Zajímavé, že si pamatujeme záležitosti před 40-ti lety, ale obvykle nevime, co bylo předevčírem.....
Jiřka 03.10.2018 10:08 Bydliště: Praha
365
7
382
Adam napsal(a):A je to zase tady. V jídelně mého zaměstnavatele využívám takové skromné "švédské stoly", které tu kromě standardního "odměřeného" jídla máme taky a nesu si talíř ke zvážení gramáže a k zaplacení. Za...
Bylo to krásné počtení, souhlasně jsem pokyvovala hlavou
a na talíři zrovna měla kotlety na pravých hříbech s rýžiškou..
0
1
martin11 29.01.2019 09:37 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
martin11 napsal(a):...jsme to co jíme....zde vědecké pojednání...
https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/92677/profesor-ptacek...
Dovolím si upozornit na některé klíčové pasáže toho článku:
,,Geny totiž nejsou dané a my je spouštíme, nebo vypínáme třeba tím, co jíme, jestli pijeme alkohol
nebo se hýbeme. Ptáček tvrdí, že tohle může až za 80 procent nemocí, mluví o spolehlivém zmapování faktorů."
,,Jedním z nich je přitom i chování a uvažování. Třeba to, jak vnímáte stres. Pokud ho přijmete jako výzvu, může být dokonce pozitivní. Ptáček říká, že pozitivní způsob myšlení může v důsledku prodloužit život."
,,V Česku se totiž duševní zdraví podceňuje obecně, a tak je prevence dopadů dlouhodobého stresu prakticky mimo vnímání společnosti. Lidé to berou jako samozřejmost a lékaři nebo soudci to bagatelizují,
přitom je to u nich klíčové. Ptáček zdůrazňuje důležitost prevence, zdravého životního stylu a psychohygieny."
0
3
Adam 02.02.2019 18:11 Bydliště: Praha
5803
563
5846
Ztužené tuky - Rychlá připomínka o jejich škodlivosti
Rostlinné tuky jsou v přírodní formě zdraví prospěšné.
Avšak při zpracování rostlinných tuků do tzv. ztužených tuků většinou dochází k překroucení molekuly tuku (z konfigurace cis do konfigurace trans).
Atomy molekuly zůstávají stejné, ale jejich prostorové rozložení je jiné a molekula (nyní již tzv. transmastná kyselina) pak v lidském metabolizmu funguje jinak a vcelku se jedná o dost negativní účinek.
Míru negativního účinku samozřejmě upravuje individuální metabolizmus, který je v každém z nás trochu odlišný.
Světová zdravotnická organizace (WHO) v květnu 2018 vyzvala světové vlády, aby podstatně omezily obsah trans-mastných kyselin v potravinách, neboť mají celém světě na svědomí asi 500 tisíc předčasných úmrtí ročně.
Různé oleje vyšlehané do pěny, šup s tím do plastových nádobek a pak rychle zchlazené, a říkají tomu máslo... ble
0
2
cocot 05.02.2019 12:28 Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419
84
1304
Na co si dát pozor při vyšetření krve a moči. Škodit může vitamin C i málo vody
Vyšetření krve a moči je standardním lékařským testem, který může odhalit i závažné choroby. Mnozí ovšem vlastně ani pořádně neví, co všechno ovlivňuje výsledky a jak se na odběr připravit.
Článek je zajímavý hlavně tím že vysvětluje, co všechno ovlivňuje výsledky rozboru - takže správné a objektivní výsledky nejspíš nikdy nedostaneme.
Podle mně je to ale naprosto správné - brzo ráno a bez snídaně stejně nejsem ani použitelný ani ve stavu příčetnosti, takže i velice špatné výsledky mi jenom lichotí. Po pravdě řečeno, do optimální formy se dostávám nejlépe až téměř tím vším, co by se před odběrem dělat nemělo
0
1
Adam 06.02.2019 20:28 Bydliště: Praha
5803
563
5846
Adam napsal(a):... Avšak při zpracování rostlinných tuků do tzv. ztužených tuků většinou dochází k překroucení molekuly tuku (z konfigurace cis do konfigurace trans).
Atomy molekuly zůstávají stejné, ale jejich prostorové...
Ministerstvo zemědělství se rozhodlo zveřejnit případy za posledních jedenáct let a ukázat, že zboží z Polska může být zdraví škodlivé, popřípadě je v mnoha případech pouze „ošizené“ a výrobce na obalech deklaruje jiné složení, než potravina ve skutečnosti obsahuje.
0
4
impuls 08.02.2019 23:15
681
12
323
Dnes je to Polsko -a zítra -co si vymyslí naše garnitura ??!!
