martin11 napsal(a):...vícekráte pro vodu nejel...tolik dusičnanů ve vodě, že by se s tím dalo dláždit....a pak se řekné "posvátná studánka"....
Když někde píšu "pramenitá", tak mám na mysli tu vodu, která se vytváří v podzemí stále jako "nová". Je to voda tzv. "hladová" a považuje se za nejagresivnější rozpouštědlo. Ta stoupá k povrchu přes nějaké vrstvy, ze kterých si bere různé nerosty, čímž vzniká voda více či méně "minerální".
Ta je dokonale čistá a taky naprosto zdravá.
Ovšem -
pokud není u povrchu dokonale zajištěná proti pronikání prosáklé dešťové vody, tak se do ní dostávají i rozpuštěné látky třeba z okolních luk nebo polí.
Prakticky stejný problém se řeší i studní, které jsou kvůli tomu kolem horních skruží těsněné mastným jílem a povrch směrem k ústí studně má stoupat.
0
0
Pafixa 21.11.2017 19:06 Bydliště: Masada
2313
134
2182
Strava, voda, pohyb.
To je klíč k dobrému zdraví a dlouhověkosti. S tím budete všichni souhlasit, každý si ale musí to své optimální naplnění najít a vyzkoušet sám.
Já se stravuji střídmě, ale pestře. Měl jsem letos operaci žlučníku, tak jsem měl hodně tvrdou dietu, ale objevil jsem, že lze vybírat a kombinovat. Teď bez žlučníku se mi stav vrátil, jsem na tom dobře jako před operací, ale přesto jsem si udělal výrazné změny jídelníčku.
Voda, té piji hodně. Obyčejnou kohoutkovou, kterou nechávám "nadechnout" (odstát aby vyprchali bublinky). Mám na to karafu pod kterou vkládám obrazec s "Modlitbou k vodě". Chutná mi a doplňuji to popíjením živé vody - denně skleničku.
Pohyb je kapitola sama pro sebe. Já jsem kdysi cvičil jógu a následně přešel na tai-chi. Jsou to ucelené systémy a pracuje se tam s energiemi (prána, čchi) - to mi přijde zásadní, tedy cvičit energii svého těla, nikoli svaly. Zavrhuji fitness - pro má cvičení potřebuji jen 2m², klidné čisté prostředí, lépe venku než uvnitř, ale obojí je možné. A v těch orientálních cvičeních je to i s cvičením ducha, mysli a relaxacemi, meditacemi. Bez této složky tělocvik není kompletním systémem. Tak to vidím já, nikomu nevnucuji, každý jsme jiný a vyhovuje každému něco jiného. Je třeba poslechnout své tělo, ono si řekne co potřebuje a co mu dělá dobře.
0
6
Apas 21.11.2017 19:48 Bydliště: Sev. Morava
451
75
723
Jdeš na to dobře - strava + cvičení přesně na svoje tělo
A jak jsi vyřešil důvod operace žlučníku? Myslím tu psychickou příčinu, která způsobila problémy právě se žlučníkem?
0
0
Pafixa 22.11.2017 08:56 Bydliště: Masada
2313
134
2182
Apas napsal(a):Jdeš na to dobře - strava + cvičení přesně na svoje tělo
A jak jsi vyřešil důvod operace žlučníku? Myslím tu psychickou příčinu, která způsobila problémy právě se žlučníkem?
Těch psychických příčin jsem řešil podstatně více, nežli jen žlučník. Hodně mi pomohla regrese, kdy se šlo i do minulého života, ale jen se nakouklo. Souviselo to s druhou válkou a bylo to příliš složité a v dané situaci nebezpečné. Je ještě jeden pomalejší způsob - čištění a kultivování "duše" a touto cestou jsem se vydal. Přivedlo mne to k víře, kontemplaci, modlitbám a meditacím. To pomohlo dost zásadně, žije se mi lépe, mám čisté svědomí, nezávislou mysl a rozhodování, tvůrčí představivost, no je toho víc.
0
4
Apas 22.11.2017 14:43 Bydliště: Sev. Morava
451
75
723
.....
0
0
Pafixa 22.11.2017 16:58 Bydliště: Masada
2313
134
2182
Život už je takový, neustále člověka "obrušuje" a "zraňuje" proto se musíme neustále "přizpůsobovat" a "léčit a hojit". Jen je dnešní svět hodně dynamický a tak o sebe musíme hodně pečovat
0
1
milda 17.12.2017 09:02 Bydliště: Milky Way
1830
18
1262
Nejlepší rada
"Tajemství dlouhověkosti spočívá v tom, že děláme to, co nesmíme!". Marie-Louise Wirthová, které nedávno bylo 100 let, dál sedí za barem své hospůdky v městečku Isbergues na severu Francie, v podniku, kde začala pracovat ve čtrnácti letech. Stoletá hospodská: Brandy s prvním ranním zákazníkem a pak hned za bar https://zpravy.tiscali.cz/stoleta-hospodska-brandy-s-prvnim-rannim-zakaznikem-a-pak-hned-za-bar-306857
0
2
Adam 17.12.2017 12:47 Bydliště: Praha
5814
563
5854
milda napsal(a):Nejlepší rada "Tajemství dlouhověkosti spočívá v tom, že děláme to, co nesmíme!". Marie-Louise Wirthová, které nedávno bylo 100 let, dál sedí za barem své hospůdky v městečku Isbergues na severu Francie,...
