a ještě http://aukro.cz/listing/listing.php?string=destila%C4%8Dn%C3%AD&search_scope=
Poota 17.04.2016 22:59 Bydliště: Praha
9086
603
7589
farkas napsal(a):... jak udělat rmut z obilí.
...
Cukr tady nebude moc podstatný.
Cukr je naopak klíčový a z obilí nebo čehokoli jiného se "vyrábí" velice sofistikovaným způsobem zcukernatěním škrobu - je to náročné hlavně na hlídání přesných teplot a dodržování časů.
Z ničeho jiného než z cukru ty kvasinky alkohol nevyrobí.
0
1
Poota 17.04.2016 23:04 Bydliště: Praha
9086
603
7589
martin11 napsal(a):...to obilí jsem napsal ..."do sladké vody" !!! DOSLADIT
Nesmysl, to už je jednodušší nechat zkvasit jenom roztok čistého cukru, čímž vznikne cosi jako vodka.
Pokud tam chceš mít mermomocí nějaké příchutě, tak si cokoli vymaceruješ v lihu a přidáš to do té skorovodky.
0
1
farkas 18.04.2016 01:26 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Poota napsal(a):Cukr je naopak klíčový a z obilí nebo čehokoli jiného se "vyrábí" velice sofistikovaným způsobem zcukernatěním škrobu
........ a jsme v pivovaru
to tu ještě chybělo
0
1
martin11 18.04.2016 07:36 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
Poota napsal(a):Cukr je naopak klíčový a z obilí nebo čehokoli jiného se "vyrábí" velice sofistikovaným způsobem zcukernatěním škrobu - je to náročné hlavně na hlídání přesných teplot a dodržování časů.
Z ničeho jiného než z cu
...nejsem si jist, zdali stačí převařená voda a cukr a kvasinky...např. droždí. ještě tam musí být cokoliv- jen malinko, aby se to nastartovalo, obilí, brambora, řepa, třtina /na rum/ šlupky z jablek, šlupka z melounu...myslím, že to zkusím...jen vodu cukr a kvasinky....dám vědět.... martin11
0
0
cimirek 18.04.2016 10:09 Bydliště: Střední Čechy
833
78
1045
martin11 napsal(a):...nejsem si jist, ...jen vodu cukr a kvasinky....dám vědět.... martin11
Funguje to, buď si jistý. Ti Ukrajinci taky většinou nic jiného nepoužívají (viz. předchozí - doporučují chlebové kvasnice - jaký je rozdíl proti u nás běžně používaným nevím), používají to i akvaristi, ale na produkci CO2, pro rostliny.
0
0
Poota 18.04.2016 10:19 Bydliště: Praha
9086
603
7589
martin11 napsal(a):...nejsem si jist, zdali stačí převařená voda a cukr a kvasinky...
Ověřeno v praxi a ta voda ani nemusí být převařená.
Trochu Tě asi mýlí to, že k ovoci, zvláště pak švestkám (na Moravě "trnkám") se žádné kvasinky nepřidávají, protože ovoce je už obsahuje a kvasí "samo".
0
1
martin11 18.04.2016 14:11 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
Viz výše asi ano, ale jednou mě jeden "palič" říkal, že je dobré dát na zahájení kvas procesu "kulturní" kvasinky aby to "jelo" správným směrem...ale tu solo vodu s cukrem ...a droždím zkusím martin11
0
4
martin11 24.08.2017 19:27 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
Samotný příspěvek lze zobrazit pomocí adresy: (Velmi spolehlivé a lze se pak spolehlivě dostat k příspěvku do příslušného tematického vlákna)
Otevřít příslušné tematické vlákno a narolovat na tento příspěvek lze pomocí adresy: (Ve výjimečných případech může fungovat s problémy)
Otevřít příslušné tematické vlákno na začátku lze pomocí adresy:
E_man 27.08.2017 18:53 Bydliště: Kde lišky dávají dobrou noc
2217
84
1820
La.
Všechny tyto recepty jsou podstatně dražší, než použití čisté sacharózy (klasický řepný cukr).
Kedysi jsem to počítal a vyšlo mi přibližně 1 litr čistého lihu (ethylalkoholu) z 1 kg cukru. Přidáním energie na destilaci zde asi vychází nejlepší poměr cena/na 1litr alkoholu pro alkoholiky. Neřeším zde ani kvalitu ani chuťové vlastnosti.
0
1
Poota 28.08.2017 17:10 Bydliště: Praha
9086
603
7589
E_man napsal(a):Kedysi jsem to počítal a vyšlo mi přibližně 1 litr čistého lihu (ethylalkoholu) z 1 kg cukru.
Tak je to pouze teoreticky, v praxi to vychází spíš na litr 50%ního alkoholu.
Chuť se vytváří pomocí trestí a nebo macerováním odpovídajících bylin v lutru ještě před druhým pálením.
martin11 napsal(a):Viz výše asi ano, ale jednou mě jeden "palič" říkal, že je dobré dát na zahájení kvas procesu "kulturní" kvasinky aby to "jelo" správným směrem...ale tu solo vodu s cukrem ...a droždím zkusím martin11
Ahoj kucíí :-))
Dnes sem narazil na vaše vlákno a musím přidat něco ze svých zkušeností:
1) Nedělejte si iluze o prostějovské režné, není ze rži :-( .... Byl sem na exkurzi, to se přiveze cisterna erteplovýho lihu a vše ostatní je tresťová chemie. V tom lepším případě se do nerezového tankeru přidá pytel vybraných bylinek a nechá vylouhovat......