Zdraví je především NAŠE a toto bychom měli mít nejenom na paměti .Jak můžeme chtít něčeho dosáhnout když nám začnou radit ti co nás mají v kartotéce svých případů a zde začíná náš boj o NAŠE zdraví a tím i dlouhověkost (bez vozíčku aj BERLIČEK).POSTUP VŮDČI DNES PRACUJÍCÍM JE TAKOVÝ ,ŽE SE JIM VYPOČÍTÁ PRODUKTIVITA (CO JAK DLOUHO )budou schopni dělat (do toho jim přidají Pc - karpální a pod nemoci takže výsledkem bude nedožití se požadovaných 67 let (nebude potřeba výplaty důchodů ) .Takže než si to ti nepolepšitelní a nepoučitelní z těchto nově vzniklých Civilizačních NE -MOCÍ ,ale i následných závislostí + OBŽERSTVÍ apod (zdali vůbec ) pak už nebude otázka dlouhověkosti ,ale aby se tito vůbec dožili vyšího věku než 50 let + pak mohou slavit kritickou (NOVĚ) hranici "žití " bude -li se to tak moci nazývat .Proto žijte a nejenom pro DNES .
0
0
martin11 23.09.2019 11:37 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
p.s....kdybych se zítra neozval...tak jsem test nepřežil
...testovat se budu odpoledne...nyní to nejde...
0
0
Ilem 31.10.2019 13:14 Bydliště: Hradec Králové
451
67
523
Dnes sedím v práci a výjimečně mám vše hotovo. Tak jsem se rozhodl, že napíšu o něčem, co jsem tu nenašel (možná přehlédl) a přitom to má na naše zdraví zcela zásadní vliv. Jedná se o tolik diskutované nenasycené mastné kyseliny. Je kolem nich mnoho rozporuplných informací, tak se pokusím, trošku to dát do pořádku. Bude to delší, tak se pohodlně usaďte. Zaměřím se na Ω3 a Ω6, protože Ω9 si tělo umí syntetizovat. Poměr Ω3 a Ω6 je zcela zásadní pro naše zdraví. Tento poměr by měl být 1:3, ale u běžného evropana se pohybuje někde mezi 1:24 - 1:35. Američani dokonce atakují poměr 1:45 a proto je u nich úmrtí na kardiovaskulární choroby na prvním místě. U nás na druhém. Relativně v pořádku ( do 1:10) mají tento poměr pouze Eskymáci a mladí Řekové. Proč, to se dozvíme později.
O co jde? Teď trochu nezáživné teorie, kterou můžete přeskočit. Ω se označuje poslední dvojná vazba mezi uhlíky. Číslo za tímto řeckým písmenkem značí, jak daleko se nachází od koncového methylu. Ten je tam vždy.
Konec chemie a zase čtěte.
Proč je to tak zásadní? Ω3 působí protizánětlivě a Ω6 působí naopak prozánětlivě. Stejně, jako já se nejspíš budete ptát, na co potřebujeme zánět? Zánětem s tělo zbavuje poškozených buněk. Bez zánětu by to nešlo. Pokud ale není dostatek Ω3, dochází k chronickému zánětu. A to se týká kterýchkoli buněk v celém organizmu.
K vysvětlení si vyberu již zmíněný kardiovaskulární systém, protože tam se to dobře vysvětluje. Obal každé tělní buňky je tvořen převážně právě z těchto mastných kyselin. Buněčný obal je tam od toho, aby do buňky propustil to, co tam propustít má a ven zase to, co má jít ven. Pokud je málo Ω3, buněčný obal propustí dovnitř i to, co tam nepatří. Dochází ke zmíněnému zánětu. A teď, jaký to má vliv na kardiovaskulární systém. Pokud jsou buňky, kterými je tvořena stěna tepen/žil v zánětu, stěna se zeslabuje a hrozí její perforace. (Svou roli v tom hrají ještě cukry, ale to už bych zašel příliš daleko.) Naštěstí, náš organizmus na to má obranu. Ano, je to ten zlý a obávaný cholesterol. Funguje jako lepidlo, které zalepí poškozenou stěnu, podobně, jako když dáte flastr na píchlou duši, jenomže zevnitř a v tom je ten problém. Když je tam těch flastrů moc, stává se céva neprůchodnou. Pokud se to stane někde v těle, nic zásadního se neděje. Pokud se to stane na srdci, je to onen známý infarkt a pokud se to stane v mozku, nazývá se to mrtvice. Lékaři na to mají jediný lék. Snižují obsah cholestrolu, čímž blokují obranu organizmu proti perforaci žil. Takovou prasklou žilku snadno poznáte třeba v očích. Někomu teče často krev z nosu. Když se to však stane v mozku, vyteklá krev drtí mozkové buňky, které pak odumírají a přestože to vzniklo jinak, opět se to nazývá mrtvice.
Co s tím? všichni vědí, že bohatým zdrojem Ω3 je rybí tuk. Jako kluk pamatuji, jak jsem to musel jíst a jak to bylo hnusné. Ale ouha společně s rybím tukem se do těla dostává spousta těžkých kovů (zmínění eskymáci), díky znečištění oceánů. Vědci záhy vymysleli řešení. Začali rybí olej rafinovat (čistit). Super, těžké kovy už tam nebyly, jenomže to přestalo fungovat. I přes masívní dávky rafinovaného rybího oleje se poměr Ω3 a Ω6 příliš nezlepšoval. Takže nyní můžete koupit na trhu mnoho nefunkčních produktů, protože investované peníze se musí vrátit.