Jen zcela vyjimecne pripady, ktere jen potvrzuji pravidlo, ze huntovat telo mame co mozna nejmene. Ono se pak leccemu stihne venovat a ani nevime, ze nas chvilicku ohrozovalo kde co vazneho, vcetne treba rakoviny. Ale statisticky nejsou takove vyjimecne pripady nicim necekanym.
17.12.2017 22:36 Editace moderátorem.
0
1
Adam 22.12.2017 15:00 Bydliště: Praha
5814
563
5854
Na čem smažit a také o přepuštěném máslu ghí
Narazil jsem na stručný sympatický rozbor, na čem je a na čem není vhodné smažit.
Souhrnem:
Vyhnout se smažení na slunečnicovém oleji nebo na másle.
Naopak vhodné je smažení na řepkovém oleji, na přepuštěném másle (nejlépe ghí), nebo kdo je dostatečně extravagantní, může smažit na takových extrabuřtech, kterými jsou sezamový nebo kokosový olej.
Olivový olej je tak půl na půl.
čučo napsal(a):Keď že i s týmto mám osobnú skúsenosť (dotiahol som to až k 60 denne) dovolím si k tomu trošku prispieť. V tom čase bezfiltrové Štartky ktoré som mal najradčej stali 4 Kčs takže nebolo to o peniazoch. Keď som konečne...
Já bych ráda jenom malý dovětek mého názoru k tomu, že kuřáci bývají méně nemocní. Ano, je to pravda, ale když onemocní, průběh je daleko horší a nemoc i rekonvalescence trvá déle. Ale co jsem vypozorovala je, že kuřáci všeobecně vypadají docela dobře a jakoby jim to kouření ani neškodilo, ale tak do věku 50- 55let. A pak se najednou zhoupnou a začnou vypadat jako trosky (kuřáci odpustí ) . A rozsypou se i fyzicky a zdravotně a už se z těch nemocí vlastné nikdy uplně nevyhrabou. Vím, že někteří mohou namítnout, že po padesátce bývají nemocní i nekuřáci - to je pravda, ale to % kuřáků nepřehlédnutelně vede - i v úmrtnosti.
0
1
martin11 01.02.2018 20:11 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
,,... Lékaři se zajímají o hladinu triglyceridů (TAG) nejčastěji v souvislosti s aterosklerózou, tedy kornatěním tepen. ..."
,,... Stěny se zesilují, ztrácejí pružnost, a nakonec se zúží, což vede k horšímu průtoku krve. Občas může dojít i k jejímu úplnému uzavření a vzniku srdečně-cévní příhody, která někdy končí smrtí. S postupující aterosklerózou proto roste riziko, že nás postihne infarkt, mrtvice, zhorší se nám prokrvení nohou, budeme mít poškozený zrak, ledviny atd. ..."
,,... Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami. Tím vzniknou triglyceridy. ..."
,,... Pro vzestup TAG je riziková také přemíra alkoholu. Lékaři se domnívají, že provokuje v játrech produkci TAG a dlouhodobě snižuje aktivitu enzymu, který TAG odbourává. ..."
,,... Hladina TAG nám obvykle klesne, když začneme pravidelně cvičit, nebo se věnovat aktivnímu pohybu. ... ... Stejně důležité je omezit alkohol nebo ho přestat pít úplně, ... ... zredukovat sladké nápoje i další sladkosti. Pomůže také to, když přestaneme kouřit a dokážeme kompenzovat stresy ..."
,,... Triglyceridy pomáhají snížit například cibule, avokádo, fazole nebo sója ..."
Článek: Trpíte výraznou chutí na sladké, trápí vás pocit hladu? Pak vám chybí bílkoviny
... Důsledkem nedostatečného příjmu bílkovin je také úbytek svalové hmoty. Vzhledem k tomu, že organismus bílkoviny nezbytně potřebuje, bere si je ze svalů. ... ... Jestliže je příjem bílkovin nedostatečný po dlouhou dobu, dochází k poruchám imunity, otokům a špatnému hojení oděrek a ran. ...
... Hlavní jídlo by mělo pro dospělého člověka obsahovat zhruba 20 g bílkovin. Tato hmotnost odpovídá přibližně 80 gramům pečeného kuřecího masa, 4 vajíčkům natvrdo, 500gramovému jogurtu nebo více než jednomu balení šunky. ...
