cocot 31.01.2019 10:41 Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419
84
1304
Posledním výkřikem kulinářské "módy" je u nás TABASCO Chipolte BBQ STY
Dostal jsem to jako dárek od Martina, budoucího zeťě s tím, abych si to odzkoušel:)))
Máme doma i to jen červené Tabasco, ale i verzi MILD.
Vrhnul jsme se ochutnávání a jsem nadšen!
Chuť je skutečně velmi dobrá a BBQ je tam dobře cítit spolu s jemnou pálivostí chilli papriček. proto jsem si udělal testík s tím, že jsem to použil nakapáním na každé sousto na opečenou sekanou, Bockwurst a párky.
NELITUJI a nepoužívám hořčici, protože mi to velmi zachutnalo!
Zkuste si to, je to zdravé, dobré a bez chemie!!!
Výroba TABASCA trvá kolem 12 měsíců fermentací papřiček a soli.
Viděl jsem film na toto téma na mém oblíbeném pořadu PAPRIKA, který je určen nám starým PAPRIKŮM:)))
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
0
0
Jiřka 31.01.2019 19:00 Bydliště: Praha
365
7
382
martin11 napsal(a):+1
...když jsme u toho vaření, tak na mišelínskou hvězdu byla Magdaléna Rettigová...kdysi jsem měl její kuchařku, vydanou 18??...krásná kniha s rytinami místo fotek...úžasné....
a na úvod proslov. No pominu to...
PANÍ MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ;
Když už tady byla zmínka o paní Magdaleně Dobromile Rettigové roz. Artmannové, tak si o ní i něco můžeme přečíst..
NARODILA SE PRÁVĚ DNES *31.1.1785 ve Všeradicích (okr. Beroun) jako Magdalena Artmannová. Jako dítě se s rodiči přestěhovala do Statenic, odtud sahají její první dětské vzpomínky. Její tatínek František Artmann, vrchnostenský úředník, tam dostal práci jako správce statenického zámku hraběte Šporka. Statenice byly malá vesnička, nebyla tady ani škola a tak malou Magdalenu učila její matka doma. Psala, počítala a četla už v pěti letech. „Kdo nezahálí, umí,“ říkávala její matka, která dceru učila především německy a teprve v deseti letech ji poslala do školy. Magdalena moc radostné dětství neměla.
Magdalena však poslušně plnila matčiny příkazy a později jí byla vděčná za to, že ji naučila píli a pracovitosti. Její, už tak ne příliš šťastné dětství, poznamenalo úmrtí otce a smrt sourozenců. Malá Magdalena se pak s matkou nejprve odstěhovala do Plzně, později se přesunuly k tetě do Prahy, kde se musela starat o domácnost a pomáhat matce vydělávat na živobytí. Život s matkou byl nelehký. Do svých osmnácti let žila Magdalena v německojazyčném prostředí a prakticky neuměla česky.
Snad řízením osudu se seznámila s českým buditelem a spisovatelem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem, který se stal později jejím manželem. Zastával jako právník funkci radního v několika městech, zejména ve východních Čechách. Za podpory a vlivu manžela a přátel se rozhodla psát i česky. Publikovala svoji tvorbu nejprve v časopisech, později vydala několik povídkových knih určených především dívkám. Byla výbornou vypravěčkou a často je považována za zakladatelku české červené knihovny. Navzdory tomu, že její tvorba nedosahovala vysokých uměleckých kvalit, publikovala dál a šířila národní vědomí a osvětu v ženském měšťanském prostředí. Především díky své Domácí kuchařce, vydané poprvé roku 1826, rozšířila znalectví české kuchyně o sbírku kuchařských receptů, současně přispěla i k rozšíření českého jazyka v měšťanském a lidovém prostředí.
Na počest naší velikánky se každoročně konají Gastronomické slavnosti. Ty letošní, v pořadí sedmé, proběhnou v termínu 14. až 19. května 2019 v Litomyšli a ústředním tématem jsou Pečité a sedliny, tedy pečená masa na různé způsoby a sulc a rosoly.