Teď si vysvětlíme, proč to nefunguje. Ω3 se vstřebává v části tlustého střeva, která se nazývá vzestupný tračník. Problém je v tom, že Ω3 velmi snadno oxiduje. Díky rafinaci byly z rybího oleje odstraněny i přirozené antioxidanty, které zabraňují tomu, aby Ω3 zoxidovala dřív, než se dostane na místo určení. Začal se tedy hledat jiný zdroj Ω3. Našel se v některých rostlinách. Například olivy (ano, zmínění Řekové). Super, ono to funguje, ale jen na mladých lidech. Proč sakra?
Pokud vím, existují 4 druhy Ω3 mastných kyselin ALA ( kyselina alfalinoleová), EPA (kyselina eikosapentaenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a tu čtvrtou si nepamatuji a ani se moc nevyskytuje. Pro správnou funkci našich buněk potřebujeme EPA a DHA. Mladý organizmus si umí EPA, nebo DHA dle potřeby vyrobit z ALA. S věkem tuto schopnost ztrácí, a chlapi ještě rychleji, než ženy. Takže pokud má mladý člověk dostatek ALA, může mít v pořádku i EPA DHA. ALA se vyskytuje právě v některých rostlinách. Starší lidé jsou odkázáni pouze na vnější zdroje EPA a DHA. A ty ještě musí mít dostatek antioxidantů. Obvykle jsou to polyfenoly, které, jako jedny z mála dokáží Ω3 dopravit až do vzestupného tračníku.
Ještě by se slušelo zde doplnit, že bohatým zdrojem Ω6 jsou přepalované rostlinné tuky.
Samozřejmě vím, která firma dělá tu správnou, vstřebatelnou Ω3, ale asi je nepřípustné zde dělat někomu reklamu. Takže jsem vás pouze navedl, jak se v té změti informací zorientovat. Zbytek je na každém jednotlivci.
2
5
martin11 31.10.2019 13:31 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
....následuje dotaz...šrůta, nebo šrůcha zelná....jak je na tom s těmi "omegami" neumím napsat...dííík martin
p.s.popř. ostatní rostliny/ořech vlašák, paraořechy/ a jiné???
0
0
Ilem 31.10.2019 14:01 Bydliště: Hradec Králové
451
67
523
martin11 napsal(a):....následuje dotaz...šrůta, nebo šrůcha zelná....jak je na tom s těmi "omegami" neumím napsat...dííík martin
p.s.popř. ostatní rostliny/ořech vlašák, paraořechy/ a jiné???
Martine nevím. Co jsem věděl jsem sem dal. Pro mě jsou to celkem nové informace a ještě se necítím jako odborník na omegy. Stejně jako ty, bych to musel vygůglit. Jen obecně, pokud vím, tak pokud nějaké rostliny nějakou Ω3 obsahují, tak je to ALA. Což v našem věku je již nezajímavé Snad některé mořské řasy by měly obsahovat EPA a DHA. Ale je tam stejný problém s těžkými kovy, jako u ryb.
0
2
Ilem 31.10.2019 14:52 Bydliště: Hradec Králové
451
67
523
Ještě něco, proč to sem vlastně píšu? Dlouho jsem bojoval s vysokým tlakem. Nechtěl jsem brát prášky. Ale přírodní prostředky nefungovaly tak, jak bych si představoval. Tak jsem se začal zajímat víc. Problém je v tom, že všechno, kromě Ω3 řeší důsledek. Pouze Ω3 řeší příčinu.
0
2
Ilem 31.10.2019 14:56 Bydliště: Hradec Králové
451
67
523
Ještě jedna informace tu ohledně Ω3 nezazněla. Minimální terapeuticky účinná dávka pro 70 kg člověka je 5 g denně. Méně nemá smysl. Proč, to nevím.
01.11.2019 10:17 Editace moderátorem.
0
1
charlien 01.11.2019 08:53 Bydliště: Revúca
1
0
0
Ilem napsal(a):Dnes sedím v práci a výjimečně mám vše hotovo. Tak jsem se rozhodl, že napíšu o něčem, co jsem tu nenašel (možná přehlédl) a přitom to má na naše zdraví zcela zásadní vliv. Jedná se o tolik diskutované nenasycené...
Super článok,môžeš dať sem výrobok Q3 ktorý stojí za to si kúpiť? Nemám šance sa v tom zorientovať
0
0
Ilem 01.11.2019 10:06 Bydliště: Hradec Králové
451
67
523
charlien napsal(a):Super článok,môžeš dať sem výrobok Q3 ktorý stojí za to si kúpiť? Nemám šance sa v tom zorientovať
To je otázka spíš na Adama. Všiml jsem si, že odkazy, které zavání reklamou maže.