Hlavní přehled   |   Info a nápověda Přihlásit   |   Registrovat
 
 
 
 
 
Omyly zdravého stravování     (str. 4 z 7)
Sekce: Zdraví a příroda - Různé
   |   Rolovat dolů
Ovoce a zelenina na pultech obchodů musí mít podle příslušných směrnic EU náležitou velikost, tvar, barvu a dokonalou slupku. Co se ale skrývá uvnitř?  Str.: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

Poslední příspěvek z předchozí strany:
farkas  Jíst, či nejíst maso?
Rozdíl mezi vegetariánem a veganem tkví v tom že vegetarián nejí maso zvířat z převážně etických ...

Adam   
28.11.2016 20:48
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
  farkas napsal(a):    ... Najednou je všeho moc, ... nemilosrdně postrkuje tráveninu dál ... ... do tenkého střeva odcházejí neúplně zpracované živiny. Rozklad živin sice pokračuje ve střevech, ale nezdravým a nežádoucím způsobem.

Líbí se mi Tvůj odborně pracný přístup. Detaily Tvého pojednání nebudu nijak rozhrabovat, ale musím zmínit něco k tomu nejpodstatnějšímu...

Není mi známo, že by tenké střevo v jakémkoliv ohledu zvládalo hůř zpracování nebo vstřebávání živin oproti dvanáctníku (duodenu). Dokonce naopak, to právě dvanáctník není až tolik určen pro vstřebávání látek. Jeho funkce je určena primárně pro úpravu a promíchání tráveniny (se žlučí, s produkty pankreatu a s vlastním sekretem dvanáctníku), aby pak hlavní proces vstřebávání probíhal v tenkém střevě. Dvanáctník dovede dobře vstřebávat jen některé jednoduché látky (například železo).

Nezdravé způsoby rozkladu tráveniny vznikají především nevyváženým množstvím jednotlivých složek potravy, tedy například tím, když střeva obdrží masové složky potravy příliš velké množství.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
28.11.2016 21:02
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
  farkas napsal(a):    Natrávené maso postupuje ze žaludku do duodena, kde kyselou hmotu zneutralizují šťávy slinivky břišní obsahující např. enzmy trypsin, karboxylpolypeptidázu, lipázu a další složky, které bílkoviny rozštěpí na kompletní sortiment ami

V případě dvanácterníku píši o procesech trávení a štěpení, nikoliv o vstřebávání živin. Nebo snad po sobě neumím číst?
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

proud    Schval. r.
28.11.2016 21:52
Bydliště: svet
1922 42 793 
Myslim si ze k nejvetsim omylum zdravyho stravovani patri to,co se s cim ji......na to je nase ceska kuchyne bohuzel celkem expert,nejen ze v ni je prilis masa,kteryho i kdyz je nezbytny(dlouhy retezce omegy) staci 100 gramu tejdne,rad pisu radeji 100 az 200 ,takze nase prababicky a babicky s masem jen v nedeli varily spravne co do mnozstvi,ale co je horsi,maso se dlabe s testovinama(knedliky,chleba) a to je generalne spatne pro traveni,s takovou prilohou se netravi,ale "vyhniva", k masu patri jednoznacne "zeleny" samotny.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
28.11.2016 22:23
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
  farkas napsal(a):    V případě dvanácterníku píši o procesech trávení a štěpení, nikoliv o vstřebávání živin. Nebo snad po sobě neumím číst?

Dobře, ale pak tedy stejně nechápu, co je špatného na pokračování (jakýchkoli) trávicích procesů již ne v dvanáctníku, ale v tenkém střevě. To tenké střevo je na to stavěné a je jeho smyslem, aby se v něm potrava postupně rozkládala a přeměňovala. Dvanáctník udělá jen prvotní namíchání, ale rozkladné procesy trvají delší dobu a pěkně se to má převalovat a transformovat právě v tenkém střevě. V podstatě v něm (za normálních okolností) vyloženě nějaký nezdravý proces neexistuje. Nezdravá může být pouze bilance (množství) látek, které se tam musí zpracovat (a na které přidané enzymy třeba nemusí ve svém množství stačit atp.)

