koupit kterou bylinku... a co potom s ni... a kolik a jak dlouho... zkratka musi hnout zadkem a to uz se malokomu libi.
Ona to není žádná sranda.
Vědět, kterou bylinu budu jednou potřebovat, zjistit jak vypadá a kde roste, co se z ní používá, kdy se to sbírá, jak se to zpracovává a jak to uchovat do té doby, než to budu potřebovat, jak to pak dávkovat ...
Částečně se to dá zjednodušit tak, že si člověk předpokládané byliny koupí od někoho seriózního už nasušené. V tomhle stavu vydrží až několik let.
Pak už stačí jenom uvařit čaj a popíjet
Za praktičtější považuji tinktury hlavně proto, že se dají jednoduše dávkovat i kombinovat prostým přidáním do obyčejného čaje, případně užívat rovnou po lžičkách nebo kapkách a zapíjet. Na tinkturách mi vadí jenom jejich vysoká cena, vlastní perkoláty vycházejí cenou tak na čtvrtinu až třetinu.
0
0
Brbla 12.09.2016 07:00 Bydliště: Kambodza
777
128
825
Ale vzdyt tinktura je vlastne vylouhovani v alkoholu a to si muze vyrobit kazdej sam!
A s tema informacema - v dobe internetu je to brnkacka, ale i kdybych opravdu nevedela, vzdycky muzu koupit uz suseny bylinky a poptat se veciznalych babicek.... jenze k tomu je potreba zmenit celej naucenec vzorec chovani, no a my lidi svoje zvyky menime dost neradi.
0
0
farkas 12.09.2016 07:51 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Vlastně je jedno, jestli je ta vodka čistá, nebo dozelena od nějaké byliny.
Hlavně, že je doma
0
0
Poota 12.09.2016 08:39 Bydliště: Praha
9088
603
7592
Brbla napsal(a):Ale vzdyt tinktura je vlastne vylouhovani v alkoholu a to si muze vyrobit kazdej sam!
Samozřejmě!
A ty sušené byliny mají i tu výhodu, že se z nich vyrábí tinktura nikoli prostřednictvím "čistého"alkoholu, ale právě ředěného.
Takže třeba vodka běžné "hustoty" plně vyhovuje - ta voda, kterou je ředěná nahradí vodu, o kterou přišla ta bylina sušením a tak je to správně.
0
0
farkas 12.09.2016 09:00 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Dávám kytky do vodky čerstvé. Alkohol se naředí a tolik života v nich nepozabíjí.
Nepopraskají totiž všechny buněčné membrány a léčivé látky v nich zůstanou nedotčené. Nádherná zelená
0
1
Poota 12.09.2016 09:29 Bydliště: Praha
9088
603
7592
Každý podle svého
Píšu jenom jak se to má správně dělat - u receptů na tinktury ze sušených bylin se uvádí i jaká má být "hustota" alkoholu a řídí se to tím, kolik vody se z byliny ztratí sušením, aby se jí totéž množství dodalo v tom alkoholu.
U těch čerstvých bylin se uvádí 100%ní alkohol, což znamená v praxi co nejsilnější, tedy 96%.
Jinak v klášteřích bylo zvykem dělat "tinktury" loužením bylin ve víně - tinktura byla zřejmě "slabší", ale nejspíš se to vyrovnávalo vydatnějším dávkováním - místo lžičky třeba sklenku či dvě.
0
1
proud 12.09.2016 09:44 Bydliště: svet
1922
42
793
Louhuju v minimalne trikrat paleny vodce,cesrstvy nebo suseny ve 43% max.,s tim,ze doba pouziti zalezi na dobe louhovani,jina je u cerstvy,jina u suseny.Susenou bych resil predbeznymm namocenim do minima vody(nechlorovany) a dal louhovat i s tou vodou.
0
0
Poota 12.09.2016 10:15 Bydliště: Praha
9088
603
7592
Každý podle svého
0
2
proud 12.09.2016 11:10 Bydliště: svet
1922
42
793
Poota napsal(a):Každý podle svého
Jj,to jsem neprehlid,jen jsem se domnival,ze je dobry poukazat na to,ze kdyz das susenou do vody,pak omladne,ale je skoda ty latky co do ni pusti,vylejt do zachoda.:-)
0
0
Brbla 12.09.2016 13:41 Bydliště: Kambodza
777
128
825
Takže třeba vodka běžné "hustoty" plně vyhovuje - ta voda, kterou je ředěná nahradí vodu, o kterou přišla ta bylina sušením a tak je to správně.
S timhle bych trosku polemizovala - co jsem nastudovala, tak 40 - 60% alkohol vyhovuje proto, ze nektery latky v bylince jsou rozpustny ve vode a jiny zase v alkoholu. Ale co ja vim, kytickou jsem jeste nebyla, tak doufam, ze to v nekterym dalsim zivote dohonim...
0
2
farkas 12.09.2016 14:13 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
proud napsal(a):kdyz das susenou do vody,pak omladne
Také jsem někde četla, že sušení bylina namočená do vody získá vlastnosti čerstvé.
Nesedí mi to. Podle mě je utržená a usušená kytka mrtvá a nepomůže jí ani svěcená voda. To, co se z ní vyplaví sice má obsah původní rostliny, ale životabudič si představují živější
0
0
Poota 12.09.2016 14:22 Bydliště: Praha
9088
603
7592
Brbla napsal(a):... nektery latky v bylince jsou rozpustny ve vode a jiny zase v alkoholu.
Jasně, jenomže to, co má kytka už rozpuštěné ve vodě, tak se docela ochotně smísí se stoprocentním alkoholem. Pokud se kytka usuší, tak je do toho alkoholu přidat právě vodu, čili ho naředit, aby se do něj dostaly i ty látky rozpustné jenom ve vodě.
0
0
proud 12.09.2016 18:15 Bydliště: svet
1922
42
793
Poota napsal(a):Pokud se kytka usuší, tak je do toho alkoholu přidat právě vodu, čili ho naředit, aby se do něj dostaly i ty látky rozpustné jenom ve vodě.
Otazkou ale zustava jak se ona voda s tou kytkou budou prave chovat za pritomnosti alkoholu,coz se tim namocenim do vody predem,eliminuje.
0
0
proud 12.09.2016 18:19 Bydliště: svet
1922
42
793
farkas napsal(a):Nesedí mi to. Podle mě je utržená a usušená kytka mrtvá a nepomůže jí ani svěcená voda. To, co se z ní vyplaví sice má obsah původní rostliny, ale životabudič si představují živější
Tezko povedet,specialista nejsem,rika se ze susenim zustavaj zachovany vsechny latky(uplne pravda to ale neni),viz treba dvouzubec kde je vyslovne psano,cerstvej. Taky mam radeji cerstvejsi veci,ale pravdou je ze do ted jsem si vystacil jen s par vecma v alkoholu,ze kterejch nejvic uzivam cesnek a musim rict ze klobouk dolu! Jen je potreba hlidat cas,14 minut presne!
0
0
Poota 12.09.2016 21:02 Bydliště: Praha
9088
603
7592
proud napsal(a):...viz treba dvouzubec kde je vyslovne psano,cerstvej.
Perkolát ze sušeného dvouzubce funguje naprosto excelentně!
0
0
proud 12.09.2016 21:14 Bydliště: svet
1922
42
793
Poota napsal(a):Perkolát ze sušeného dvouzubce funguje naprosto excelentně!
Dik za info,koupil jsem susenej,nez jsem se docetl ze ma bejt cerstvej.Aspon jsem nevyhodil prasule:-)