... Ideální je přitom kombinace živočišných a rostlinných bílkovin. Zdrojem bílkovin živočišného původu je maso, ryby, drůbež, mléko, mléčné výrobky a vejce. ...
... Čím je maso nebo sýr tučnější, tím je obsah bílkovin nižší! Takže uděláte lépe, když ve výběru upřednostníte libové maso před prorostlým, resp. polotučný mléčný výrobek před smetanovým. ...
... Dejte si ovšem pozor na rostlinná mléka. Jsou sice momentálně velice populární, to ale nemění nic na faktu, že jsou mimo jiné zdrojem nechtěných sacharidů. ...
Článek také obsahuje tabulku největšího zastoupení bílkovin v potravinách, a to jak živočišného, tak rostlinného původu.
nenimito 27.03.2018 16:52 Bydliště: okolo dolni Berounky
301
19
302
Adam napsal(a):... Důsledkem nedostatečného příjmu bílkovin je také úbytek svalové hmoty.
Podle mne je svalová hmota na dvě věci, možná na víc:-)
-musíte se s tím ZBYTEČNĚ tahat, do schodů nebo do kopců na nic
-divná móda lidí bez krku
-furt to musíte honit zvedáním nějakýho železa, nejlépe před zrcadlem
-co s těmi kily navíc po 50tce nebo po 60tce? jen to ničí vazy a šlachy, zvláště v kolenou
-není v nich výdrž, je to krátkodobá koncentrovaná síla, skutečná a trvalá síla je právě ve šlachách a vazech
Myslím, že je daleko užitečnější vypracovat šlachy a vazy, zvláště užitečné je to právě po té 50tce nebo 60tce:-)
Tím tedy netvrdím, že se necpu po ránu vajíčky se slaninou....
0
1
nenimito 27.03.2018 16:57 Bydliště: okolo dolni Berounky
301
19
302
Adam napsal(a):Článek: Trpíte výraznou chutí na sladké, trápí vás pocit hladu?
Výrazná chuť na sladké také může být způsobena parazity v těle....
A paraziti jsou způsobeny špatným pH organismu.
Naopak to správné pH organismu je na parazity něco jako kryptonit na Suprmana.
Obrázky není povoleno jakkoli šířit bez souhlasu jejich autora, a to ani v jakékoli upravené formě
0
0
nenimito 27.03.2018 17:02 Bydliště: okolo dolni Berounky
301
19
302
Adam napsal(a):Trpíte výraznou chutí na sladké, trápí vás pocit hladu.....
.... většinou máte překyselený organismus. Buď z jídla nebo i ze stresu....
0
1
farkas 27.03.2018 19:44 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Adam napsal(a):Článek: Proč je třeba hlídat triglyceridy
0
0
Adam 27.03.2018 23:15 Bydliště: Praha
5814
563
5854
nenimito napsal(a):.... většinou máte překyselený organismus. Buď z jídla nebo i ze stresu....
Já ten článek přiložil hlavně kvůli povídání o bílkovinách, které je poměrně dost rozumné.
Chuť na sladké může být samozřejmě dána ještě i spoustou jiných věcí. Například, tyto falešné pocity mohou vznikat třeba i díky nedostatečnému spánku a únavě. Inu a i třeba díky jakési případné pseudozávislosti, kterou mohou cukry navozovat.
Zajímavá tabulka kyselosti a zásaditosti potravin, jenže překyselení organizmu přímo na těchto hodnotách stojí jen velmi málo. Potíž je v tom, že pro metabolizmus některých potravin dochází k biochemickým procesům, které pak sekundárně snižují hodnotu pH v těle.
Pokud si matně vzpomínám, jde třeba o trávení masa a mít masitý oběd je nyní velmi zaběhnutým trendem. Téměř každý mi odvětí, že bez nějakého masa k obědu by se dobře nenajedl. Já slovo "nenajedl" upřesňuji na "nezaplácnul". V dospělosti potřebujeme masa úplné minimum, třeba jen jeden malý kousek týdně.
Ale abych od toho neodběhnul, jde tedy o sekundární procesy dané metabolismem, nikoliv o přímou hodnotu pH potravin. Například, některé potraviny s velmi kyselým pH naopak podporují vyšší (zásadité) hodnoty pH v těle.
0
3
nenimito 28.03.2018 09:02 Bydliště: okolo dolni Berounky
301
19
302
Souhlasím:-)
"Nenechte se zmást, samotná chuť potravin nevypovídá nic o tom, jestli přispívají k tvorbě kyselin nebo zásad. Ovoce a zelenina tvoří zásady, na bílkoviny bohaté potraviny jako maso ryby, mléčné výrobky, vejce, ale také obilí a luštěniny zase tvoří kyseliny. Například mléko je zásadité, ale jeho bílkovina a tuk se v těle stanou silnými oxidanty, mléko je tedy kyselinotvorné. Naopak citrusové plody chutnají kysele, ale působí zásadotvorně."