0
2
Samotný příspěvek lze zobrazit pomocí adresy: (Velmi spolehlivé a lze se pak spolehlivě dostat k příspěvku do příslušného tematického vlákna)
Otevřít příslušné tematické vlákno a narolovat na tento příspěvek lze pomocí adresy: (Ve výjimečných případech může fungovat s problémy)
Otevřít příslušné tematické vlákno na začátku lze pomocí adresy:
cocot 23.02.2019 21:23 Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419
84
1304
Doufám, že neurazím žádného kuchaře knihou GULÁŠŮ :)))
cocot 24.02.2019 10:15 Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419
84
1304
Citrusová kůra je plná pesticidů! Zbavte se jich rychle a jednoduše
Skutečnost je taková, že citrony, nebo pomeranče namočíme do teplé vody s octem a i když je tam necháme X minut, tak je mechanicky kartáčkem vydrbu!
MOC se mi líbí ke konci článku poznámka na téma - kupte si BIO kvalitu, ale ani tam nemáte jistotu, že je to skutečně BIO :)))
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
0
1
cocot 06.03.2019 09:49 Bydliště: Muslimice - North Bohemia
1419
84
1304
Hobžovy sendviče, ty mi chutnaj nejvíce
Pane Hobžo,
radost, kterou jste způsobil zasláním vašich brambůrků bychom chtěli nějak kompenzovat naším nápadem, o kterém nevím, že by v naší zemi existoval.
Proto jsme inspirování mým pracovním pobytem v Anglii a Irsku zúročili nápadem vyroby sendvičů s použitím vašich výborných brambůrků a i ti nepřátelé sůl a ocet tady asi HONDĚ změknou:)
Tady je recept, jde kombinovat spoutu možností, ale základem všeho je, použití jakéhokoliv druhu vašich brambůrků.
Na topinkovači, opeču dvě topinky, které kupuji v SRN, tedy nasucho, aby taky křupaly.
Na každou položím plátek sýra ve tvaru čtverce, aby byla zachována velikost a topinka nezvhla!
Na sýr položím plátek šunky, nebo salámu, prostě nápadu se meze nekladou.
Potom lžicí naberu HOT kečup, nebo majonézu, a to rozmažu na salámu ve vrstvě, na kterou se budou lepit právě vaše brambůrky.
Ty trochu nadrtím brambůrky nahrubo a celou topinku na kečup, nebo majonézu, nebo kombinaci 2 díly majo a 1 díl kečupu na to nasypu, ve vrtstvě podle svého gusta.
Druh brambůrků si může určit každý sám, ale ty s octem a solí do toho VELMI dobře zapadaj!
Nahoru přiložím Iceberg - ledový salát a snažím se zachovat velikost sendviče.
Navrch lze při domácím použití nakapat BALSAMICO MODENA CREME, což jen zvyšuje chuťovou úroveň:)
Potom buď celou záležitost přiklopím opět šunkou a sýrem a potom topinkou, nebo již nic nepřidávám a sním to.
Dobrou chuť!
Chutná to VELMI dobře a je to i dost syté, takže po dvou sendvičích je skutečně pocit plnosti:)
Opakuji, že možnost kombinací je nepřeberná, ale vaše brambůrky jsou toho základem!!!
V cizině si ještě lidi k tomu dávají do pusy brambůrky, nebo chipsy, ale tady je to jasné!
Je možnost to dělat čerstvé a hned konzumovat, nebo použitím veky, nebo oválného dalamánku, popř. malé bagety lze toto jídlo udělat taky.
martin11 28.11.2020 20:09 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
...tak, co jste dnes měli k obědu...napište ať my, co sedíme doma máme nějaký "krajový" nápad....pište jen speciality a nenáročné cenově i surovinami...lidová kuchařka..
...my dnes...langoše...pokud je někdo děláte, napište recept...mají tu výhodu, že se dají na slano i sladko....dík martin11
p.s. doslechl jsem se, že vyšla"Trempská kuchařka" už ji sháním...
0
0
martin11 28.11.2020 20:14 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
martin11 napsal(a):...tak, co jste dnes měli k obědu...napište ať my, co sedíme doma máme nějaký "krajový" nápad....pište jen speciality a nenáročné cenově i surovinami...lidová kuchařka..
...my dnes...langoše...pokud...
kuchařka pro trempy, samotáře i ty což mají jako hobby si něco ...z rozmaru uvařit
martin11 napsal(a):kuchařka pro trempy, samotáře i ty což mají jako hobby si něco ...z rozmaru uvařit
https://www.databazeknih.cz/knihy/prvni-trampska-kucharka-10...