Určitě po sobě umíš dobře číst, ale já zkrátka poměrně marně hledám ve Tvém pojednání reálně použitelné body pro úvahy, zda jíst nebo nejíst maso.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
29.11.2016 03:01
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
  farkas napsal(a):    Najednou je všeho moc, žaludeční peristaltaltika nemilosrdně postrkuje tráveninu dál a tak se stane, že do tenkého střeva odcházejí neúplně zpracované živiny. Rozklad živin sice pokračuje ve střevech, ale nezdravým a nežádoucím

Optimální stav je ten, že do jejuna a následných částí tenkého střeva odchází z duodena trávenina připravená ke vstřebávání cukrů, tuků a aminokyselin prostřednictvím nespočetných klků do krevního a do mízního systému.
V opačném případě platí poslední věta.
Funkce tenkého střeva s výjimkou duodena není sekreční, ale vstřebávací.
Za předpokladu platnosti první věty citace ale nastupují bakterie hnilobné a to je špatně.
Bez vyvážených bakteriologických procesů se proces trávení sice neobejde, ale to platí především pro oblast tlustého střeva. Kdyby byly bakterie potřebné ve střevě tenkém, neměl by člověk apendix až tam, kde tenké střevo končí.
Rozhodnutí, zda jíst, či nejíst maso, je ryze individuální.
Účelem článku je prokázat fakt, že lidský organismus je na zpracovaní masa nastavený stejně dobře jako v dobách, kdy po celé týdny po úspěšném lovu lidé nic jiného, než maso nejedli. Maximálně přežvýkali nějakou tu bylinu na pročištění,
Současně ve svém zjednodušeném podání prokazuji, že procesy trávení bílkovin veškeré přílohy na bázi polysacharidů nevhodně a nebezpečně komplikují.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Adam   
29.11.2016 08:12
Bydliště: Praha
5815 563 5854 
Asi jsem čekal, že v pojednání Jíst, či nejíst maso? uvedeš nějaké stěžejní důvody, proč ho skutečně (alespoň občas) jíst, nebo třeba proč ho nejíst. Ale k tomu se ještě časem dostanu, protože ona to zas až tak "individuální" věc není...

Bohužel se dneska tu a tam vyskytuje jakási vrcholová forma tohoto veg-x sportu a děje se to, že někteří rodiče pod závojem "morálky" zcela odpírají maso svým dětem, čímž jim dost podsekávají zdravý vývoj a tím i celkové zdraví, které dostávají (nebo by měly dostat) do života.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
29.11.2016 09:30
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Pokud rodiče dětem kromě masa neodepírají mléko a vejce, jejich vývoj v žádném případě neohrožují.
Většinou jsem ale svědkem situací, kdy rodiče maso svým malým dětem nutí a děti se tomu nátlaku instinktivně brání. To je druhý extrém.
Moje dcera nevzala maso do pusy s výjimkou občasného kousku přírodního kuřecího do svých osmi let a ve školní jídelně maso nechávala na talíři ještě mnohem déle.
Uzené domácí maso poprvé ochutnala cca v 18. letech a buřty nejí dodnes.
Připadala jsem si jako krkavčí matka, když vyžadovala a dostávala několik let za sebou denně k večeři suchý chleba. Ale byla to její volba a tu jsem u ní od malička respektovala.
Na druhou stranu ze spíže mizel lecitin a nestíhala jsem kupovat čerstvou zeleninu.
Díky této zkušenosti jsem došla k názoru, že dítě na rozdíl od dospělých moc dobře ví, co jeho tělíčko potřebuje.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

proud    Schval. r.
29.11.2016 09:52
Bydliště: svet
1922 42 793 
  farkas napsal(a):    Pokud rodiče dětem kromě masa neodepírají mléko a vejce, jejich vývoj v žádném případě neohrožují. Většinou jsem ale svědkem situací, kdy rodiče maso svým malým dětem nutí a děti se tomu nátlaku instinktivně brání. To je