2) z obyčejných kvasnic je pálenka moc ostrá! Letos sem zkusil namnožit vinné kvasinky ten malý sáček cca 3-4 dny až na 5 lt. a to do cca 150 lt kvasu. Byť zkouším obilí s cukrem, tak letos ten kvas voní po ovoci!
3)Kdy pálit?
Když sem koupil cukroměr a dal do bečky s kvasem, tak sem jej málem utopil, vyčnívalo tak 3 až 4 mm. Po 4 dnech vyčnívalo již 8 mm, to znamená že při stejném zbytkovém cukru klesá lihovitost !!! grrr
Okamžitě pálit !!!
Kvas je na chuť kyselý a nad hladinou zháší sirka - tedy kvasí dál ......
Jinak v čisté vodě cukroměr plave na nule, v roztoku vody s lihem cca 17 % klesl na doraz až na dno !
Po přidání 2% cukru se ponořený vznášel 0-3 cm pod hladinou
Závěr:
Když bude kvas na chuť kyselý tak změžit cukroměrem. Čím více alkoholu tím zajíždí hlouběji pod hladinu. Neměřit zbytkový cukr, ale po dvou dnech změřit rozdíl ponoření.
Pokud bude klesat tak nechat kvasit, jakmile se výškově ustálí, tak pálit !!!
Tolik z mých zkušeností, pořád se učím
V příloze máte recept na imitaci becherovky, má jedinou nevýhodu, strašně rychle se odpařuje grrr
Majte sa
H.v.
Peťo ahoj, ten "ruskyj aparat" nemá chybu
Sice sem nepochopil ten mezistupeň, ale to těsnění igelitem a zatížení traverzou je sice primitivní, ale velice účinné
Ještě dodatek k té imitaci becherovky....
Příště bych dal méně zeměžluče a méně cukru. Jinak sem po intenzivním měsíci koštování musel košt omezit, páč sem nabral přes 3 kg
Prostě perfektní životabudič na podporu trávení a získání chuti k jídlu ....
Vydržať
H.
0
1
milda 10.09.2017 20:27 Bydliště: Milky Way
1830
18
1262
kutil napsal(a):2) z obyčejných kvasnic je pálenka moc ostrá! Letos sem zkusil namnožit vinné kvasinky ten malý sáček cca 3-4 dny až na 5 lt. a to do cca 150 lt kvasu.
Dobrý nápad!
Ty kvasinky jsi množil v nějakým ovocným moštu?
Becherovku kromě ořechovky jsem taky dělal. Mám recept ze Stomaranu. To by mělo být jednodušší i když asi podobný. Dám to sem, je tam několik likérů na víc způsobů...
milda napsal(a):Dobrý nápad!
Ty kvasinky jsi množil v nějakým ovocným moštu?
Becherovku kromě ořechovky jsem taky dělal. Mám recept ze Stomaranu. To by mělo být jednodušší i když asi podobný. Dám to sem, je tam několik likérů na víc způsob
Ty kvasinky se množí postupně. Základ je cukr ve vodě + jakékoliv živiny.
Tak začínám na 1 lt vody+3 pl cukru a hrst pšeničního šrotu co seberu slépkám ...jinak jakékoliv ovoce, mošt apod.
přidám ty vinné kvasinky 2-3 gramy? sáček už nemám.
Do druhého dne to pěkně nakyne, tak přidám další litr vody s cukrem, šrot už ne a zase nechám v teple a tak to postupně dotáhnu na 5 lt. Postup není dogma, výsledkem je 5 lt. zakalené kvasící vody s pěnou. (z cukrem se to taky nesmí přehnat- cca max těch 20% cukernatosti).
No a Stomaran sem taky zkoušel, není to ono, něco temu chybí, ta bylinka se chce pít.
Akorát sem asi měl čerstvou zeměžluč, je to dost hořký
Tož ať se daří
H.v.
1
2
kutil 11.09.2017 09:30 Bydliště: Prostějov
148
38
243
kutil napsal(a):Ty kvasinky se množí postupně. Základ je cukr ve vodě + jakékoliv živiny.
Zapoměl sem to podstatný že ten šrot ve vodě s cukrem uvedu do varu, pak ochladím studenou vodou na cca 30 st.C a teprve pak přidávám ty kvasinky..... litr sem, litr tam
0
4
kutil 11.09.2017 20:54 Bydliště: Prostějov
148
38
243
Kdy zahájit proces pálení? Toť Hamletovská otázka?
Řešení máte v příloze.
Přeji všem příznivcům dobré pálenky hodně úspěchů.
Ozvu se zase za rok, za dva nebo za tři páč su rád, že vás mám
H.v.
kutil napsal(a):Zapoměl sem to podstatný že ten šrot ve vodě s cukrem uvedu do varu, pak ochladím studenou vodou na cca 30 st.C a teprve pak přidávám ty kvasinky..... litr sem, litr tam