To celkem i odpovídá praxi.
Když to převedu z procent na objem, tak na litr čistého lihu ...
farkas 22.10.2017 07:45 Bydliště: Střední Čechy
2929
344
3995
Poota napsal(a):tedy v případě že se nám v kvasu podaří přeměnit opravdu všechen cukr na alkohol.
... a o tom to je
jestli nám do cukru přidají fungicidy, můžeme si hýčkat kvasinky jak chceme, a výsledek se nedostaví.
V podezřelém balíku cukru ještě pár kil zbylo. Příští rok ho použiji místo cuprikolu.
0
0
Adam 28.10.2017 00:37 Bydliště: Praha
5814
563
5854
Adam napsal(a):... Kvasinky z droždí zřejmě navíc začnou umírat, když množství alkoholu stoupne zhruba k 8%. Vinné kvasinky fungují až zhruba do 13%. ...
Tak doba jde evidentně kupředu. Někteří dodavatelé kvasnic nabízejí speciálně kultivované odolné kmeny, při kterých může obsah alkoholu kvasu prý dosáhnout až ke 18%, než začnou kvasinky umírat.
0
0
milda 28.10.2017 01:11 Bydliště: Milky Way
1830
18
1262
Adam napsal(a):..... při kterých může obsah alkoholu kvasu prý dosáhnout až ke 18%, než začnou kvasinky umírat.
Možné to je, taky jsem četl názor, že větší "výkon" kvasinek záleží na dodání většího množství živné soli... ? viz tzv." turbokvasinky"....
0
0
martin11 28.10.2017 08:00 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
...živnou sůl jsem do burčáku nedával...jen koupené kvasinky, dle prodavače../ opravdu odborník, znám ho řadu roků a kupuji zde veškerá semínka na Mělníku - Nemocniční ulice u autobusáku/ tak ty kvasinky umí udělat vyšší % alkoholu. jen je třeba trochu více osladit. Osladil jsem na 24% burčák výborný...ale málo. Tak padlo rozhodnutí, koupit ve vinařství Kraus Mělník další !!! roubované...rostliny a založit vinici no vinici...asi 15 hlav...to by nám mohlo stačit..A jen červené..
Zpět ke kvašení...burčení...proces kvašení je v místnosti se stabilní teplotou cca 18°C
...možná i to je příčina, že se proces neprojeví bouřlivě. Někde jsem zaslechl, že je třeba i burčák "chladit" protože nad ..asi...30°C se proces zastaví a kvasinky se "uvaří"...
Momentálně letos třetí pokus, louhuje se ...ve šlukách...hrozno ze žatecka...lisovat se bude v neděli...asi za týden bude výsledek...opět pokus asi 10 litrů...zbírám zkušenosti
0
1
Johanes 24.07.2018 17:56 Bydliště: Olomouc
3
0
2
Problém s kvašením
Ještě k tomu problému s kvašením. Kolik máte ve vodě chloru? Zkuste studniční vodu.
0
1
martin11 24.07.2018 20:52 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
Johanes napsal(a):Ještě k tomu problému s kvašením. Kolik máte ve vodě chloru? Zkuste studniční vodu.
...???...proč vodu ???...jo jedině do "druháku"...ideální ze studny...
...ale nejsem expert...
..vlastní zkušenost...druhák , na 10 litrů šlupek 10 l vody..a dosladit na 21%
p.s. ...vlastně to byl dotaz...při kvašení chlor eliminovat...!!!!!
Hodlám destilovat vysokoprocentní ethanol z cukrového kvasu pro přípravu desinfekce a bylinných trestí. Mám ale problém - nechytá mi to kvašení. Násada na 20 l: 4 kg cukru, sušené kvasinky Vínka, předepsané množství živné soli, pH upraveno 100 g kyseliny sitrónové na 3,5.
Teplota kolem 25 st. Kde jsem udělal chybu?
Díky za jakoukoliv odpověď.
0
0
Poota 23.04.2020 14:47 Bydliště: Praha
9087
603
7590
Kvasinky je potřeba napřed "probrat" třeba jenom samostatně ve sklenici a teprve až se rozkvasí, tak je přidat do kvasné nádoby.
Pro destilaci není potřeba používat ušlechtilé kvasinky, úplně stačí obyčejné droždí.
0
2
martin11 23.04.2020 15:39 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
Bruno napsal(a):Hodlám destilovat vysokoprocentní ethanol z cukrového kvasu pro přípravu desinfekce a bylinných trestí. Mám ale problém - nechytá mi to kvašení. Násada na 20 l: 4 kg cukru, sušené kvasinky Vínka, předepsané množství...
...zdravím, droždí sice stačí...ale to je ten nejjednodušší způsob to nastartovat. Velmi vhodné pro t.zv. lavorovici... Ale pokud máš alespoň trochu solidní "přístroj" tak se vyplatí na to jít trochu profi./ což zjevně děláš, ale nevim proč to nejde...na pH se vykašli, kvasinky třeba žijí jen ve vinném moštu, teplota ideální max 28°C
podívej se na : https://browin.pl/...zde jsou k sehnání kvasinky , které dávají 19% ...
dobré koupit cukroměr - přístroj na měření % cukru v moštu.
kvasinky Browin No 403190 dávají těch 19% alkoholu!!!
při 25l vody a 7 kg cukru...=13 l čistého...vejvar jak stehno....cena kvasinek je trochu vyšší, ale zisk z kvasu je znatelný....
nevím jak živná sůl, ale někdo dá 1/2 kg obilí...hlídat teploty kvašení...tak ...a snaž se a napiš jak jsi dopadl....
kvasinky se dají koupit na http://www.vcas.biz/cz/index.php sídlo v benátkách n. jizerou
p.s. napiš, které byliny zpracováváš a na co je používáš....dezinfekce ideální
0
0
milda 23.04.2020 15:59 Bydliště: Milky Way
1830
18
1262
Bruno napsal(a):Teplota kolem 25 st. Kde jsem udělal chybu?