Mozna to chtelo zkusit dobrej prirodni stejk na grilu,nejlip z divociny ,to je totiz maso,kupovana uzenina maso NENI!!! Ale dobres udelala,decko vi nejlip co a kdy potrebuje,jeste umi poslouchat svy telo.Kamarada kluk maso taky nechtel,ale zas ujizdel na susenkach,zato dcerka se po mase mohla utlouct! Jak to maji ted nevim.Domaci dobre delana uzenina uz je alespon pochutina,ale neradno to s ni prehanet. Radeji se uzenine vyhejbam uplne s jedinym pardonem,peceni burtu,jednou,dvakrat v roce,kde to neni az tak o tech burtech :-)
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
29.11.2016 10:10
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
  proud napsal(a):    Mozna to chtelo zkusit dobrej prirodni stejk na grilu,nejlip z divociny

Vís, proude, ono je to tak, že smrtící smyčka se stahuje vždycky v kruhu.
Přesně tohle jsem si uvědomila, když jsem letos koncem léta za šera brzdila auto na silnici před desítkami srnek pohybujících se mezi dvěma lány dozrávající GMO kukuřice.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

proud    Schval. r.
29.11.2016 10:36
Bydliště: svet
1922 42 793 
  farkas napsal(a):    Vís, proude, ono je to tak, že smrtící smyčka se stahuje vždycky v kruhu. Přesně tohle jsem si uvědomila, když jsem letos koncem léta za šera brzdila auto na silnici před desítkami srnek pohybujících se mezi dvěma lány dozrávající

Tolik GMO u nas jeste neni co vim,jen neco pokusnyho,pokud se zase nelhalo cemuz bych se zas az tak uz nedivil. Navic chybej studie,nebo jsem se k zadny zatim nedostal,jak je to s GMO a masem zvirete ktery ho zere,tak nemuzu bejt moc "chytrej".Porad vychazim z toho ze divocina je porad zdravejsi nez to co ve velkym vykrmujeme.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
29.11.2016 13:23
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
GMO jede u nás ve velkém. Majitelům to pouze oznámí a tečka.
Věškerá hmota končí jako biopalivo. Na GMO tu máme vlákno, tam to všechno je.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
07.12.2016 17:20
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Chléb Šumava.
Výstižný, leč vulgární komentář se mi nepodařilo oříznout
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

proud    Schval. r.
07.12.2016 17:32
Bydliště: svet
1922 42 793 
  farkas napsal(a):    Chléb Šumava. Výstižný, leč vulgární komentář se mi nepodařilo oříznout

No dobrou chut,akorat bych to nenazejval chlebem,ten je jen jeden jedinej,vyrobenej z "domaciho" zitnyho kvasu,podle puvodnich receptur minimalne se lisicich !!! Cokoliv ostatniho NENI ! chleb! Spis jde o ruzny "veky",to se mi zda prihodnejsi pojmenovani.Nicmene je to pekna ukazka nasi pitomosti,jak pekne prebirame bez zamysleni se ruzny hovadiny,i "jedovaty".
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
07.12.2016 18:13
Bydliště: Praha
9088 603 7592 
Oříznout obrázek umí i prostý prohlížeč, v Linuxu třeba Gvenwiev.
Úpravy>Oříznout>myší posunout okraj rámečku>Ctrl+S
 
Přílohy jsou dostupné pouze pro přihlášené uživatele     |     Přihlásit     |     Registrovat 
 


(Dostupné jen pro přihlášené uživatele) 
 
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Had   
09.12.2016 12:32
Bydliště: Tam kde hřmí stihačky
1310 87 1385 
Někdy se neumí, protože se nechce . A někdy to je i jediná obrana .
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

Poota   
09.12.2016 13:36
Bydliště: Praha
9088 603 7592 
  Had napsal(a):    Někdy se neumí, protože se nechce . A někdy to je i jediná obrana .

Nesouvisí to sice se stravováním, ale člověk zpravidla u druhých předpokládá reakce, které jsou vlastní právě jemu, takže právě tímhle prozrazuje sám sebe
U farkas to lenost zcela jistě není a obranu řeší zásadně útokem
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
09.12.2016 13:42
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Tak nevím, jak se těm Vašim polemikám postavím.
Ono je i v praxi jednodušší hovno okecat, než se s ním pracně ořezávat
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

proud    Schval. r.
09.12.2016 17:00
Bydliště: svet
1922 42 793 
  farkas napsal(a):    Tak nevím, jak se těm Vašim polemikám postavím. Ono je i v praxi jednodušší hovno okecat, než se s ním pracně ořezávat

Nic si z toho nedelej,ten neorezanej je stejne lepsi
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

martin11    Schval. r.
24.02.2017 19:09
Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832 109 3636 
toto info je ode mne jako "dobročinnost"




HOVĚZÍ MASO
Pořádný steak, ale i kvalitní gulášek vás může zachránit od řídnutí vlasů.
Hovězí totiž obsahuje železo a právě to v poslední době běžné populaci
chybí, dámy, chcete mít stále krásné a husté vlasy? Podávejte k večeři
kravičku. Ocení to i pánové.



KNEDLÍKY
Možná vás překvapí, že shodnou kalorickou hodnotu s knedlíky má stejné
množství vařených těstovin. Navíc v knedlících je řada zdravých surovin -
například droždí, které obsahuje vitaminy skupiny B, mléko zase vápník a
bílkoviny. Pokud si knedlíky dáváte jen občas a v rozumných porcích,
rozhodně svému zdraví neuškodíte.



KÁVA
Kafaři mají další důvod, proč neskoncovat se svým zlozvykem. Nedávná finská
studie, které se zúčastnilo 1400 dlouhodobých pijáků kávy, odhalila, že
lidé, kteří pijí tři až pět šálků denně, ve svých čtyřiceti až
padesátiletech snižují své šance na propuknutí Alzheimerovy choroby až o 65
% v porovnání s těmi, kdo pijí méně než dva šálky.
Vědci věří, že za ochrannými účinky kávy stojí kofein a velké množství
antioxidantů, které káva obsahuje.



TLAČENKA
Samozřejmě, že je tlačenka pro zdraví blahodárná. Hlavně domácí, poctivá.
Obsahuje totiž želatinu a ta je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu.
Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především
pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Systém je
prostý: to, co se vyvaří z prasečích kloubů, kostí i kůže, se pozitivně
p odepíše do našeho organismu. A máte snad dojem, že prase vypadá nezdravě?
Kolagenu se někdy též říká >elixír mládí<. Na něm totiž mimo jiné zá ;
leží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je t ak&eacu te; ve
sklivci a v bělmě oka.



VÍNO
Není žádnou novinkou, že pravidelná konzumace vína snižuje riziko srdečních
onemocnění, prospívá krevnímu oběhu a působí proti rakovinným onemocněním.


- Funguje i proti stresu! Kromě toho pití tohoto moku odbourává stres, čímž
vám napomáhá k duševní i tělesné pohodě.
- Víno kromě alkoholu obsahuje flavonoidy, což jsou látky, které působí jako
antioxidanty a pomáhají tělu odbourávat cholesterol.
- Alkohol navíc zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu a působí proti
shlukování krevních destiček, takže vás chrání proti ucpání tepen.
- Více než 400 vědeckých studií z celého světa dokazuje, že lidé, kteří
dlouhodobě umírněně pijí víno, bývají zdravější než zapřisáhlí abstinenti.
- Důkazem jsou například Francouzi, kteří mají hodně nízkou úmrtnost na
srdeční a cévní onemocnění. Za jeden z důvodů se považuje každodenní pití
vína při jídle.
- Říká se, že červené víno je na srdce, ale není to pravda. I bílé je
prospěšné.
- Ale pozor, bílé víno má jistou přednost: pomáhá udržovat zdravé plíce.
Popíjet by ho měli hlavně kuřáci, protože mírně snižuje negativní vliv
kouření na plíce.