Díky za jakoukoliv odpověď.
Cukr s vodou jsi převařil?
Na 20l vlažného roztoku by měly stačit 3-4 pytlíčky sušeného droždí. Nemíchat, nechat na povrchu, do druhého dne se to rozjede....
0
0
Bruno 23.04.2020 16:10
8
0
3
Speciální kvasinky jsem zvolil kvůli vyšší výtěžnosti. Zkoušel jsem nejdřív droždí, ale taky se to nerozjelo. Pak ještě kvasinky od Schimanského. Samozřejmě jsem nejdřív připravil menší množství rozkvasu. Do cukrové vody to okyselení je nutné, ovocné rmuty to nepotřebují, tam je kyselinky dost. Tak si říkám, jestli nebyla chyba v tom, že jsem nasadil veškeré množství cukru najednou. Jestli by se to nemělo přidávat postupně.
0
0
cimirek 23.04.2020 17:18 Bydliště: Střední Čechy
833
78
1045
Bruno napsal(a):Speciální kvasinky jsem zvolil kvůli vyšší výtěžnosti. Zkoušel jsem nejdřív droždí, ale taky se to nerozjelo. Pak ještě kvasinky od Schimanského. Samozřejmě jsem nejdřív připravil menší množství rozkvasu. Do cukrové...
Když to máš na desinfekci a na tinktury, najdi si na youtube ruské samogončiky, jak připravují kvas. Žádnou kyselinu nedávají, pokud s ní neupravují cukr, přeměňují sacharózu na glukozu (snad jsem ty názvy nepopletl).
Jenom voda, cukr, pekařské kvasnice. Když je správný poměr voda/cukr, prokvasí veškerý cukr i bez hlubokých kvasinek a nepotřebuješ ani cukroměr.
0
1
martin11 23.04.2020 18:40 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
cimirek napsal(a):Když to máš na desinfekci a na tinktury, najdi si na youtube ruské samogončiky, jak připravují kvas. Žádnou kyselinu nedávají, pokud s ní neupravují cukr, přeměňují sacharózu na glukozu (snad jsem ty názvy nepopletl). ...
...je jedno, jestli to máš na dezinfekci vnější nebo vnitřní....proces je stejný...běžně to kvašení končí na obsahu etanolu 15% ...viz droždí, zde i méně. vodu s cukrem vařit nemusíš. Zkus droždí 24% roztok cukr/voda na 10l dej 15 dkg obilí/pšenice, ale je to jedno jestli máš oves, nebo ječmen/..a...jak to kvasíš...tedy v jaké nádobě??? ideál je od vody nebo demižon, ale určitě zátku s bublákem...
...tak to nějak zkus, kyselnu a pH bych neřešil....normální kohoutí vodu nebo ze studny
...tak přeji zdar...výsledek a postup oznam...rádi se poučíme i nezdary....potkat to může každého, i zkušeného.... zdarec martin11
0
0
Bruno 23.04.2020 19:43
8
0
3
Zatím se řídím radami z odborné publikace na toto téma a přesto to nějak nefunguje a nevím proč. Ještě zkusím naředit ten cukrový roztok a zkusit nový rozkvas, jak tam doporučují. Samozřejmě kvasím v demižónu s brblátkem a pořídil si kompletní malý destilační forichtung tovární výroby, vyvedený v nerezu. Pokud se konečně doberu nějakému výsledku, určitě se se zkušenostmi podělím. To bohdá nebude, abych červa nevypálil!
0
2
cimirek 23.04.2020 19:51 Bydliště: Střední Čechy
833
78
1045
martin11 napsal(a):...je jedno, jestli to máš na dezinfekci vnější nebo vnitřní....proces je stejný...běžně to kvašení končí na obsahu etanolu 15% ...viz droždí, zde i méně. vodu s cukrem vařit nemusíš. Zkus droždí 24% roztok cukr/voda na...
ad. ...je jedno, jestli to máš na dezinfekci vnější nebo vnitřní....proces je stejný...
To je určitě pravda, ale rozdílné kvasinky/kvasnice, či další ingredience, dost zásadně ovlivní vjemy chuťovými pohárky v případně zmíněné vnitřní desinfekce.
0
1
martin11 23.04.2020 20:52 Bydliště: ...v garáži s Trabantem P 50 R
6832
109
3636
cimirek napsal(a):ad. ...je jedno, jestli to máš na dezinfekci vnější nebo vnitřní....proces je stejný...
To je určitě pravda, ale rozdílné kvasinky/kvasnice, či další ingredience, dost zásadně ovlivní vjemy chuťovými pohárky...
...tos mě docela pobavil...se svými chuťovými vjemy....pokud pálíš slivky...máš co?....metyl s příchutí - slivovici....pálit lze cokoliv, hlavně že to vykvasilo...výsledek jsou vždy živočišné odpady kvasinek....hovna...náš milovaný alkohol...tečka
0
0
Adam 23.04.2020 22:07 Bydliště: Praha
5814
563
5854
martin11 napsal(a):....pokud pálíš slivky...máš co?....metyl s příchutí ...
Methyl doufám ne...
0
1
Bruno 23.04.2020 22:20
8
0
3
S tím methylem to není až tak tragické, vzniká sice při kvašení ovoce vč. švestek, ale jen v řádu desetin %. Když tak se to malé množství předku oddělí a vyleje. Při cukrové násadě nevzniká vůbec.