PIVO
Samozřejmě, že je také prospěšné. Ale pochopitelně v omezené míře. Vypít
denně deset piv je hloupost. Motáte se, přiberete a ještě je to nezdravé.
- Pivo má 92 % vody, tudíž nám vydatně napomáhá k dodržování pitného režimu.
- Je zdrojem vitaminu skupiny B. Je jich hned několik a mají vliv na naši
pokožku.
Zlepšují její pružnost. A lékaři občas pivo doporučují jako součást léčby
při ekzému, akné a lupence.
- Je protistresové. Věděli jste např., že chmel patří do čeledi konopovitých
rostlin? Tedy jako marihuana.
- Proti infarktu! Roztahuje cévy a snižuje hladinu cholesterolu. Vědci
prokázali, že nejmenšímu riziku infarktu jsou vystaveni muži, kteří vypijí
1 - 2 piva denně.
- Zažene Alzheimera. Je totiž bohaté na vitamín B2 a křemík.
- Pivo ničí špeky. Při odbourávání alkoholu v našem těle vznikají volné
radikály, které se podílejí na rozkládání tuku. Zacvičte si, dejte si pivo a
proces spalování může frčet. Pivo po výkonu je vážně dobré.
- Alkohol a další látky zpomalují uvolňování vápníku z kostí. Je to dobré i
pro ženy, které se potýkají s problémy menopauzy. Občasná sklenice piva
pomůže i v boji s osteoporózou.
- A je dobré i proti chřipce. Což je poslední objev japonských vědců. Chmel
totiž obsahuje humulon, což je látka, která má protizánětlivé účinky a
chrání tělo před viry, které napadají plíce a působí dýchací potíže.




Tak ahoj.
Jdu si otevřít lahvinku vína, pak si dám půl kila tlačenky a nakonec to
zapiji pivem - musím něco udělat pro své zdraví!





 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

farkas   
20.04.2017 06:42
Bydliště: Střední Čechy
2929 344 3995 
Biomatky
 
V posledním desetiletí lze ve veřejných prostorech velkých měst potkávat značné množství mladých žen s vlasy svázanými do jednoduchého uzlu, s obličeji beze stop make-upu, v dlouhých sukních a outdorových botách. Jejich jednoznačným poznávacím znamením je ale látkový uzel na břiše a v něm malé dítě.
V malých městech a na vesnicích je tento fenomén vzácný, případně neexistující.
Biomatky obdivuji z toho důvodu, že mají odvahu rodit doma, že dokáží naplno využít schopnosti svých ženských těl a kojit svoje první dítě v průběhu celého dalšího těhotenství a pak kojit batole i novorozence současně. V té době asi jejich vycházky s dětmi v uzlech končí, protože žádnou biomatku se dvěma uzly na těle jsem ještě nepotkala.
Vlastně se na to jedné biomatky kterou znám, a která už se prokojla druhým šestinedělím, musím zeptat. A také na to, jestli denně vyvařuje v mýdlových vločkách látkové pleny, dokonale je máchá poctivě je žehlí.
Bioamateřství mi docela vrtá hlavou od doby, kdy mi známá biomatka líčila čím krmí sebe, a svoji rodinu. Vločky, celozrna, zelenina, zelenina, zelenina - ze supermarketu - pochopitelně a žádný cukr
Moje snahy, vysvětlit jí zdravotní rizika, která konzumace běžně dostupné zeleniny
obnáší, tahle biomatka rázně utnula větou: "Já vím, ale nekaž mi iluze".
A tak si říkám, jestli fenomén biomatek není jen obyčejná móda plná prázdných gest.
 
Zvláštní ocenění za úsilí nebo přínosPozitivní ohlasy Označit příspěvek Zarážka - Až sem mám přečtenoCitovat a odpovědět

  Str.: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

Psát příspěvky můžete po přihlášení

 
Omforum.cz   |   Nápověda   |   Pravidla fóra   |   Podpořte chod fóra   |   Vytvořil: 2015-2024 Adam Benda
 
 
CC BY-NC-ND 3.0 CZ
Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License